Cesarz powinien zwołać sobór i mu przewodniczyć.
Któż koronował Gajusza Flawiusza Waleriusza Konstantyna?
po kądzieli Karolingowie zachowali krew Merowingów.
O tym czy ktoś zostaje władcą czy też nie decyduje krew
Cytat: Mesenti w Czerwca 01, 2019, 00:40:38 ampo kądzieli Karolingowie zachowali krew Merowingów.Chyba po wrzecionie.Cytat: Mesenti w Czerwca 01, 2019, 00:40:38 amO tym czy ktoś zostaje władcą czy też nie decyduje krewNo to w takim razie Kapetyngowie byli zwykłymi uzurpatorami, bo zdobyli władzę dzięki elekcji, i to jeszcze z uzasadnieniem, że „królestwa nie uzyskuje się prawem dziedzicznym i należy wysuwać na królestwo jedynie takich, których zdobi nie tylko szlachetność ciała, ale także mądrość umysłu; których umacnia wiara, a utwierdza wspaniałomyślność”.
Prababka Cesarza Karola zwanego Wielkim, Bertrada była córką Króla Teuderyka III.
Babką Hugona Kapeta była Beatrycze, córka Hrabiego Vermandois, w prostej linii praprawnuka Cesarza Karola zwanego Wielkim.
Jeżeli jest na to jakiś dowód, to proszę zapoznać z nim historyków (bo coś mi się zdaje, że oni o tym nie wiedzą).
Czy mógłby mi ktoś wyjaśnić, co te archeologizmy mają wspólnego z prawosławiem?Cytat: Mesenti w Maja 31, 2019, 16:14:29 pmCesarz powinien zwołać sobór i mu przewodniczyć.Nie pamiętam, czy od XIIw. czy coś około tego czasu zwoływanie soboru na Zachodzie jest kanonicznie wyłączną prerogatywą biskupa Rzymu.Panie @Mesenti, może jeszcze przywrócić prawo cesarza do veta wobec wyboru konklawe? Tylko kto byłby dziś tym cesarzem? Król Hiszpanii? Prezydent Francji? Kanclerz Niemiec? A może Austrii? Wszak (o ile się nie mylę) cesarz Austro-Węgier jeszcze miał prawo ekskluzywy, co wykorzystano w czasie konklawe, na którym wybrano papieża Piusa X.
Cytat: Andrzej75 w Czerwca 01, 2019, 20:26:19 pmJeżeli jest na to jakiś dowód, to proszę zapoznać z nim historyków (bo coś mi się zdaje, że oni o tym nie wiedzą).Christian Settipani od lat bada rodowody Merowingów, Karolingów i Kapetyngów. Jest specjalistą w dziedzinie DFA.https://en.wikipedia.org/wiki/Descent_from_antiquity
Uważa pan, że książki owego genealoga są oparte na fikcji?
Święty Arnulf praojciec Karolingów był wnukiem córki Chlotara I zgodnie z Liber Historiae Francorum.