Panie jp7 to nie jest przykazanie.
Cos sie zmienilo? O ile mi wiadomo Mojżesz otrzymał 10 przykazań, Chrystus dodał 2. Innych nie znam.
Antykoncepcja nie należy do kanonów wiary.
Kościół Prawosławny za zwieńczenie procesu schizmy uważa IV wyprawę krzyżową, kiedy to od 14 do 16 kwietnia 1204 r. katolicy splądrowali Konstantynopol, zrabowali ogromne ilości złota i srebra, zbeszcześcili cerkwie, reliwkie, EUcharystię, dokonali rzeźi mieszkańców miasta. Nawet papież Innocenty III był przerażony rozmiarem zbrodni. To wydarzenie przelało czarę goryczy i wpłyneło ostatecznie na podział Kościoła.
W sprawach antykoncepcji, impotencji, onanizmu proszę pytania kierować do lekarza specjalisty z zakresu seksuologii. Ja takowym nie jestem i nie mam obsesji w zakresie seksualności człowieka.
To dla prawosławnych onanizm nie jest grzechem??? Ciekawostki waść wpisujesz. To może i fajno się "wywrócić" na prawosławie?!A pedofilia to do 12, 13, 16 lat? Czy też do seksuologa?
Cytat: Petros w Listopada 19, 2010, 23:35:24 pmPanie jp7 to nie jest przykazanie.Cytat: Petros w Listopada 19, 2010, 23:55:40 pmCos sie zmienilo? O ile mi wiadomo Mojżesz otrzymał 10 przykazań, Chrystus dodał 2. Innych nie znam.Zatem "Będziesz miłował Pana Boga swego..." to też nie jest (nie są, bo dwa) przykazanie???(chyba, że Pan uważa, że to jedno z tych dwu dodanych przez Zbawiciela, ale o to Pana raczej nie podejrzewam...)Przykazania to nie tylko dekalog. To także na przykład zakaz sodomiii czy zoofilii.