Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 19, 2025, 03:24:33 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233051 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Czy katolikowi godzi się kandydować do Rady Gminy z listy wyborczej SLD?
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 Drukuj
Autor Wątek: Czy katolikowi godzi się kandydować do Rady Gminy z listy wyborczej SLD?  (Przeczytany 14793 razy)
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #45 dnia: Listopada 12, 2010, 15:03:57 pm »

@PJO
Ależ oczywiście, że przymusowa też. Państwo ma od Boga dane prawo do stosowania przymusu, w tym również fiskalnego.
Państwo ok.
pjo
Pokorny młot w warsztacie Pana
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #46 dnia: Listopada 12, 2010, 15:08:53 pm »

@PJO
Ależ oczywiście, że przymusowa też. Państwo ma od Boga dane prawo do stosowania przymusu, w tym również fiskalnego.

Aha. Czyli podatek dochodowy wynoszący 100% też jest OK?
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #47 dnia: Listopada 12, 2010, 15:13:54 pm »

@PJO
Oczywiście, że nie jest. Ale sama zasada przymusowej redystrybucji OK.
Invictus
uczestnik

« Odpowiedz #48 dnia: Listopada 12, 2010, 15:35:40 pm »

Panie Krusejder, w moim przekonaniu sam fakt, że nie ma w zasadzie w szeregach tych partii ludzi wyznających katolicką moralność odnośnie życia ludzkiego (in vitro, aborcja, eutanazja) wystarczająco je dyskwalifikuje z punktu widzenia katolickiego.

W SLD też nie ma dyscypliny, ba jest tam nawet jeden "obrońca życia" (wstrzymał się od głosu, podczas głosowania nad zwiększeniem praw dzieci nienarodzonych - przyznając się w mediach, że popiera projekt). I co? I nic.
'Chcę' i 'Nie chcę' nie mieszkają w naszym domu...
pjo
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #49 dnia: Listopada 12, 2010, 16:42:19 pm »

@PJO
Oczywiście, że nie jest.

a 95%?

Ale sama zasada przymusowej redystrybucji OK.

To ja mam propozycję. Jak dostaniesz najbliższą wypłatę, prześlij mi ją na konto, a ja się zatroszczę, aby ją wydać na to, co WEDŁUG MNIE jest ci potrzebne do życia. Kilkanaście procent zostawię sobie za fatygę, OK?
pjo
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #50 dnia: Listopada 12, 2010, 16:49:23 pm »

W SLD też nie ma dyscypliny

z programu SLD:

4. Chcemy Polski, w której kobiety i mężczyźni mają takie same prawa w dostępie do funkcji publicznych i do równej płacy za tę samą pracę. SLD opowiada się za przezwyciężaniem konserwatywnego pojmowania roli kobiety i mężczyzny, m. in. przez modyfikację systemu oświaty publicznej oraz upowszechnienie edukacji seksualnej. Domagamy się powszechnego wdrożenia programów profilaktyki i ochrony zdrowia kobiet, prawa do refundacji środków antykoncepcyjnych, zapłodnienia in vitro i prawa do aborcji z ważnych przyczyn społecznych. (...)

5. Chcemy Polski neutralnej światopoglądowo i państwa świeckiego, w którym żaden kościół lub związek wyznaniowy nie ma pozycji uprzywilejowanej.
Dlatego opowiadamy się za usunięciem symboli religijnych z instytucji publicznych oraz ceremoniału państwowego i wojskowego. (...)

Czy w programie PiS czy PO też są podobne zapisy?
Invictus
uczestnik

« Odpowiedz #51 dnia: Listopada 12, 2010, 16:52:09 pm »

Wystarczy, że są ludzie pokroju Kluzik-Rostkowskiej.
'Chcę' i 'Nie chcę' nie mieszkają w naszym domu...
Matthaeus
rezydent

Św. Stanisławie módl się za nami!

« Odpowiedz #52 dnia: Listopada 12, 2010, 16:56:13 pm »

Poza "socjalizmem" i kapitalizmem jest jeszcze solidaryzm.

Nie. Po prostu jest różnica między "pobożnym" socjalizmem a la PiS a bezbożnym komunizmem a la ezelde.

Co do diagnozy PiSu i eselde to zgoda, ale kapitalizm i socjalizm (ten pobożny i ten bezbożny) to nie jedyne koncepcję państwa i gospodarki.
pjo
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #53 dnia: Listopada 12, 2010, 17:11:02 pm »

Wystarczy, że są ludzie pokroju Kluzik-Rostkowskiej.

A jaki mają związek prywatne poglądy jakiejś osoby z programem partii?
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #54 dnia: Listopada 12, 2010, 17:26:00 pm »

Panie Krusejder, w moim przekonaniu sam fakt, że nie ma w zasadzie w szeregach tych partii ludzi wyznających katolicką moralność odnośnie życia ludzkiego (in vitro, aborcja, eutanazja) wystarczająco je dyskwalifikuje z punktu widzenia katolickiego.

Gdyby nie zła wola p. Giertycha i nieudolność p. Jurka była duża szansa na wprowadzenie pełnego zakazu aborcji. Czemu katolik miałby zatem popierać cynicznego skur****a lub frajera ?
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #55 dnia: Listopada 12, 2010, 21:30:35 pm »

@PJO
Jak zostaniesz Państwem, to wtedy się zastanowie.
pjo
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #56 dnia: Listopada 12, 2010, 21:47:33 pm »

@PJO
Jak zostaniesz Państwem, to wtedy się zastanowie.

Przy obecnym państwie nie musisz się zastanawiać. Ono sobie samo bierze. Bez pytania.
makumba
rezydent

« Odpowiedz #57 dnia: Listopada 12, 2010, 21:56:52 pm »

Warto przypomnieć, że zarówno PiS jak i PO są przeciwne ochronie życia od poczęcia do naturalnej śmierci. Głosowanie na te partie z punktu widzenia katolickiej moralności jest niedopuszczalne.

Żadna z tych partyj nie wymaga od swoich posłów dyscypliny w tych dziedzinach, więc Pański argument nietrafny

PIS...  w  praktycznie  każdym głosowaniu jest 'dyscyplina'  tylko jeśli chodzi o ochronę życia Jarkacz jest taki liberalny w stosunku do swoich ludzi.   Widocznie to dla niego mało ważny temat.

Jakkolwiek uważam libertarianizm za przegięcie, to z całą pewnością PiS (a także PO) to partia socjalistyczna. Bracia Kaczyńscy to ludzie o mentalności biurokratycznej, którzy nie potrafią wyobrazić sobie jak rozwiązać jakiś konkretny problem  bez powołania nowego urzędu. (vide CBA) Jeśli chodzi o "solidaryzm", to tylko słowo zastępcze. Wielki bohater III RP Adam Michnik mówił kiedyś o "socjalizmie z ludzką twarzą".

« Ostatnia zmiana: Listopada 12, 2010, 21:59:57 pm wysłana przez makumba » Zapisane
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #58 dnia: Listopada 12, 2010, 22:42:20 pm »

@PJO I ma do tego prawo. Tak uczy Kosciół.
I prawe mowiąc, jak ma do wyboru, czy kwotę jaką stanowią moje podatki wexmie panstwo albo zagarnie pracodawca, to wybieram państwo.
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #59 dnia: Listopada 12, 2010, 22:53:55 pm »

@PJO I ma do tego prawo. Tak uczy Kosciół.
I prawe mowiąc, jak ma do wyboru, czy kwotę jaką stanowią moje podatki wexmie panstwo albo zagarnie pracodawca, to wybieram państwo.
A skad niby sie taka alternatywa bierze ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Czy katolikowi godzi się kandydować do Rady Gminy z listy wyborczej SLD? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!