Jeśli chodzi o NOM to jednym z częściej przeze mnie spotykanych (chociaż i tak na szczęście jest jeszcze dla mnie częściej niespotykane niuż spotykane ) to kreatywność przy "Oto Baranek Boży...". Niektózy księżą tutaj przerabiają, dodają odejmują słowa, np.:"Oto Jezus Chrystus - Baranek Boży, który gładzi grzechy świata...""...szczęśliwi, którzy zostali wezwani ...""...na Ucztę Baranka."Takie trzy przeróbki występują naprzemiennie, czasem razem czasem osobno. Chyba, że jest to dopuszczalne, ale nic o tym nie wiem.
Ja zaś czytałem że w najnowszym po łacinie są nuty do wszystkich ME w całości. A w polskim obecnie używanym tylko do "opowiadania o ustanowieniu i konsekracji" ale do wszystkich. Muszę kuknąć do Mszału.
słów konsekracji (ktoś to wogóle śpiewa?),
o Vitaliy Slobodian, pasjonista,
Byłem wtedy na chórze obok pewnej starszej pani, która później mruczała: "Ojczulku, kończ już!", ta pani to nieco charakterystyczna osoba, więc proszę aby nikt nie uogólniał jakie to złe są te "babki-dewotki".
Jakiś czas temu spędziłem w Czechach parę dni na terenie Archidiecezji Ołomunieckiej i chyba na każdej mszy, na której byłem była III ME, czy jest ona tam popularniejsza od drugiej czy raczej po prostu tak trafiałem?
(drugi wikary w parafii, w ktorej jestem tez odmawia prawie zawsze I ME, wiec jestesmy wyjatkami )
Cytat: pauluss w Sierpnia 13, 2009, 21:24:59 pm (drugi wikary w parafii, w ktorej jestem tez odmawia prawie zawsze I ME, wiec jestesmy wyjatkami )To w Czechach są takie parafie - gdzie jest 2 wikarych?
Cytujo Vitaliy Slobodian, pasjonista, To jakiś Rosjanin? Czy Pasjoniści pracują gdzieś na misjach w Rosji?
@ Rev. PaulussA czy to spiewanie I ME jest wynikiem kontaktow z Zakonem Kaznodziejskim?