Panie Bartku, nie każdy ksiądz potrafi zaśpiewać. I Musicam Sacram pozwala na recytację jeżeli śpiewać nie umie.
Panie Bartku, a czy owe 94 błędy popełniane w rycie klasycznym są gdzieś dostępne w sieci?
Na jakiej podstawie pan tak uwaza ?
Nie (...) Częste nadużycie w NOM to śpiewanie psalmu z poza ambony (przez organistę na ten przykład), (...)
Panie Bartku, nie każdy ksiądz potrafi zaśpiewać. I Musicam Sacram pozwala na recytację jeżeli śpiewać nie umie. Również mnie boli, że kapłani nie chcą śpiewać. Mój proboszcz nie śpiewa nigdy prefacji, embolizmu i "Panie Jezu Chryste", słów konsekracji (ktoś to wogóle śpiewa?), nie śpiewa też "Niech się zmiłuje". Bardzo rzadko śpiewa znak krzyża, doksologię na końcu zwykle II ME i "Pokój Pański", "Przekażcie sobie"... A śpiewać potrafi: na środowej nowennie do Matki Bożej śpiewa litanię "Matko Boska za nami wstawiaj się", Exsultet też w Wigilę Paschalną bez problemu, Ewangelie w Boże Ciało. Lenistwo.Panie Bartku, a czy owe 94 błędy popełniane w rycie klasycznym są gdzieś dostępne w sieci?
- przygotowanie ołtarza (rozkładanie korporału itd.) rozpoczyna się w czasie odmawiania Modlitwy wiernych a nieraz i rozpoczyna się równo z Modlitwą;
celebrans w tym czasie odmawia sobie brewiarz, albo idzie do konfesjonału spowiadać, albo wychodzi na zewnątrz kościoła popatrzeć kto siedzi na murku otaczającym kościół;
- spowiednik siada w konfesjonale podczas przygotowania darów co sprawia, że nieraz nie zdąży wyspowiadać wszystkich chętnych;
- gdy jest organista, zwykle to on śpiewa psalm
od kiedyż to się śpiewa słowa konsekracji??? i na podstawie jakiegoż dokumentu???
spiewa sie spiewa...we Francji maja bardzo ladna melodie, Gouzes OP adaptowal melodie bizantyjska.
Jeśli chodzi o NOM to jednym z częściej przeze mnie spotykanych (chociaż i tak na szczęście jest jeszcze dla mnie częściej niespotykane niuż spotykane ) to kreatywność przy "Oto Baranek Boży...". Niektózy księżą tutaj przerabiają, dodają odejmują słowa, np.:"Oto Jezus Chrystus - Baranek Boży, który gładzi grzechy świata...""...szczęśliwi, którzy zostali wezwani ...""...na Ucztę Baranka."Takie trzy przeróbki występują naprzemiennie, czasem razem czasem osobno. Chyba, że jest to dopuszczalne, ale nic o tym nie wiem.