Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 18, 2025, 07:41:32 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233048 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Czy to normalne ?!
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Czy to normalne ?!  (Przeczytany 2040 razy)
Polipid
adept
*

« dnia: Listopada 07, 2010, 23:31:10 pm »

Czy to normalne że za ołtarzem, pardon, stołem wraz z księdzem odprawiającym mszę stoją, po lewo i po prawo, ministranci. Wygląda to jakby wraz z kapłanem koncelebrowali mszę! Tak jest na wieczornej mszy w mojej parafii, gdzie proboszcz świeci jak NEON.
Czy to normalne że po odniesieniu Pana Jezusa do Tabernaculum ksiądz zamyka je i odchodzi nie klękając ... jakby zaniósł cukiernicę do kredensu?
Czy to normalne aby podczas koncelebry po transubstancji chleba w Ciało Chrystusa a potem wina w Krew klękał tylko główny prowadzący reszta z lekka skinęła głową?

taką mam parafię, proboszcza i księży ... na szczęście chodzę tam tylko gdy muszę. A może jestem przewrażliwiony?
« Ostatnia zmiana: Listopada 07, 2010, 23:36:00 pm wysłana przez Polipid » Zapisane
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Listopada 07, 2010, 23:47:27 pm »

Ad.1 Nie, chyba ze jeden obsluguje mszal, ale drugi jest zbedny. To jakis glupi zwyczaj
Ad.2 Nie, przyjete jest przyklekniecie przed zamknieciem
Ad.3 Tak, to normalne, przykleka tylko celebrans
pablo
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Listopada 08, 2010, 12:25:47 pm »

Drugi to tak dla symetrii aby było ładnie. W mojej rodzinnej parafii się tego nie praktykuje, bo najczęściej jest koncelebra i mszał obsługuje jeden z księży.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Listopada 08, 2010, 14:38:58 pm »

U mnie w parafii razi mnie co innego. Podczas Agnus Dei księża wychodza z zakrystii, podchodzą do Tabernakulum, otwieraja je i na Domine nonsum dignus klekają tyłem do podniesionej Hostii a przodem do Tabernakulum.
Kiedyś zwrócilem księdzu uwage i jakiś czas tego nie było, potem wrócilo do a teraz pewnie ktos inny zaprotestował bo czekają  i wychodzą póżniej. W innych parafiach jest podobnie. Tzn wychodzą wcześniej i klękają.
Nie byłoby problemu, gdyby Mszę odprawiano na ołtarzu versus Deum.
pablo
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Listopada 08, 2010, 15:14:57 pm »

To samo praktykuje się ii u mnie, choć ksiądz który prowadzi ministrantów tłumaczy iż podczas liturgii cześć oddajemy ołtarzowi soborowemu. Wiadomo jednak księża to co innego i robią po swojemu.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Listopada 08, 2010, 16:09:33 pm »

Temat ołtarz a stół był omawiany. Mój niepokój budzi co innego. Jeśli ksiądz przyznał mi rację co to oznacza?
Że do tej pory księża robili to bezmyślnie. NOM zakłada taką swobode twórczą, ze sami księża się gubią co im wolno a co nie.
W tym roku Wigilię Paschalną  rozoczęto o 18 00, kiedy byłoj eszcze widno. Co powinienem uczynić w przyszłym roku, gdyby byo coś takiego.
Zwrócić uwagę proboszczowi? Odpowie że on jest fachowiec, a ja amator. Napisać do kurii? głupio donosić na własnego proboszcza.
Ale czy to byłby donos? Sam nie wiem.
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Listopada 08, 2010, 16:16:29 pm »

W tym roku Wigilię Paschalną  rozoczęto o 18 00, kiedy byłoj eszcze widno. Co powinienem uczynić w przyszłym roku, gdyby byo coś takiego.............
a Panstwo w kolko z ta wigilia paschalna... Boszesztymoj! strach pomyslec, co byscie Sz.P. zrobili, jakby wprowadzono na powrot poranne celebracje mszy wieczerzy w wlk. czwartek, mszy uprzednio poswieconych darow w wlk. piatek i niedzielnej mszy wigilii paschalnej w wlk. sobote ? ? ?
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
pablo
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Listopada 08, 2010, 16:34:57 pm »

Pisać to sobie można, ale nie sądzę by kuria zareagowała. Myślę, że stosunek posoborowia do wszelkiego rodzaju norm liturgicznych jest użytkownikom forum ogólnie znany.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Listopada 08, 2010, 16:57:47 pm »

Ma pan rację, panie Pablo. Niestety.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Listopada 08, 2010, 17:00:04 pm »

W tym roku Wigilię Paschalną  rozoczęto o 18 00, kiedy byłoj eszcze widno. Co powinienem uczynić w przyszłym roku, gdyby byo coś takiego.

Najpierw dojść przyczyny takiego stanu rzeczy. Bo, dajmy na to, jeśli w Pańskiej parafii odprawia się Triduum jeszcze po przedsoborowemu, tj. niedbale odprawiana Wigilia pozostaje w cieniu uroczystej porannej Rezurekcji, to może lepiej odpuścić, niż gdyby Rezurekcja miała na tym ucierpieć.
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Listopada 08, 2010, 17:06:36 pm »

Faktycznie tak może być, alemożelepiej nie drążmy, gdyż odejdziemy do wątku.
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Czy to normalne ?! « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!