Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 06, 2025, 18:20:27 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232955 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Taizé: 70-lecie istnienia ekumenicznej wspólnoty oraz 5. rocznica śmierci jej za
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Taizé: 70-lecie istnienia ekumenicznej wspólnoty oraz 5. rocznica śmierci jej za  (Przeczytany 1364 razy)
Tato
aktywista

« dnia: Października 16, 2010, 14:25:38 pm »

Odzierania ze słudzeń  ciąg dalszy...  :

"Taizé: 70-lecie istnienia ekumenicznej wspólnoty oraz 5. rocznica śmierci jej założyciela – watykańskie przesłanie
Brat Roger dał świadectwo ekumenizmu świętości. Niech ono będzie nam natchnieniem w drodze do jedności – czytamy w papieskim przesłaniu do Wspólnoty w Taizé z okazji przypadających w najbliższych dniach rocznic: 70-lecia założenia wspólnoty oraz 5. rocznicy śmierci br. Rogera. W imieniu Benedykta XVI przesłanie wystosował kard. Tarcisio Bertone.

„Jako niestrudzony świadek Ewangelii pokoju i pojednania – napisał watykański sekretarz stanu – brat Roger był pionierem na trudnej drodze do jedności uczniów Chrystusa. 70 lat temu dał on początek wspólnocie, do której nadal przybywają młodzi z całego świata, poszukujący sensu swego życia. Wspólnota przyjmuje ich z modlitwą i pozwala im doświadczyć osobistej relacji z Bogiem”. Kard. Bertone zauważa, że br. Roger, który wszedł już do wiecznej radości, nadal do nas przemawia. „Niech wasza wspólnota nadal żyje jego charyzmatem i promieniuje nim na innych, zwłaszcza na młode pokolenia” – czytamy w papieskim przesłaniu. „Ojciec Święty modli się o Boże błogosławieństwo, zarówno dla braci ze Wspólnoty w Taizé, jak i dla tych, którzy wraz z wami dążą do jedności uczniów Chrystusa, w szczególności młodych” – zapewnia kard. Bertone.""

"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
Iustitia
adept
*

« Odpowiedz #1 dnia: Listopada 08, 2010, 08:55:23 am »

Ciekawe, czy jakikolwiek hierarcha był w Taize i doświadczył ekumenicznych spotkań w grupkach roboczo- dyskusyjnych. Przypomina mi się żywo kłótnia mojego kolegi z ewangelikiem. Poszło o Matkę Bożą. Gdzie ta jedność w Chrystusie, kiedy prawie doszło do kontaktu trzeciego stopnia vulgo "mordobicia"?
ms
rezydent

« Odpowiedz #2 dnia: Listopada 08, 2010, 09:39:51 am »

Taize: brr. Poszedłem w piątek na "nabożeństwo" czy jakoś tak to się nazywało. Chciałem zobaczyć jak to wygląda. W kościele ciemno, ludzie ze świeczkami i śpiewają w kółko to samo na okropną melodię. Nie wiem co ludzie w tym widzą, przecież to nawet estetycznie jest niestrawne.
Polipid
adept
*

« Odpowiedz #3 dnia: Listopada 08, 2010, 19:01:49 pm »

Mantrują siedząc na dywanikach i palą świece ... i  jest nastrojowo ... co poza tym?. Ale grunt że świece schodzą i biznes się kręci.
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Taizé: 70-lecie istnienia ekumenicznej wspólnoty oraz 5. rocznica śmierci jej za « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!