Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 25, 2025, 04:27:37 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233156 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Ogłoszenia pozostałe  |  Wątek: Biografia Arcybiskupa po polsku czyli "Marcel Lefebvre. Życie"
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11 Drukuj
Autor Wątek: Biografia Arcybiskupa po polsku czyli "Marcel Lefebvre. Życie"  (Przeczytany 41315 razy)
patryksługa
aktywista

Wprowadzą wśród was zgubne herezje. 2 Piotra 2:1

In Christo
« Odpowiedz #45 dnia: Października 02, 2010, 22:00:38 pm »

Szanowni forumowicze, czy przewidziana jest Msza tego dnia z udziałem  bp Bernarda w bractwie ?
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
Tato
aktywista

« Odpowiedz #46 dnia: Października 03, 2010, 00:47:58 am »

Szanowni forumowicze, czy przewidziana jest Msza tego dnia z udziałem  bp Bernarda w bractwie ?

JE X.BP. Bernard Tissier de Malerais 03.10 nie tylko odprawi Mszę Świętą ale także udzieli Salramentu Bierzmowania...
« Ostatnia zmiana: Października 03, 2010, 16:47:55 pm wysłana przez Tato » Zapisane
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
patryksługa
aktywista

Wprowadzą wśród was zgubne herezje. 2 Piotra 2:1

In Christo
« Odpowiedz #47 dnia: Października 03, 2010, 10:07:50 am »

A poza dzisiejszym dniem do środy ?
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
Tato
aktywista

« Odpowiedz #48 dnia: Października 03, 2010, 16:46:56 pm »

A poza dzisiejszym dniem do środy ?

Proszę zapytać o szczegóły w Przeoracie FSSPX :
http://www.piusx.org.pl/kaplice/Warszawa

z całą pewością w tych dniach swojej obecności JE.X.Bp. odprawi Msze Święte,  nie wiem jednak czy cały czas będzie w Warszawie, zatem warto zapytać.
Ja niestety z uwagi na moje obowiązki zawodowe muszę siedzieć we Wrocławiu, choć bardzo bym chciał być tam obecny, duchowo zaś na pewno będę... :)
Major
aktywista

« Odpowiedz #49 dnia: Października 03, 2010, 18:11:57 pm »

Bardzo żałuję że nie mogę być.
Eligiusz
aktywista

ś.p. Anna Walentynowicz
« Odpowiedz #50 dnia: Października 04, 2010, 09:03:42 am »

Serdecznie zapraszamy na promocję książki Marcel Lefebvre. Życie. Spotkanie zaszczyci swoją obecnością jej autor, Jego Ekscelencja ks. bp Bernard Tissier de Mallerais.

Wieczór autorski odbędzie się 6 października (środa) o godzinie 18.00 w Sali Koncertowej Zamku Królewskiego w Warszawie. Spotkanie poprowadzi redaktor Stanisław Michalkiewicz, a uświetni je swoim występem Jacek Kowalski.

Po prezentacji i recitalu zapraszamy na poczęstunek.

http://www.piusx.org.pl/komunikaty/2010/76
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #51 dnia: Października 04, 2010, 09:56:45 am »

W takich momentach nienawidze pracy i obowiazkow :)
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
Mara
bywalec
**

« Odpowiedz #52 dnia: Października 04, 2010, 15:16:10 pm »

W takich momentach zazdroszczę warszawiakom...  ;)
Artur Rumpel
aktywista

Prawdziwe Boze Narodzenie
« Odpowiedz #53 dnia: Października 04, 2010, 16:33:32 pm »

Ciekawostka: w lutowym numerze "Mszy świętej" z 1937 r., pod rubryką "Myśli o liturgii" pojawiają się takie teksty (s. 33):

Formuły liturgiczne, którymi żyli i z których czerpali codziennie swą siłę dawni chrześcijanie przy składaniu Bogu publicznej daniny czci, są dzisiaj może mniej cenione, bo nieznana jest już ogółowi ich skuteczność i piękno ukryte.

---

Gdyby wszakże wierni nabrali przekonania, że właśnie największą cześć i chwałę oddaje się Bogu przez nabożeństwo publiczne (liturgii Kościoła) znaleźliby w nim dla siebie najbogatsze źródło świętości i pokoju.

---

Uciekając się do modlitwy Kościoła, która jest w najwyższym stopniu modlitwą katolicką i społeczną, zadamy gwałt niebu.

Podpisane one są samym nazwiskiem: Lefebvre. Czy to może być późniejszy arcybiskup Marcel? Ew. mogłyby to być teksty z "Mszału Rzymskiego" zakonnika o tym nazwisku, ale on (Mszał) się pojawił w Polsce prawie 20 lat później...

Jakie 20 lat? Jeszcze przed wojną było I polskie wydanie. Ja mam II, bodaj z 1947
gnome
aktywista

« Odpowiedz #54 dnia: Października 04, 2010, 18:30:10 pm »

Do dziś "było pewne" , że dojadę.
Dziś się okazało, że nie mam szans :(

Ehhhhh są chwile kiedy człowiek naprawdę żałuje, że nie mieszka w stolicy :(
Podczas jednej z ceremonii w Bazylice św. Piotra, gdy wnoszono na sedia gestatoria papieża św. Piusa X, lud rzymski żywiołowo zareagował oklaskami, Papież widząc entuzjazm wiernych rozkazał zatrzymać pochód. Gdy tłum się uciszył rzekł do wiernych, że *nie należy czcić sługi w domu jego Pana.
Matthaeus
rezydent

Św. Stanisławie módl się za nami!

« Odpowiedz #55 dnia: Października 04, 2010, 20:06:41 pm »

Hmm... jest jakakolwiek szansa, że spotkanie będzie nagrywane? ???

Wg mnie to wydarzenie nr 1 w tym roku dla tradi-światka w Polsce
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #56 dnia: Października 04, 2010, 20:31:10 pm »

na audio ? Chyba każdy przedstawiciel kurji przyniesie swój sprzęt ;)) Myślę, że i my mozemy
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Matthaeus
rezydent

Św. Stanisławie módl się za nami!

« Odpowiedz #57 dnia: Października 04, 2010, 22:12:05 pm »

na audio ? Chyba każdy przedstawiciel kurji przyniesie swój sprzęt ;)) Myślę, że i my mozemy

Byleby to nie była eSBecja Narodowa :P

A tak na serio to dla mnie jest to sprawa drugorzędna, czy będzie audio czy video. ;)
Tato
aktywista

« Odpowiedz #58 dnia: Października 04, 2010, 23:24:29 pm »

Mam nadzieję, że będzie do pobrania na stronach FSSPX. Oczywiście każde nagranie także amatorskie się przyda, ciekwym czy media się o tym wydarzeniu  zająkną ...choć półgębkiem...
ececylia
aktywista

« Odpowiedz #59 dnia: Października 05, 2010, 08:16:41 am »

Proszę Warszawiaków o podpowiedź ile czasu potrzeba żeby dotrzeć z Janek w okolice Zamku Królewskiego? (samochodem). Próbuję oszacować czas potrzebny na dojazd.
Z góry dziękuję!
« Ostatnia zmiana: Października 05, 2010, 09:23:25 am wysłana przez ececylia » Zapisane
"Kochaj grzesznika nie jako grzesznika, ale jako człowieka. Jeśli kochasz chorego, prześladujesz chorobę, bo jeśli oszczędzasz chorobę, nie kochasz chorego." św. Augustyn
Strony: 1 2 3 [4] 5 6 ... 11 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Ogłoszenia pozostałe  |  Wątek: Biografia Arcybiskupa po polsku czyli "Marcel Lefebvre. Życie" « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!