Według informacji włoskiego dziennika sesja Kongregacji Nauki Wiary zachęca pielgrzymów, by odwiedzając Medjugorie nie utrzymywali kontaktów z "widzącymi" i zakazuje uczestnictwa w rzekomych "objawieniach", których nie należy uznawać za "objawienia nadprzyrodzone".
Dokumentacja przeanalizowana podczas wczorajszego spotkania trafiła na biurko Ojca Świętego, który podejmie ostateczne decyzje w tej sprawie....Chwała Panu!
To coś jakby zezwolić na zamieszkanie pod jednym dachem dwóch młodych osób płci przeciwnej z jednoczesnym zakazaniem "tych spraw".
Cytat: jwk w Czerwca 29, 2015, 09:35:30 amTo coś jakby zezwolić na zamieszkanie pod jednym dachem dwóch młodych osób płci przeciwnej z jednoczesnym zakazaniem "tych spraw". Być może nie mam racji, bo szczęśliwie nie byłem w takiej sytuacji, ale wydaje mi się że status meldunkowy nie determinuje jeszcze przywiązania do grzechu z 6. przykazania; pierwsze słyszę, aby istniał jakiś literalny zakaz w tym zakresie. [...]Już wolę narzeczonych, którzy z różnych powodów - socjalno-ekonomicznych czy relacji rodzinnych w naturalny sposób decydują się na wspólne mieszkanie z zamiarem wytrwania w czystości do ślubu i z małżeństwem w krótkiej perspektywie. Nie widzę tu nic komicznego, wewnętrznie sprzecznego ani nagannego moralnie.
Owszem, naganny moralnie jest "grzech zgorszenia" jaki wynika z faktu pomieszkiwania razem. Czy wszystkim opowiadamy historię o zachowaniu czystości lub zamiarze tegoż?
Wywiad z ks. abp. Henrykiem Hoserem SAC z Medziugorja - rozmowa z 5 IV 2017 r. Zapraszamy do wysłuchania telefonicznej rozmowy Ks. Abp. Henryka Hosera SAC z Medjugorie, podczas której Biskup Warszawsko-Praski dzieli się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi jego misji. Rozmowę prowadzi Rzecznik Kurii Warszawsko-Praskiej - Mateusz Dzieduszycki. https://www.youtube.com/watch?v=t7aasWXu5Jg