Marcus
|
|
« Odpowiedz #45 dnia: Sierpnia 26, 2010, 14:23:07 pm » |
|
A tak nie zupełnie a propos. Czy ktoś wie, czy w przypadku dopuszczalnej abdykacji Papieża przysługują mu jakieś specjalne prawa, np. zachowanie mu tytułu Jego Świątobliwości lub podobne?
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 26, 2010, 14:24:58 pm wysłana przez Marcus »
|
|
|
|
|
dxcv
|
|
« Odpowiedz #46 dnia: Sierpnia 26, 2010, 14:37:39 pm » |
|
tytuł exświątobliwości Panowie nie mają co robić tylko dywagować nad czymś co nie ma większego znaczenia?
|
|
|
|
|
|
|
Johny39
adept
|
|
« Odpowiedz #47 dnia: Sierpnia 26, 2010, 14:46:52 pm » |
|
Emerytowany biskup Rzymu , a tak poważnie z czego co wiem (nie czytałem, tylko słyszałem) musi pójść do jakiegoś o ostrych rygorach zakonu, nic więcej na ten temat.
|
|
|
|
|
|
|
Marcus
|
|
« Odpowiedz #48 dnia: Sierpnia 26, 2010, 14:47:43 pm » |
|
tytuł exświątobliwości Panowie nie mają co robić tylko dywagować nad czymś co nie ma większego znaczenia?
Po pierwsze: Kto nie chce nie musi. Jest wiele innych wątków. Po drugie: Sprawa nie jest tak do końca abstrakcyjna, biorąc pod uwagę, że wiele środowisk na poważnie zastanawiało się nad możliwością abdykacji JŚ Jana Pawła II ze względów zdrowotnych.
|
|
|
|
|
|
|
Artur Rumpel
|
|
« Odpowiedz #49 dnia: Sierpnia 26, 2010, 14:47:56 pm » |
|
Taka jest rola forów dyskusuyjnych, że omawia się często sprawy mające małe znaczenie praktyczne. A propos tytułów i przywilejów. Czy polskim prymasom seniorom przysługuje prawo do purpurowych szat?
|
|
|
|
|
|
|
Marcus
|
|
« Odpowiedz #50 dnia: Sierpnia 26, 2010, 14:53:47 pm » |
|
A propos tytułów i przywilejów. Czy polskim prymasom seniorom przysługuje prawo do purpurowych szat?
Jeżeli jest kardynałem (emerytowanym) to tak.
|
|
|
|
|
|
|
Artur Rumpel
|
|
« Odpowiedz #51 dnia: Sierpnia 26, 2010, 14:56:57 pm » |
|
A propos tytułów i przywilejów. Czy polskim prymasom seniorom przysługuje prawo do purpurowych szat?
Jeżeli jest kardynałem (emerytowanym) to tak.
A jesli nie jest kardynałem i przywilej ten miał jako prymas?
|
|
|
|
|
|
|
Marcus
|
|
« Odpowiedz #52 dnia: Sierpnia 26, 2010, 15:11:57 pm » |
|
Nie mam pojęcia, ale chyba tak, co wynikłoby z ogólnie przyjętej w Kościele tradycji.
|
|
|
|
|
|
|
PTRF
|
|
« Odpowiedz #53 dnia: Sierpnia 26, 2010, 17:07:00 pm » |
|
Emerytowany biskup Rzymu , a tak poważnie z czego co wiem (nie czytałem, tylko słyszałem) musi pójść do jakiegoś o ostrych rygorach zakonu, nic więcej na ten temat.
No cóż, papież Celestyn V po abdykacji ani do swojego zakonu (Celestynów) ani do pustelni już nie powrócił. Resztę życia spędził chyba w lochu ...
|
|
|
|
"Kto tradycji nie szanuje Niech nas w dupę pocałuje" /kawaleryjskie/
|
|
|
Johny39
adept
|
|
« Odpowiedz #54 dnia: Sierpnia 26, 2010, 17:31:43 pm » |
|
No cóż, papież Celestyn V po abdykacji ani do swojego zakonu (Celestynów) ani do pustelni już nie powrócił. Resztę życia spędził chyba w lochu ...
Pisałem o obecnych normach występujących w Kościele Powszechnym.
|
|
|
|
|
|
|
PTRF
|
|
« Odpowiedz #55 dnia: Sierpnia 26, 2010, 17:41:39 pm » |
|
Abdykacja papieża normą nigdy nie była i - miejmy nadzieję - nigdy nie będzie.
|
|
|
|
|
|
|
Johny39
adept
|
|
« Odpowiedz #56 dnia: Sierpnia 26, 2010, 17:44:37 pm » |
|
Normą nigdy było, ale jest taka możliwość(niestety). A jeżeli jest taka możliwość to podałem normy (w rozumieniu jak należy postępować) tak owej abdykacji.
|
|
|
|
|
|
|
PTRF
|
|
« Odpowiedz #57 dnia: Sierpnia 26, 2010, 17:47:42 pm » |
|
W porządku, nie czepiam się. Ja z kolei podałem fakt historyczny dotyczący abdykującego papieża.
|
|
|
|
|
|
|
|
Johny39
adept
|
|
« Odpowiedz #59 dnia: Sierpnia 29, 2010, 22:53:34 pm » |
|
Jak wspomniałem wyżej użyłem słów: słyszałem, a nie czytałem. Więc proszę mi wybaczyć, że napisałem normy występujące w KK nie podając odnośników i używając nie potrzebnie sformułowania normy, jak nie mam na nich dowodów. Za błąd przepraszam, jutro postaram się znaleźć info na temat tej sprawy.
|
|
|
|
|
|
|
|