Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Maja 21, 2025, 09:27:05 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233411 wiadomości w 6653 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Protestanci ułożą nam katechizm?
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] Drukuj
Autor Wątek: Protestanci ułożą nam katechizm?  (Przeczytany 7128 razy)
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #15 dnia: Lutego 20, 2010, 22:19:43 pm »

Ale to nie powód, aby ich papież odwiedzał. Nie wiem co myśleć na ten temat, więc po prostu zaufam Jego Świątobliwości.
"Nie może mieć Boga za Ojca ten, kto nie ma Kościoła za Matkę"

św. Cyprian
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #16 dnia: Lutego 20, 2010, 22:29:45 pm »

Pożyjemy zobaczymy. Tradycyjnych Luteran się nie spodziewajny, choć módlmy się o ich nawrócenie
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #17 dnia: Lutego 20, 2010, 22:41:11 pm »

Nie trzeba nam Tradycyjnych Luteran ;) Wystarczą po prostu konwertyci z luteranizmu :)
„Przeszedłbym na katolicyzm, nawet gdyby nie było sporu o biskupstwo kobiet. Czuję się, jakbym wrócił do domu” - słowa bp Richardsona. Oby odprawiał w swoim rycie z Sarum (oczywiście z wyrzuceniem protestanckiego badziewia), bo jak zacznie NOM, to może stwierdzić, że jednak nie przeprowadził się do nowego domu, tylko mu stary przenieśli kilka przecznic dalej. (Aczkolwiek te słowa mnie napawają radością i otuchą :) )

św. Cyprian
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #18 dnia: Lutego 21, 2010, 21:07:35 pm »

Oby odprawiał w swoim rycie z Sarum (oczywiście z wyrzuceniem protestanckiego badziewia), bo jak zacznie NOM, to może stwierdzić, że jednak nie przeprowadził się do nowego domu, tylko mu stary przenieśli kilka przecznic dalej.
Na razie nie będzie odprawiał w żadnym - bo po konwersji jest zywkłym pan Richardsonem. Czy przyjmie święcenia - tego jeszcze nie wiadomo. W Sarum raczej też chyba nie będzie odprawiał, bo rzymscy katlicy w Sarum nie odprawiają, możliwe że po grupowej konwersji zaczną odprawiać anglokatolicy.
zdewirtualizować awatary
FidelisTraditioni
aktywista

Mój blog
« Odpowiedz #19 dnia: Lutego 21, 2010, 21:20:32 pm »

Cytat: porys
Na razie nie będzie odprawiał w żadnym - bo po konwersji jest zywkłym pan Richardsonem.
Tak. Użyłem skrótu myślowego.
Cytat: porys
W Sarum raczej też chyba nie będzie odprawiał, bo rzymscy katlicy w Sarum nie odprawiają, możliwe że po grupowej konwersji zaczną odprawiać anglokatolicy.
Tu też użyłem skrótu myślowego :) Mam nadzieję, że zaczną w Sarum/KRR albo nawet i w obrządku wschodnim, byle nie w NOM.

św. Cyprian
marcin
Gość
« Odpowiedz #20 dnia: Czerwca 26, 2010, 20:16:45 pm »

o tym się tak nie mówi ale w luteranizmie istnieją prądy katolicyzujące. Jedna sprawa do ruch liturgiczny który także w Polsce u luteran się pojawia, nieśmiało ale czytając fora luterskie widzę że poczynają wychodzić z ukrycia ale co ważniejsze pojawiają się tendencje katolicyzujące w teologii. Kiedyś przetłumaczyłem na blogu o wysokim kościele we Szwecji gdzie to poczęto adorację Najświętszego Sakramentu (darujemy sobie komentarze typu że u nich nie ma przeistoczenia bo nie o to chodzi), zaczęto także nazywać nabożeństwo nie tylko mszą ale i ofiarą (w znaczeniu uobecnienia), nauka o 7 sakramentów, o znaczeniu spowiedzi usznej.

Takie ruchy są bardzo ważne gdyż pozwalają na łatwiejszą adaptację praktyk katolickich jak różaniec, adoracja NS itd które nawet dla konwertytów na katolicyzm są trudne. Znam kilku byłych protestantów i wiem że konwersja była początkiem ich zmagania się z pozostałościami protestanckimi w ich sercu.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #21 dnia: Czerwca 29, 2010, 22:33:21 pm »

Zaczynam uważać, że tytuł wątku ("Protestanci ułożą nam katechizm") to jedyna szansa, aby w katechizmie były treści katolickie. Ech...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
animus60
aktywista

« Odpowiedz #22 dnia: Lipca 01, 2010, 15:29:12 pm »

Kiedyś oglądałem w tv liturgię luterańską i musze powiedziec, że byłem pod wrażeniem. Liturgię odprawiano versus Deum, powoli i dostojnie. Na ołtarzu było coś w kształcie Tabernakulum, i zawieszony był krzyz z figurą Ukrzyzowanego. Komunia św na klęcząco i do ust. Powinno się nagranie z tej liturgii wysłac jako instruktaż do katolickich proboszczów. Istnieje opinia, że liturgia luteranska jest bliższa Tridentinie niż NOM. Świat stanął na głowie.
Antiquus_ordo
Gość
« Odpowiedz #23 dnia: Lipca 01, 2010, 15:37:22 pm »

200 lat temu były jeszcze szaty liturgiczne, ornaty manipularze etc.
marcin
Gość
« Odpowiedz #24 dnia: Lipca 01, 2010, 18:45:16 pm »

200 lat temu były jeszcze szaty liturgiczne, ornaty manipularze etc.

to wraca, jest jedno forum wystarczy wpisać staroluteranie. To co dziś mamy w Polsce czyli czarne togi i dość swobodna liturgia to XIX wieczny pruski eksperyment unifikacyjny - luteran z reformowanymi. Tam gdzie nie było kalwinów i nie doszło do powostawania zjednoczonych kościołów ewanglickich jak dania, szwecja, findlandia ale i estonia i łotwa zachowało się bogactwo liturgiczne.
http://www.angelfire.com/ny4/djw/lutherantheology.manngraebner.html

tu wysoka liturgia w ludowym kosciele dunskim http://video.google.com/videoplay?docid=6555042214944397097#
« Ostatnia zmiana: Lipca 01, 2010, 18:49:50 pm wysłana przez marcin » Zapisane
animus60
aktywista

« Odpowiedz #25 dnia: Lipca 02, 2010, 15:06:58 pm »

To może jednak pojawi się luterański TAC?  Byłby to kolejny cios w oficjalny ekumenizm.
marcin
Gość
« Odpowiedz #26 dnia: Lipca 09, 2010, 20:49:34 pm »

takie tac sa w USA, można wpisywać evangelical catholic church jest kilka ston. ciekawe nawet to odwojują się jedynie do pierwszego etapu reformacji odrzucają pietyzm itd. W wielu kwestiach tradycyjny luteranizm, z zachowaniem liturgii, wiary w 3 a nawet czasem 7 sakramentów, nie odrynujący kobiet i homoseksualistów jest bliższy o dziwo katolicyzmowi niż staroluteranizm.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #27 dnia: Lipca 23, 2010, 11:26:35 am »

Bp. Fellay udzielil w Zautzkofen swiecen kaplanskich. Wsrod neoprezbitrow jest Sten Sandmark.

Ciekawy wywiad z ks. Stenem Sandmark - były szwedzki pastor luterański:

http://www.laportelatine.org/archives/entret/2010/Sandmark1007/sandmark100715.php
Strony: 1 [2] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Protestanci ułożą nam katechizm? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!