Proszę przeczytać podpis pod filmem na jutjubie. Są to Apostolscy Ormianie - czyli jak kto woli schizmatycy nie uznający zwierzchności papieża itd. W Polsce z tego co wiem nie mają ani jednego kościoła, chyba są zarejestrowani ale nie jestem pewien. Pewnie gościnnie użyczono im kaplicę. Ks. Avdalian oczywiście jest katolikiem, ale ja cały czas komentuje zamieszczony filmik na jubtjubie.
rozmawialem z proboszczem ormiansko-rzymsko-katolockim z gdanska i niby jest tak: ten ksiadz z warszawy jest katolikiem, ale odprawia i dla wiernych ormiansko-katolickich i ormiansko-apostolskich. ci pierwsi to przesiedlency z Galicji Wschodniej, ci drudzy XX-wieczni emigranci z Armenii.
JEst nawet neo-katolikiem
Sekundkę, bo czegoś nie obczajam... jak można być katolikiem i odprawiać Msze dla prawosławnych?? czy ogólnie schizmatyków??
Szafarze katoliccy godziwie udzielają sakramentów pokuty, Eucharystii i namaszczenia chorych członkom Kościołów wschodnich nie mających pełnej wspólnoty z Kościołem katolickim, gdy sami o nie proszą i są odpowiednio przygotowani. Odnosi się to także do członków innych Kościołów, które według oceny Stolicy Apostolskiej, gdy idzie o sakramenty, są w takiej samej sytuacji, a i wspomniane Kościoły wschodnie.