Teraz oglądam "Świadectwo". Film do szpiku posoborowy. Hasełka, że SW2 to był zastrzyk nowej energii, że Kościół otwarł się na wiernych itp to standard. Jak ktoś chce oglądać, to leci na TVP1.
Oglądałem wczoraj kawałek, ale jak usłyszałem to co pan napisał i parę innych wypowiedzi zemdliło mnie i przełączyłem na coś innego. A jeszcze parę lat temu jak film oglądałem pierwszy raz niemal się popłakałem ze wzruszenia (wstyd mi).
Kościół, który jako Lud Boży został zbudowany na tajemnicy Wcielenia i Odkupienia, Kościół, który stale się rodzi z zesłania Ducha Świętego, jest rzeczywistością widzialną o wyraźnie określonym ustroju hierarchicznym.
Fragment skrzydła prezydenckiego samolotu, który rozbił się pod Smoleńskiem, zostanie umieszczony w powstającej nowej sukni na obraz Matki Bożej na Jasnej Górze - informuje "Polska The Times". (...) Kawałek prezydenckiego samolotu znajdzie się obok najcenniejszej jasnogórskiej relikwii - pasa sutanny papieża Jana Pawła II przestrzelonego w czasie zamachu 13 maja 1981 r
Ciekawa ta "najcenniejsza relikwia".
Można więc zrozumieć, że pomimo nacisków kard. Stanisława Dziwisza proces prowadzony jest bardzo ostrożnie.
Nie ma opóźnień procesu beatyfikacyjnego Jana Pawła IIProces beatyfikacyjny Sługi Bożego Jana Pawła II postępuje bez żadnych opóźnień – powiedział w Poznaniu kard. Stanisław Dziwisz. Metropolita krakowski odniósł się w ten sposób do informacji prasowych o rzekomym przedłużaniu się procesu.Kard. Dziwisz zauważył, że wszystko postępuje regularnie i nie można mówić o żadnym spowolnieniu prac komisji. – Na beatyfikację czeka cała Polska i świat, a terminy zostawmy działaniu Ducha Świętego – podkreślił kard. Dziwisz.Metropolita krakowski przewodniczył w Poznaniu uroczystościom ku czci św. apostołów Piotra i Pawła.http://ekai.pl/wydarzenia/x30677/nie-ma-opoznien-procesu-beatyfikacyjnego-jana-pawla-ii/