Papież na witrażeAdam Czerwiński2005-10-14Proboszczowie nie oglądają się na decyzje Watykanu i już zamawiają witraże z nowym świętym - Janem Pawłem IIW łódzkiej parafii Zmartwychwstania Pańskiego specjalnie na Dzień Papieski zamontowano wczoraj nowy witraż. Oczywiście jest na nim Papież-Polak. Na witrażu napis: Święty Jan Paweł II.- Trochę się nad tym napisem zastanawialiśmy z proboszczem - mówi ks. Tadeusz Żurawski, który zrobił witraż. - W końcu uznaliśmy, że nie ma w tym żadnych kontrowersji, przecież i tak wszyscy uznajemy Jana Pawła II za świętego. Skoro panuje takie powszechne odczucie, to pewnie niedługo zapadnie stosowna decyzja. Gdybyśmy nie zrobili tego napisu, trzeba by później przerabiać witraż, a to dość trudna i kosztowna sprawa.- Bardzo roztropnie zrobili - ocenia ks. Zbigniew Tracz, notariusz łódzkiej kurii.Ks. Ireneusz Kulesza, proboszcz łódzkiej katedry, uśmiecha się: - Nie przypadkiem mówi się, że głos ludu jest głosem bożym. Napis na tym witrażu przypomina mi zawołanie z placu Świętego Piotra - Santo subito!W tym roku motyw papieski na witrażach pojawia się coraz częściej. - Można powiedzieć, że każdy proboszcz w nowym kościele chce mieć u siebie przynajmniej jedno okno z podobizną Jana Pawła II - mówi ks. Żurawski. - Ostatnio co piąta moja praca to właśnie witraże papieskie. Najwięcej robiłem ich dla kościołów w Łodzi i okolicach. Ale były też zamówienia z Częstochowy czy spod Szczecina.Jaki jest witraż papieski? Jan Paweł II z reguły na nim stoi. Ma na sobie urzędową papieską szatę - inni święci bywają przedstawiani w albach. Strój jest w kolorze liturgicznym: zielonym, białym, czerwonym lub złotym. Obowiązkowe są też papieskie atrybuty: krzyż, mitra i paliusz. Prawą ręką Ojciec Święty zwykle wykonuje gest pozdrowienia lub błogosławieństwa. Zdarzają się prace, na których towarzyszą mu inne osoby, np. kardynał Wyszyński.Ks. Kulesza: - W łódzkiej katedrze jeszcze nie ma witrażu z Janem Pawłem II. Marzy mi się taka praca. Już nawet znalazłem dla niej miejsce. Mamy niewykorzystane pomieszczenie przy zakrystii. Chciałbym w nim urządzić kaplicę Najświętszego Sakramentu. Ponieważ są tam zwykłe okna, trzeba będzie zrobić witraż. Ufam, że Jan Paweł II będzie miał na nim aureolę.
Papieskie witraże ks. Żurawskiego w Łodzi i okolicy:Kościół Zmartwychwstania Pańskiego, ul. Rolnicza 23Kościół św. Alberta Chmielowskiego, ul. Bartoka 2Kościół św. Jana Ewangelisty, ul. Kazimierza Odnowiciela 2Kutno-ŁękoczynPiątek
http://www.rzezawa.diecezja.tarnow.pl/index.php?view=witrazeProszę rzucić okiem na witraż 19 (Jan Paweł II) oraz porównać jego wygląd z 21 czyli Benedyktem XVI.
Beatyfikacja polskiego papieża może się opóźnić z powodu braku jednomyślności lekarzy, mających wydać opinię na temat cudu przypisywanemu wstawiennictwu Jana Pawła II. Pisze o tym na łamach mediolańskiego "Il Giornale" znany włoski watykanista.Andrea Tornielli zwraca uwagę, że wbrew oczekiwaniom nie ustalono jeszcze daty posiedzenia komisji lekarzy przy Kongregacji spraw kanonizacyjnych, która miała się zebrać zaraz po świętach. Przyczyną zwłoki ma być różnica stanowisk dwóch ekspertów, których zadaniem jest przygotowanie materiału do dyskusji w siedmioosobowym gronie.
a ja myślę, że beatyfikacja Jana Pawła II nie odbędzie się w najbliższych latach. Aż nie ucichnie szum medialny w związku ze ,,sprawami pedofilskimi duchownych". Już teraz media na świecie oskarżają Jana Pawła II o ,,tuszowanie" tych spraw. Nawet były ojciec jezuita Obirek oskarzał o to JPII. Ja osobiście nie uważam, żeby te doniesienia mediów były prawdziwe. Można krytykować JPII za różne sprawy(Asyż, całowanie Koranu, itp), ale uważam, że był to dobry i pobożny człowiek.
Cytat: ryszard1966 w Kwietnia 08, 2010, 11:48:06 ama ja myślę, że beatyfikacja Jana Pawła II nie odbędzie się w najbliższych latach. Aż nie ucichnie szum medialny w związku ze ,,sprawami pedofilskimi duchownych". Już teraz media na świecie oskarżają Jana Pawła II o ,,tuszowanie" tych spraw. Nawet były ojciec jezuita Obirek oskarzał o to JPII. Ja osobiście nie uważam, żeby te doniesienia mediów były prawdziwe. Można krytykować JPII za różne sprawy(Asyż, całowanie Koranu, itp), ale uważam, że był to dobry i pobożny człowiek.ależ całowanie Koranu świadczy o pobożności, przecież...
Tak czytam o tej strasznej dzisiejszej tragedii i różne myśli przychodzą i odchodzą. W wielu miastach na dziś zaplanowane były obchody 5-rocznicy śmierci Jana Pawła II . Nie będzie dziś "santo subito" Planować wiele można, ale z realizacją różnie bywa.