A w Kaliszu też mamy parafię bł. Jana Pawła II. Jest ona wydzielona jakieś 2 lata temu z parafii św.św. Apostołów Piotra i Pawła i prawie 2 lata czekała na patrona.
Z archiwum medialnego Jana Pawła II.Co zdenerwowało kardynała Karola Wojtyłę?
Cytat: Mama w Maja 03, 2011, 22:03:38 pmZ archiwum medialnego Jana Pawła II.Co zdenerwowało kardynała Karola Wojtyłę?Niestety nie mam głosu - można prosić streszczenie?
(...) Za niedlugo takich tracacych herezja kwiatkow bedzie wiecej...
Cytat: Sigfried w Maja 01, 2011, 20:10:29 pm(...) Za niedlugo takich tracacych herezja kwiatkow bedzie wiecej... W Toruniu, w kościele garnizonowym p.w. Świętej Katarzyny Aleksandryjskiej, nad ołtarzem z tabernakulum udrapowano koszmarną dekorację niby-skał, po których z prawej strony szumi spływająca woda (?), po lewej stronie w chmurach nad tymi skałami usytuowano otwarte okno z filuternie uśmiechającym się błogosławionym Janem Pawłem II, Papieżem, ale pod oknem umieszczono napis: "ŚWIĘTY JAN PAWEŁ ..."A nad tabernakulum umieszczono wielką figurę Chrystusa Zmartwychwstałego z rozłożonymi rękoma w geście jakby mówiącym:<<I co Ja mam z tym teraz zrobić?>>
Jakieś zdjęcie?? Chętnie bym to zobaczył
A pogoda jest wybitnie krajoznawcza
Mam nadzieję, że nazwy nie zmieni kościół św. Benona. Już jest portret blog.JPII w prezbiterium, ale myślę, że to tylko z okazji beatyfikacji.
Widziałem bardzo jeden duzy pozytyw na uroczystości beatyfikacyjnej. Prawdopodobnie papiez wydał stanowczy zakaz handkomunii.