Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 07, 2024, 10:23:56 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232690 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 266269 razy)
Murka
aktywista

« Odpowiedz #375 dnia: Marca 09, 2010, 21:44:30 pm »

Bo jak tu wymagać choćby odświętnego ubioru od wiernych, jeśli samemu przychodzi się do Świątyni w t-shircie albo ortalionie?

Sadze, ze ci w t-shirtach i ortalionach nie wymagaja od wiernych zadnego specjalnego stroju. Zdarzaja sie ksieza, ktorzy potrafia bardzo zlosliwie naigrawac sie z wiernych zbyt "grzecznie" ubranych, zwlaszcza mlodych. Osobiscie kilka razy slyszalam takie kpiny.
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
xinspe
uczestnik

Sursum Corda!

Msza Sw. Wszechczasów w Diecezji Sosnowieckiej
« Odpowiedz #376 dnia: Marca 09, 2010, 23:20:23 pm »

A ja pamietak jak jako dzieciak przyszedłem do kościoła w krótkich spodenkach. Zauwazyl mnie ksiadz i przepedzil do domu po dlugie spodnie. Od tego czasu nigdy nie odwazylem sie na podobny krok, upominam nawet znajomych ktorzy zamierzaja przybrac taki 'ubior'.
Niestety czasem w lecie bedac w kosciele czuje sie jak na plazy.
Qui Unigenitum tuum in cruce pendentem lancea militis transfigi voluisti, ut apertum Cor, divinae largitatis sacrarium, torrentes nobis funderet miserationis et gratiae, et quod amori nostri flagrare numquam destitit, piis esset requies et poenitentibus pateret salutis refugium...
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #377 dnia: Marca 10, 2010, 11:03:31 am »

Ciekawy przyklad uwarunkowan kulturowych. Ja rugam synow jak w niedziele osmiela sie zalozyc dlugie spodnie :)
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #378 dnia: Marca 10, 2010, 11:20:43 am »

Ciekawy przyklad uwarunkowan kulturowych. Ja rugam synow jak w niedziele osmiela sie zalozyc dlugie spodnie :)

Gallikańskie zboczenie :)
JRWF
aktywista

« Odpowiedz #379 dnia: Marca 10, 2010, 11:50:52 am »

Z opowieści śp. babci pamiętam, że mój wujek w latach 50-tych do Mszy świętej służył w krótkich spodenkach. I było to normą.  :D

A przy okazji, dla dobrego humoru, bokotematycznie chociaż nie do końca, przytoczę jeszcze jedną historyjkę z tego samego źródła...
Latem podczas upałów jeden z księży nie wkładał pod sutannę nic poza bielizną. Ministranci przed Mszą przypięli agrafkami albę do sutanny. Ksiądz ponoć miał zwyczaj zdejmować albę bardzo szybko i tego nie zauważył. Łatwo się domyślić w jakim stroju pozostał...  ;D
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2010, 11:58:29 am wysłana przez JRWF » Zapisane
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #380 dnia: Marca 10, 2010, 11:57:51 am »

mam zdjęcia mojego ojca od pierwej komunii i jest w krótkich spodniach. Zdjęcia było robione w zakładzie fotograficznym Ale był to rok 1947. Niestety już nie dowiem się od ojca czy i w kościele był u pierwszej komunii w krótkich spodniach.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #381 dnia: Marca 10, 2010, 12:04:53 pm »

Dlugie spodnie dla chlopcow to typowa amerykanizacja europejskich obyczajow.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #382 dnia: Marca 10, 2010, 12:11:24 pm »

Nawet kiedys na Garncarskiej w Przeoracie widziałem jednego wiernego w krótkich spodniach. Było to latem. Odrózniał się od wszytkich
x. Dominik
rezydent

Patron Saints of Scouts
« Odpowiedz #383 dnia: Marca 10, 2010, 12:31:04 pm »

mam zdjęcia mojego ojca od pierwej komunii i jest w krótkich spodniach. Zdjęcia było robione w zakładzie fotograficznym Ale był to rok 1947. Niestety już nie dowiem się od ojca czy i w kościele był u pierwszej komunii w krótkich spodniach.
Mój chrzestny, sporo lat później, w krótkich portkach od garnituru. W kościele.

Obecnie naszło jakieś zboczenie, że małych chłopców ubiera się po dorosłemu: w dresy.
14. czerwca A.D. 2014 - święcenia prezbiteratu
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #384 dnia: Marca 10, 2010, 17:57:08 pm »

W zimie też  ???
No chyba że pod krotkimi spodniami mają rajtuzy i wyglądają jak hokeiści  :)
zdewirtualizować awatary
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #385 dnia: Marca 10, 2010, 21:39:11 pm »

W zimie też  ?

Panie, a co to za zima. Mnie sie zdarzy kurtki zapomniec w grudniu wychodzac z domu. A poza tym mlodosc musi sie zahartowac.
slavko
Gość
« Odpowiedz #386 dnia: Marca 10, 2010, 22:16:45 pm »

Moj Tato do pierwszej Komunii tez szedl w krotkich spodniach (byly to lata 50-e) i bialych "podkolanowkach". Wtedy to byla norma. Jednak uwazam ze w wieku bardziej dojrzalym krotkie spodnie w kosciele nie pasuja, no moze poza Francja:)
Murka
aktywista

« Odpowiedz #387 dnia: Marca 10, 2010, 22:18:52 pm »

A jednak pamietam, ze pierwszy raz z zagadnieniem spotkalam sie wlasnie w amerykanskim serialu. To byl zdaje sie "Maly domek na prerii". Nie pamietam czy chodzilo o chlopca, czy o dziewczynke, w kazdym razie w serialu jakies dziecko z utesknieniem czekalo chwili, kiedy bedzie moglo "jak dorosly" zalozyc dlugi stroj. Potem zwracalam na to uwage w literaturze, to cala ceremonia byla przejscie z krotkiego stroju na dlugi. Od chwili pozwolenia rodzicow na dlugie spodnie (czy sukienke w przypadku dziewczynki) czlowieka traktowano juz jak osobe dorosla.

Nb. na wszystkich zdjeciach w mojej rodzinie, z pradziadami wlacznie, chlopcy sa w krotkich spodniach. Na tych pierwszokomunijnych spodnie sa krotkie, ale zaprasowane w kancik :)
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
slavko
Gość
« Odpowiedz #388 dnia: Marca 10, 2010, 22:33:58 pm »

Wracajac do stroju duchownego zwroce uwage na pewien aspekt az nazbyt obecny wsrod polskiego kleru. Stroj krotki, bo w tym przypadku jest to szczegolnie widoczne, jest zazwyczaj niechlujny i ze tak powiem zle dobrany. Ubieranie koloratki do sztruksow czy nawet dzinsow (tradycyjnie element stroju roboczego). Buty w kolorach innych niz czarny. Dziwne sweterki. Garniturki z deseniem (e. g. paski) ETC, ETC...
Dodam jeszcze na marginesie ze razi mnie czasem uzywanie koszul kloratkowych w kolorach innych niz czarny, w USA sugerwalo by to ze sie jest protestanckim ministrem albo jakims liberalem.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #389 dnia: Marca 10, 2010, 23:55:50 pm »

A jednak pamietam, ze pierwszy raz z zagadnieniem spotkalam sie wlasnie w amerykanskim serialu. To byl zdaje sie "Maly domek na prerii". Nie pamietam czy chodzilo o chlopca, czy o dziewczynke, w kazdym razie w serialu jakies dziecko z utesknieniem czekalo chwili, kiedy bedzie moglo "jak dorosly" zalozyc dlugi stroj. Potem zwracalam na to uwage w literaturze, to cala ceremonia byla przejscie z krotkiego stroju na dlugi. Od chwili pozwolenia rodzicow na dlugie spodnie (czy sukienke w przypadku dziewczynki) czlowieka traktowano juz jak osobe dorosla.

No,takie westymentarne rites de passage dlq chlopcow byly dwa : najpierw przestawali nosic sukienki i zaczynano ich ubierac po chlopiecemu, w wieku jakichs trzech lat, a potem zamieniali stroj krotki na dlugi w wieku bardziej barmicwowym :)
Strony: 1 ... 24 25 [26] 27 28 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!