Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 07, 2024, 00:00:40 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232690 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 266246 razy)
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #315 dnia: Września 23, 2009, 13:02:20 pm »

Lekarz? (ale to nie było "w stroju" ;))
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #316 dnia: Września 23, 2009, 14:02:21 pm »

Czy ktos w ogole widzial kiedys tego ksiedza "po cywilu"? :)

Nawet w którkim chyba nie widziałam kiedy u nas uczył na wydziale.
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
Rita
uczestnik

« Odpowiedz #317 dnia: Września 23, 2009, 19:37:52 pm »

A "u nas|" to tylko o. prof. Napiórkowski OFMConv (tak, tak, to ten...) w habicie chodzi, nawet na rowerze w habicie jeździ... W swoim wyglądzie jest bardzo ortodoksyjny  :) Księży w sutannach na KUL-u nie uświadczysz... No, może czasami jakiegoś kleryka...
slavko
Gość
« Odpowiedz #318 dnia: Września 24, 2009, 05:38:05 am »

Wyniki badań przeprowadzone w amerykańskich klasztorach pokazują, że nowicjusze i nowicjuszki chętniej chodzą w nakazanych habitach, aniżeli ich bracia i siostry powyżej 60. roku życia.

Badania objęły ponad 62 tysiące zakonnic i zakonników w USA. Obecnie 91% amerykańskich zakonnic oraz 75% zakonników ma ponad 60 lat. Po Soborze Watykańskim II wielu zakonników i zakonnic zdecydowało się na noszenie świeckiego stroju, wychodząc z założenia, że ubiór ten bardziej sprzyja kontaktom z wiernymi. Co ciekawe, liczba powołań w zgromadzeniach, które mają liberalny stosunek do ubioru swoich członków, jest najmniejsza. Największym powodzeniem cieszą się zakony z surową regułą, nakazującą bezwzględne noszenie habitu.

Badania pokazały również, że nowicjusze są o wiele bardziej związani z tradycyjnym życiem zakonnym niż ich starsi bracia i siostry. O wiele częściej mówią o potrzebie wspólnej modlitwy, Eucharystii i o wierności Kościołowi. Zmienia się również struktura etniczna amerykańskich zakonników. O ile 94% osób przebywających w zakonach to biali, o tyle wśród osób wstępujących do nowicjatu stanowią już 58%.

Za: http://www.ekumenizm.pl/content/article/20090814030813207.htm.

No cóż... jak widać strój duchowny ma znaczenie i to KOLOSALNE :)

Tu chodzi nie tylko o stroj. Mozna powiedziec ze stroj jest jednym z objawow. Te zgromadzenia, ktore porzucily habit porzucily rowniez inne elementy ich zycia a te ktore zachowaly zachowaly i wiecej pozostalych elementow zycia zakonnego.
Tak wiec stroj to tylko objaw ale po objawach poznaje sie stan zdrowia pacjenta.
tkiller
aktywista

Koń jaki jest, każdy widzi.

« Odpowiedz #319 dnia: Września 24, 2009, 08:26:26 am »

Księży w sutannach na KUL-u nie uświadczysz... No, może czasami jakiegoś kleryka...

Zapraszam do kościoła akademickiego w takim razie.
"..co sądzić o tych nawet pobożnych, którzy podczas Mszy św. odmawiają różaniec i najrozmaitsze litanie albo przez całą Mszę św. odmawiają modlitwy przygotowawcze do komunii św. Ci wszyscy, tak należy stwierdzić, liturgicznie nieprawidłowo uczestniczę we Mszy świętej."
Rita
uczestnik

« Odpowiedz #320 dnia: Września 24, 2009, 10:42:12 am »

Nie miałam na myśli kościoła akademickiego, tylko całą fizyczną przestrzeń uniwersytetu wykorzystywaną do celów naukowo - dydaktycznych, to chyba oczywiste, czyż nie? Co by to było, gdy nawet idąc do kościoła księża nie ubierali sutanny, choć często się zdarza, Pan wie jeśli mnie Pan zaprasza do tego kościoła, że przed Mszą idą przez cały kościół (więc dokładnie można się im przyjrzeć, bo nie mogą wejść do zakrystii w inny sposób) w samiuśkich porciętach... więc nawet do kościoła nie zawsze zakładają sutanny. No, niech Pan mi kitu nie wciska, zbyt wiele lat spędziłam w miejscu, o którym piszę, a i do rzeczonego kościoła zaglądałam baaardzo często... Nie sądzę, by przez 2, no może 3 ostatnie lata sytuacja w tym względzie się poprawiła... Mogę się domyślać, ze jest gorzej niż było...
Rita
uczestnik

« Odpowiedz #321 dnia: Września 24, 2009, 11:10:21 am »

@ p. Slavko

No właśnie, czyli patrząc na o. prof. Napiórkowskiego, który NIGDY habitu nie zdejmuje, mam wyprowadzić wniosek, że z uprawianą przez z niego teologią wszystko jest OK? Strój duchowny = poprawność doktrynalna... Ach jakież byłoby to piękne...
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #322 dnia: Września 24, 2009, 11:21:01 am »

Czy ktos w ogole widzial kiedys tego ksiedza "po cywilu"? :)
Nawet w którkim chyba nie widziałam kiedy u nas uczył na wydziale.
Strój krótki:

:)
Murka
aktywista

« Odpowiedz #323 dnia: Września 24, 2009, 11:36:15 am »

Zara zara, a to nie jest przypadkiem marynarka na sutannie? :)
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #324 dnia: Września 24, 2009, 11:42:37 am »

O, tak wlasnie wyglada przepisowy clergymen, a nie te pseudokoszule z plastikowymi plakietkami pod szyja.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #325 dnia: Września 24, 2009, 13:54:24 pm »

Tyle że to chyba nie mój wydział ;)
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
slavko
Gość
« Odpowiedz #326 dnia: Września 25, 2009, 00:34:12 am »

@ p. Slavko

No właśnie, czyli patrząc na o. prof. Napiórkowskiego, który NIGDY habitu nie zdejmuje, mam wyprowadzić wniosek, że z uprawianą przez z niego teologią wszystko jest OK? Strój duchowny = poprawność doktrynalna... Ach jakież byłoby to piękne...
To co pisalem to nie jakas bezwzgledna regula. Tymbardziej w Polsce. Wypowiedz z reszta nawiazywala do realiow amerykankich zgromadzen.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #327 dnia: Września 28, 2009, 21:43:55 pm »

Poniewaz swiadectwa sa w modzie, to przytocze jedno, ktore uslyszalem wczoraj od ksiedza organizujacego szkole katolicka z internatem. Ksiadz ow kupil lozka pietrowe w jednej z sieci typu IKEA. Przyjezdza ciezarowka z kierowca i tragarzami, ktorzy wyladowuja towar. Jeden z tragarzy widzac ksiedza w sutannie zwraca sie z prosba o ochrzczenie dziecka w wieku szeciu miesiecy. To w sumie nic dziwnego, rodzice czesto czekaja pare miesiecy az maluch podrosnie i nie bedzie plakal w kosciele, wiec ksiadz sie nie dziwi i po krotkiej wymianie zdan na prosbe przystaje. Na co tragarz : "mam jeszcze jedna prosbe. Ja tez bym sie chcial ochrzcic".
Gdyby ksiadz nie nosil sutanny, ale np. dres (bo tak przeciez jest latwiej wyladowywac meble, kazdy ekspert westymentarny z FK przyklasnie), to wedle jego wlasnych slow nigdy by sie nie osmielil przedstawic jednej ani drugiej prosby. "Bo od razu wiadomo z kim sie ma do czynienia".
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #328 dnia: Września 28, 2009, 21:48:55 pm »

w jednej z sieci typu IKEA.
No co Ty - w pedalskiej IKEI ?  ;D
A co do świadectwa - to kiedyś ks. Raivo Kokis FSSPX opowiadał, że gdy szedł sobie w Krakowie po dworcu PKP w sutannie podeszło do niego dwóch policjantów informując go, że właśnie gdzieś tam w jakimś kącie umiera bezdomny. Więc go wyspowiadał i namaścił. Gdyby był bez sutanny, to nie wiadomo jak wygladałaby kwestia życia wiecznego tego biedaka.
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2009, 08:34:58 am wysłana przez porys » Zapisane
zdewirtualizować awatary
Leszek
uczestnik

« Odpowiedz #329 dnia: Września 28, 2009, 21:57:40 pm »

I choćby dla zbawienia jednej duszy warto by kapłan nosił sutannę jak najczęściej.
+++
Strony: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!