Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 03, 2024, 13:43:29 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232671 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 266153 razy)
Warmiaczka
aktywista

« Odpowiedz #570 dnia: Września 29, 2012, 23:26:11 pm »

Takie ciekawe doświadczenie z dzisiejszego dnia...
Odwiedzałem w szpitalu koleżankę, po godzinę pewna pani na sali zwróciła mi dość nieuprzejmie uwagę abym już sobie poszedł bo "na posługę przychodzi się na chwilkę, a jeśli chce się porozmawiać to trzeba zdjąć sutannę i przyjść prywatnie". Moja odpowiedź, że jestem "prywatnie w sutannie" wzbudziła nową falę złości. Dlatego pożegnałem się, mówiąc, że i tak miałem iść - "no ja myślę, że ksiądz już sobie pójdzie".

Mało przyjemna historia ale daje do myślenia rozróżnienie na kapłana "w pracy" i "prywatnie"
Może ta biedna niewiasta przywykła do osobników, którzy księżmi nie tyle są, co bywają... Przykre, ale nie ma co się zrażać - w tym zsekularyzowanym świecie obecność osób, które zdecydowały się poświęcić życie służbie Panu Bogu i nie wstydzą się tego pokazać jest bardzo ważna.
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #571 dnia: Października 05, 2012, 21:21:55 pm »

Cóż, przypuszczam, że ta pani po prostu nie przepada za Kościołem i dlatego sutanna ją drażni.
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #572 dnia: Października 08, 2012, 12:47:26 pm »

http://www.deon.pl/religia/kosciol-i-swiat/komentarze/art,855,noscie-sutanny-i-ray-bany-ksieza.html
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
Teresa
aktywista

« Odpowiedz #573 dnia: Października 18, 2012, 21:19:20 pm »

Podczas niedawnego maratonu w Poznaniu na trasie zmarł jeden z biegaczy. Dzięki temu, że wśród uczestników był też ksiądz biegnący w sutannie, umierający mógł otrzymać absolucję.
Wiadomość z GazWybu, ale tym razem warto przeczytać:

Ksiądz-maratończyk udzielił rozgrzeszenia umierającemu biegaczowi
Justyna Suchęcka
18.10.2012 , aktualizacja: 18.10.2012 17:31

- Ratownicy medyczni wyłowili mnie z tłumu dzięki temu, że pobiegłem w sutannie. Widocznie tak miało być - mówi ks. Adam Pawłowski, który udzielił ostatnich sakramentów mężczyźnie, który zmarł na poznańskim maratonie.
Ks. Adam Pawłowski jest katechetą w VIII LO. Pisaliśmy o nim jeszcze przed startem maratonu, gdy zapowiadał, że planuje pokonać ponad 42 km w sutannie z napisem "Bóg jest". To właśnie dzięki temu rozpoznali go ratownicy medyczni ratujący maratończyka, który na 14. km zasłabł i przestał oddychać.

- Z opatrzności Bożej byłem blisko. Ratownicy zawołali mnie do posługi kapłańskiej - opowiada. - Nie miałem przy sobie oleju, ale mogłem udzielić temu mężczyźnie rozgrzeszenia w postaci absolucji generalnej. To straszne, że ten człowiek zmarł, ale ważne, że był przygotowany na spotkanie z Bogiem. Kilka dni temu rozmawiałem z jego bliskimi, okazało się, że to było dla nich niezwykle istotne. Cieszę się, że w tym całym nieszczęściu jednak tam byłem - dodaje.

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,12698533,Ksiadz_maratonczyk_udzielil_rozgrzeszenia_umierajacemu.html?fb_action_ids=10151140672342149&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map={%2210151140672342149%22%3A541929639154981}&action_type_map={%2210151140672342149%22%3A%22og.likes%22}&action_ref_map=[]
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #574 dnia: Października 27, 2012, 19:12:05 pm »

http://www.pch24.pl/sutanna-moze-ocalic-zycie,6967,i.html
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #575 dnia: Listopada 29, 2012, 21:46:17 pm »

http://gosc.pl/doc/1375198.Polska-zakonnica-zdyskryminowana-w-Szwajcarii
Tulin
uczestnik

« Odpowiedz #576 dnia: Grudnia 02, 2012, 06:43:25 am »

http://gosc.pl/doc/1375198.Polska-zakonnica-zdyskryminowana-w-Szwajcarii
"– Słuchałam tego z szeroko otwartymi oczami. Mówię temu panu: „Ja byłam rok temu w Turcji i tam byłam nastawiona na tego typu sytuacje, tymczasem nic mnie takiego nie spotkało. Przeciwnie – tam różnorodność, przynajmniej ze względu na to, że byliśmy gośćmi, była uszanowana. Mogliśmy dzielić się różnicami swojej wiary i nikt nikomu nie zaszkodził. To jest absurd, zwłaszcza w kontekście tematu praw człowieka!” – relacjonuje s. Zuzanna."

W Turcji większa swoboda wyznania niż w Szwajcarii która ma krzyż na fladze. Ciekawe kiedy ten symbol religijności usuną. Przecież to nie jest wolność.
In te, Domine, speravi:
non confundar in aeternum.
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #577 dnia: Grudnia 15, 2012, 17:57:17 pm »

Dzisiaj widziałem w TVP 3 pewnego o. oblata pracującego w Kanadzie w sutannie (było nawet zdjęcie w sutannie  jak był z parafianami w jakimś ciepłym kraju, może Meksyk).  :D
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #578 dnia: Grudnia 15, 2012, 22:24:08 pm »

Dzisiaj widziałem w TVP 3 pewnego o. oblata pracującego w Kanadzie w sutannie (było nawet zdjęcie w sutannie  jak był z parafianami w jakimś ciepłym kraju, może Meksyk).  :D
Jesli nie ma sie kontaktu z księżmi z Bractwa, to widok ksiedza w sutannie moze wywolac szok.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #579 dnia: Grudnia 15, 2012, 23:51:10 pm »

Jesli nie ma sie kontaktu z księżmi z Bractwa, to widok ksiedza w sutannie moze wywolac szok.

Niedługo się okaże, że Bractwo to nawet wynalazło koło.

Nie tylko księża z Bractwa chodzą w sutannach. Nawet w  Ameryce.

Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Warmiaczka
aktywista

« Odpowiedz #580 dnia: Grudnia 16, 2012, 10:35:40 am »

Niedługo się okaże, że Bractwo to nawet wynalazło koło.

Nie tylko księża z Bractwa chodzą w sutannach. Nawet w  Ameryce.
Ba, w takiej Anglii księża z Bractwa sutanny noszą tylko w okolicznościach okołoreligijnych, poza kościołem śmigają w stroju krótkim. Tak się tam utarło, że katoliccy duchowni nie chadzają w sutannach (zdaje się, że kiedyś władze im tego zakazywały).
emek
rezydent

« Odpowiedz #581 dnia: Grudnia 16, 2012, 23:36:33 pm »

Niby się utarło ale jak odwiedzalem Wielką Brytanię i chodzilem po ulicy w sutannie i birecie to ogromną ilość osób mi dziekowala za sutanne, gratulowala, mówiła jak tęsknią za takim widokiem itd.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #582 dnia: Grudnia 17, 2012, 03:01:11 am »

W Wlk Brytanii w sutannie chodza (chodzili?) jedynie przedstawiciele anglikanskiego High Church, a zwyczajowym strojem ksiezy katolickich byl clergymen. Tradycjonalisci od tego nie odstaja. Nie znam zadnego ksiedza, ktory poza miejscem kultu chodzi w sutannie.
Byc moze fale migracyjne z krajow katolickich w ostatnim dziesiecioleciu doprowadzily do zerwania z tym zwyczajem, ale powiem szczerze, ze zdziwiloby mnie to.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
Warmiaczka
aktywista

« Odpowiedz #583 dnia: Grudnia 17, 2012, 07:35:55 am »

Pewna starsza pani, londyńska tradycjonalistka od przynajmniej 30 lat związana z FSSPX opowiadała mi, jak to kiedyś (dawno, dawno temu) odprawiał dla nich pochodzący z Polski ksiądz(niestety, nie dopytałam o szczegóły). Po Mszy nie dość, że wyszedł na ulicę w sutannie, to jeszcze udał się w niej na posiłek do pobliskiego McDonalda, a nabytego hamburgera pobłogosławił znakiem krzyża. Ku osłupieniu załogi i klientów tego przybytku.
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #584 dnia: Grudnia 17, 2012, 08:17:01 am »

Ja na placu przed katedrą w Westminsterze widziałem ksieży chodzacych w sutannach. Aczkolwiek - to faktycznie okoliczności "okołokościelne".
zdewirtualizować awatary
Strony: 1 ... 37 38 [39] 40 41 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!