Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 12, 2024, 02:11:31 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232717 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 266364 razy)
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #435 dnia: Czerwca 14, 2011, 22:13:08 pm »

Bardzo często polscy księża noszą do sutanny kawałek plastiku (listek). Pewnemu wikaremu w mojej rodzinnej parafii podarowałem na imieniny (1I) pełną koloratkę - jeszcze nie widziałem aby on ją założył (czasami się można rozczarować). Ale drugi wikary nosi do sutanny normalną koloratkę (nie kawałek plastiku).
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
Arizona
uczestnik

« Odpowiedz #436 dnia: Czerwca 16, 2011, 13:04:17 pm »

Hm, ale chwilę- przecież podwójna koloratka też jest kawałkiem plastiku.  :) No chyba, że udało się panu zakupić, jak to my mówimy, "materiałówkę". Ja osobiście nie lubię nosić plastiku, który w naszych kościołach się pleni jak zaraza (świece, ornaty, koloratki...), ale takiej materiałówki, jakie są we Fischerze nie kupowałem, bo jest na rzep, nie wiedzieć czemu. Sam se uszyłem, a co.   ;D Wystarczy czarny pektorał, kołnierz wypruty ze zwykłej, białej koszuli, oraz minimalne umiejętności krawieckie. Wygląda jak należy, ale cii, to mój sekret.
"Speramus meliora - resurget cineribus" (motto miasta Detroit).
x. Dominik
rezydent

Patron Saints of Scouts
« Odpowiedz #437 dnia: Czerwca 16, 2011, 13:37:55 pm »

Nasi kupują w Częstochowie (materiałowe koloratki), mogę się zapytać w którym sklepie i zobaczyć, czy jest rzep.
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2011, 01:04:04 am wysłana przez Eligiusz » Zapisane
14. czerwca A.D. 2014 - święcenia prezbiteratu
Arizona
uczestnik

« Odpowiedz #438 dnia: Czerwca 16, 2011, 20:55:08 pm »

Jakby pan znalazł gdzieś materiałówkę nie na rzep, to bym prosił o kontakt. Cóż, mają one tę wadę, że się zużywają, więc niedługo grozić mi będzie szukanie kolejnej koszuli do odprucia z niej kołnierza.
"Speramus meliora - resurget cineribus" (motto miasta Detroit).
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #439 dnia: Czerwca 18, 2011, 16:09:32 pm »

A jaka krawcowa by takiej materiałowej koloratki (zapinanej spinką do koloratek) nie uszyła?
x. Dominik
rezydent

Patron Saints of Scouts
« Odpowiedz #440 dnia: Czerwca 18, 2011, 21:04:29 pm »

Moje źródła podpowiadają: Temporis w Częstochowie, oraz "taki sklepik z dewocjonaliami" w Bydgoszczy koło katedry.
DexterFK
uczestnik

« Odpowiedz #441 dnia: Czerwca 23, 2011, 17:19:31 pm »

Polscy jezuici niektórzy ubierają suknię zakonną na koszulę z koloratką nie zakładając przypisanego kołnierzyka (podobnie zapinanego jak u redemptorystów tylko częściowo schowany pod stójką).
Kiedyś miałem okazję być na wystawie strojów zakonnych i tam przewodniczka zapytana o jezuitów stwierdziła, iż to co zwyczajowo noszą to suknia magistra paryskiego (pierwsi jezuici ukończyli Sorbonę) przepasana szerokim pasem, który wprowadzili dopiero podczas pracy w Niemczech wśród protestantów. Co do koloratki/kołnierzyka zauważyłem dawno że 1/2 jezuitów ma go wszyty (nie zapina się go a jest rozcięty od przody na zakładkę) reszta wkłada zwykły pektoralik, ubiera koszulę z listkiem lub inną  lub nic nie wkłada. Taka koloratka to pozostałość, zwykłego kołnierza stójkowego z okresu odrodzenia. Co do form jezuickich strojów to np. http://www.emol.com/especiales/padre_hurtado05/fotos/11.jpg poprzedni generał zawsze w wersji wschodniej.
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #442 dnia: Czerwca 24, 2011, 11:27:31 am »

Udało mi się znaleźć fotografie ojca Wacława Oszajcy w sukni i nawet zakonny płaszcz ubrał.  ;D
http://lublin.gazeta.pl/lublin/51,48724,6648613.html?i=21
Udało mi się znaleźć zdjęcia indyjskich jezuitów którzy na całe szczęście nie biorą przykładu ze swojego przełożonego generalnego Adolfo Nicolasa - nie wstydzą się chodzić w jezuickiej sukni zakonnej.
http://3.bp.blogspot.com/_6Us30t_Uop4/S7Tgx005fXI/AAAAAAAAARw/sJGOrOxlLI4/s1600/Indian+Jesuits.JPG
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2011, 13:34:54 pm wysłana przez michal260189 » Zapisane
x. Tomko z Toruńca
adept
*

Św. Tomaszu, módl się za nami!

« Odpowiedz #443 dnia: Września 11, 2011, 23:55:54 pm »

Życie księdza to nie tylko noszenie sutanny. To coś więcej.
Czy macie coś przeciwko, by w upał chodzić w t-shircie (z symbolami religijnymi). Chyba, że waszym zdaniem ksiądz to nie człowiek i nie poci się.

(...) Nie mogę odłożyć pióra, zanim nie dotknę tu jeszcze jednej sprawy, która ma dla wspólnoty kleru większe, niż się wydaje znaczenie, a dla Ludu Bożego jest społecznym wyznaniem wiary. Mam na myśli sutannę kapłańską. Sutanna nie jest ubiorem w szeregu innych strojów, ale jest wyznaniem wiary przed ludźmi, jest odważnym świadectwem danym Chrystusowi, jest przyznaniem się do Kościoła. Kiedy raz przybrałem ten strój, muszę nie tylko pytać siebie, czy go noszę, ale w rachunku sumienia pytać - jeśli to miałoby się zdarzyć - dlaczego zdjąłem znak wiary i kapłaństwa. Czy z lęku? Ze słabości? Nie! Zdjęcie stroju duchownego to to samo, co usunięcie krzyża przydrożnego, aby już nie przypominał Boga. (...)

(Stefan kard. Wyszyński, List do moich kapłanów, Paryż 1969 r., tom III, s. 76–77)

Tego nie rozumiem - Izi87 mówi o sprawie praktycznej - w sutannie latem jest gorąco, człowiek się poci i brzydko pachnie. Może nie każdy, ale zdarza się. Zaprzeczyć trudno.
Tomasz napisał od strony "dawania świadectwa". Ksiądz w sutannie daje wyraźniejsze świadectwo o swoim powołaniu niż bez sutanny, wyznaje wiarę itd. Też trudno temu zaprzeczyć.

Tylko dlaczego te dwa ujęcia są w tym cytacie przeciwstawne? Czy nie można wyznawać wiary i jednocześnie chodzić w wygodnej sutannie?
Wspomniano tu o mundurze wojskowym. Mundur, żeby wypełnił dobrze swoją funkcję, nie może być niewygodny tzn. w zimie nie powinno być w nim zimno, w lato nie powinno być za gorąco i nie powinien się zdzierać. Inaczej żołnierzowi będzie przeszkadzał, a nie pomagał.
Oczywiście, sutanna to nie mundur i nie nosi się go po to wyłącznie, by było wygodnie. Ale mogę sobie chyba pozwolić na stwierdzenie, że nie chodzi o to, CZY nosić sutannę, bo ogólnie zgadzamy się, że trzeba - tylko o to JAK nosić, żeby jej noszenie nie tyle było wygodne (jakieś umartwienie być musi), ale by nie było torturą.
No właśnie, jak? Mają Państwo jakieś sposoby (poza wspomnianym już antyperspirantem ;))?

PS. Mi osobiście o wiele lepiej znieść zimno niż upał. Od zimna człowiek się nie poci.
Herod i Piłat, którzy, przedtem poróżnieni, w czasie męki Pana złączyli się przyjaźnią, wskazują, że najpierw Żydzi i poganie byli rozdzieleni, a jednak dzięki męce Pana pogodzili się w wierze.
Św. Izydor z Sewilli, Alegorie 245
slavko
Gość
« Odpowiedz #444 dnia: Września 12, 2011, 00:50:01 am »

Doi przedmowcy
Dla wygody a raczej komfortu warto nie nazbyt oszczedzac.
Nie bawmy sie w sztuczne podszewki i tropik typu 80% pliester.
Dobra welna i naturalna podszewka!
poza tym dobrze miec letnia i zimowa
Major
aktywista

« Odpowiedz #445 dnia: Września 12, 2011, 08:24:43 am »

Są bardzo dobre sutanny na lato. Pamiętam z dawnych czasów. Człowiek się nie poci w nich. Nawt przy wysokich temperaturach. Aczkolwiek zdarzyło mi się nosić koszulę z koloratką.
x. Dominik
rezydent

Patron Saints of Scouts
« Odpowiedz #446 dnia: Września 13, 2011, 20:56:05 pm »

Tomku z Toruńca :)

Jak zapewne kojarzysz, miałem ja na swej półce 2 książki poświęcone męskiej modzie, a dokładniej - elegancji. Nie chodzi tu mi teraz o strojenie się, ile o wiedzę nt. materiałów i konstrukcji ubrań.

Obecnie w większości sklepów oferują sutanny z jakże szlachetnego i drogocennego poliestru. Nie ma bata, taka sutanna musi się zachowywać jak worek foliowy. Dlatego też dla krawca kupiłem gabardynę 100% wełny i podszewkę z wiskozy - lepsza byłaby jedwabna, ale nie znalazłem :( Co więcej, kupiłem naturalne sztywniki - włosiankę i kamelówkę, aby w tym miejscu też nie było nieprzepuszczalnej warstwy. To ma być sutanna zimowa.

W przyszłości planuję na lato - sutannę z minimalną ilością podszewki, ze specjalnej letniej wełny.

Pod sutannę - koszule naturalne, w domyśle planuję 100% len, ale to jeszcze trochę czasu, aż uzbieram pieniążki...

Tutaj też widzimy wielką mądrość Kościoła, który nakazywał, aby alby były wykonane z lnu, nie z poliestru...

Wszystko dlatego, że planuję - o ile wola Boska będzie taka - od znanej Ci daty z sutanną nie rozstawać się, poza ściśle ograniczonymi wyjątkami - i w tej intencji za Tomka i za mnie proszę o modlitwę.
marekkoc
aktywista

« Odpowiedz #447 dnia: Września 27, 2011, 12:25:37 pm »

http://wybory.gazeta.pl/wyboryparlamentarne/5,118281,10354998,Wybory_2011__Ks__Kazimierz_Sowa_wydaje_serwis_wyborczy.html

to tak w temacie...
"od wszelkiego zła się powstrzymujcie" (1Tes 5:21 BT)
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #448 dnia: Października 07, 2011, 16:56:17 pm »

I znowu ci księża krawatowi. Czas poucinać im krawaty >:(
http://breviarium.blogspot.com/2011/10/sekta-krawaciarzy.html

jwk
aktywista

« Odpowiedz #449 dnia: Października 08, 2011, 07:34:57 am »

http://wybory.gazeta.pl/wyboryparlamentarne/5,118281,10354998,Wybory_2011__Ks__Kazimierz_Sowa_wydaje_serwis_wyborczy.html
to tak w temacie...

A tu nasz "bohater" strawę duchową pobiera ...
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Strony: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!