Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Stycznia 16, 2025, 13:12:38 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232885 wiadomości w 6646 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 269256 razy)
abenadar
rezydent

« Odpowiedz #75 dnia: Czerwca 17, 2009, 12:52:40 pm »

.... i bardzo drogie...
Tak, to jest argument.
To niestety może być argument. Na czymś trzeba zaoszczędzić na samochód.

oczywiście ma pan jak zwykle racje, wszyscy księża którzy zawsze nie noszą sutanny oszczedzają na samochód...
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #76 dnia: Czerwca 17, 2009, 13:02:30 pm »

(...)
@ Siloam
A jakie było moje zdziwienie, gdy zobaczyłem, że pasy do sutann są na rzepy :P

Spokojnie, gdyby Pan chcial, to pewno wiazany (bezrzepowy) rowniez znalazloby sie. :)

Tak wiem, że są pasy wiązane. Chodziło mi o to, że "kopara mi opadła" gdy jeden tradi ksiądz zdejmował przed Mszą pas - byłem przygotowany na to, że będzie skomplikowane rozwiązywanie, a tu "trrrt" i pas zdjęty :P Nie krytykuję oczywiście takich pasów, po prostu piszę o moim zdziwieniu :D
wiridiana
aktywista

gg 5253636

Ad altare Dei
« Odpowiedz #77 dnia: Czerwca 17, 2009, 14:53:52 pm »

Można spotkać sutanny nawet zapinane na rzep.

Szybciej się ściąga ;)

Jako dziecko myślałam że wszystkie te guziki trzeba odpiąć.
Liczba guzików też coś znaczyła.
http://wiridiana.blogspot.com/
W wodospadach Twych kędziorów będę nurzać dłonie,
Szept namiętny zaplatając w pasma wokół skroni. Zacałuję blaski oczu zanim znów dzień wstanie.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #78 dnia: Czerwca 17, 2009, 14:55:47 pm »

Jest ich 33
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #79 dnia: Czerwca 17, 2009, 15:10:13 pm »

.... i bardzo drogie...
Tak, to jest argument.

oczywiście ma pan jak zwykle racje, wszyscy księża którzy zawsze nie noszą sutanny oszczedzają na samochód...

Nie wszyscy. Wielu jednak chyba większą wagę przykłada do samochodu niż do sutanny.
siloam
uczestnik

Profil na slideshare
« Odpowiedz #80 dnia: Czerwca 17, 2009, 15:17:55 pm »

Jako dziecko myślałam że wszystkie te guziki trzeba odpiąć.
Też tak myślałem. A okazało się, że to tylko kilka guzików i hop przez głowę ;D
Z resztą teraz są też takie guziki, które się się same rozpinają przy pomocy silniejszego pociągnięcia za sutannę. Taką miał mój ks. wikariusz.
O salutaris Hostia!
Quae Coeli pandis ostium,
Bella premunt hostilia,
Da robur, fer auxilium.
Sebastianus
aktywista

Katecheza o małżeństwie.
« Odpowiedz #81 dnia: Czerwca 17, 2009, 15:47:23 pm »

Jest ich 33

Niekoniecznie. Liczba guzikow zalezna jest takze od wzrostu osobnika.
No i po piec guzikow na rekawach rzecz jasna. ;)
Paweł
bywalec
**

« Odpowiedz #82 dnia: Czerwca 17, 2009, 19:54:34 pm »

Kiedyś księza musieli mieć 33 guziki na sutannie, ale zazwyczaj robiło ie tak, że tyle, ile guzików zmieści się po środku tyle tam było, reszta szła na rękawy, niekoniecznie po pięc, i niekoniecznie po tyle samo na każdym rękawie. O co do tego jak dzisiaj są robione guziki od sutanny, to nieprawda, że z końskiego włosia. Z tego może ma sutannę tradi-ksiądz. Zwykły ksiądz ma guziki z drewienka owiniętego zwykłą nitką. Przynajmniej tak mówił mi znajomy ksiądz, gdy się zapytałem go o to.
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #83 dnia: Czerwca 17, 2009, 21:03:22 pm »

.... i bardzo drogie...
Tak, to jest argument.

Nie wszyscy. Wielu jednak chyba większą wagę przykłada do samochodu niż do sutanny.

W sumie uwazam, ze Ksiadz powinien postarac sie o samochod. Jak ma dojechac do chorego z sakramentami w srodku nocy bez samochodu! W skrajnym wypadku taki samochod moze rozstrzygnac o zbawieniu. Chceilbyscie Panstwo umrzec bez sakramentow, a na tamtym swiecie dowiedziiec sie, ze ksiadz nie zdazyl, bo szedl na piechote, albo na taksowke czekal? Tradi-ksiadz tym bardziiej powinien miec samochod, bo tradi-wierni sa rozrzuceni na wiekszym terenie. :) U mnie w parafiii mogliby nie miec samochodu, bo z plebanii na skraj parafii idzie sie maksymalnie 10 minut.

mac
aktywista

sługa Boży Pius XII

« Odpowiedz #84 dnia: Czerwca 17, 2009, 21:05:28 pm »

Kiedyś jak pan Jezus na osiołku jeździli.
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
Paweł
bywalec
**

« Odpowiedz #85 dnia: Czerwca 17, 2009, 21:16:10 pm »

A ludzie jakoś wszystko mieli inaczej poukładane w głowach i na święte Sakramenta nie czekali na ostatnią chwile, ale wcześniej swoje sprawy ziemskie zdąrzyli uporządkować. A dziś. Co tu mówić: księdza często wzywają po smierci i mają potem takie osiołki niekoniecznie Boże pretensje, że ksiądz sakramentów nie chciał udzielić.
Sebastianus
aktywista

Katecheza o małżeństwie.
« Odpowiedz #86 dnia: Czerwca 17, 2009, 21:25:08 pm »

W sumie uwazam, ze Ksiadz powinien postarac sie o samochod. Jak ma dojechac do chorego z sakramentami w srodku nocy bez samochodu! W skrajnym wypadku taki samochod moze rozstrzygnac o zbawieniu. Chceilbyscie Panstwo umrzec bez sakramentow, a na tamtym swiecie dowiedziiec sie, ze ksiadz nie zdazyl, bo szedl na piechote, albo na taksowke czekal? Tradi-ksiadz tym bardziiej powinien miec samochod, bo tradi-wierni sa rozrzuceni na wiekszym terenie. :) U mnie w parafiii mogliby nie miec samochodu, bo z plebanii na skraj parafii idzie sie maksymalnie 10 minut.

Trzeba dodac do tego calkiem powaznie, ze nierzadko podroz taniej wychodzi na dalsze odleglosci samochodem, niz koleja.

A ludzie jakoś wszystko mieli inaczej poukładane w głowach i na święte Sakramenta nie czekali na ostatnią chwile, ale wcześniej swoje sprawy ziemskie zdąrzyli uporządkować. A dziś. Co tu mówić: księdza często wzywają po smierci i mają potem takie osiołki niekoniecznie Boże pretensje, że ksiądz sakramentów nie chciał udzielić.

Kojarze sytuacje, gdzie kaplan podczas ogloszen parafialnych grzmial z ambonki, ze do pewnej konajacej osoby nie wezwano ksiedza i zmarla bez ostatnich sakramentow.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 17, 2009, 21:32:44 pm wysłana przez Sebastianus » Zapisane
abenadar
rezydent

« Odpowiedz #87 dnia: Czerwca 17, 2009, 21:29:58 pm »

to taki średniej klasy samochód, bo na konia to trzeba było mieć kasę :)
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #88 dnia: Czerwca 17, 2009, 21:39:58 pm »

Nie mam nic przeciw temu, by księża mieli samochody. Rzecz w tym, że czasami są robione oszczędności tam gdzie nie trzeba i jest pewna rozrzutność, tam gdzie można zaoszczędzić. Każdy, kto zna polskie realia, mógł to chyba zaobserwować. 
slavko
Gość
« Odpowiedz #89 dnia: Czerwca 18, 2009, 06:43:02 am »

a mimo tego sutanny nie nosil;)
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!