Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 14, 2024, 09:58:34 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232544 wiadomości w 6638 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 261167 razy)
tytanik404
aktywista

« Odpowiedz #630 dnia: Października 02, 2013, 08:41:05 am »

Teologia sutanny a raczej jej brak. Ks. Gil oskarżany o pedofilię na dominikanie

Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #631 dnia: Października 02, 2013, 21:13:18 pm »

Dla nas rozczarowujące jest, że nasi tradycyjni księża (fssp ) w warunkach domowych sutanny nie noszą

Jesli nie nosza, to znaczy ze sa nieposluszni knstytucjom swojego zgromadzenia. Jak to motywuja? Pytal sie ktos ich czemu to robia? Wiekszosc znanych mi ksiezy FSP sutanny nie zdejmuje nigdy. Nawet wspinaczke wysokogorska i narciarstwo alpejskie uprawiaja w sutannie. Mnie bardziej szokuje, ze ci polscy bez zenady wrzucaja swoje zdecia w pseudo stroju krotkim (bo carna koszula z kawalkiem plastiku to nie jest stroj kaplanski) do publicznego internetu. To sygnal dla wiernych, ze te wszystkie gadki o stroju kaplanskim to taka sciema dobra dla tradi-getta czy rezzerwatu, a prawdziwe zycie swoje.
Jedyny znany mi ksiadz "tradi", ktory upublicznia swoje zdjecia w cywilu jest duszpasterzem surferow.
Ciekawe jak to jest, jak któryś z księży FSSP uprawia kolarstwo szosowe?
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
romek13
uczestnik

« Odpowiedz #632 dnia: Października 02, 2013, 21:25:31 pm »

Zapewne coś w ten deseń.
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://godzdogz.op.org/uploaded_images/pdd_DonCamillo_rennrad_400x538-795404.jpg&imgrefurl=http://godzdogz.op.org/2010/01/celebrating-priesthood-in-fiction-don.html&h=538&w=400&sz=67&tbnid=EOFWfeeGLJeMjM:&tbnh=94&tbnw=70&zoom=1&usg=__NXajPokVxI8WztR4Yy867_fknE8=&docid=2yFr6q6NNOArpM&sa=X&ei=o3JMUv3sH8PChAfvxIHQDg&ved=0CDwQ9QEwBQ
 ;D
Tylko dlaczego nie chce mi się obrazek wstawić ???

Może teraz lepiej?  --- Moderacja
« Ostatnia zmiana: Października 02, 2013, 21:27:25 pm wysłana przez Bartek » Zapisane
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #633 dnia: Października 03, 2013, 01:55:42 am »

martensy! :D ;D
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
romeck
aktywista

« Odpowiedz #634 dnia: Października 03, 2013, 08:30:07 am »

martensy!
Solidne szczewiki dla solidnego kapłana!
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #635 dnia: Października 04, 2013, 15:28:56 pm »

Ks. Gil oskarżany o pedofilię na dominikanie

Ks. Wojciech Gil: nie skrzywdziłem tych dzieci

Nie skrzywdziłem tych dzieci. A jeżeli je skrzywdziłem to tylko w takim wymiarze, że być może za bardzo zaufałem. Jeżeli komuś bardzo na tym zależy, aby zniszczyć moje życie, to i tak znajdzie na to sposób - mówi ks. Wojciech Gil w ekskluzywnym wywiadzie dla TVP Info.

Ksiądz Wojciech Gil jest poszukiwany przez prokuraturę na Dominikanie za domniemane czyny pedofilskie wobec trójki dzieci. Zarzuty pod jego adresem pojawiły się pod koniec maja, gdy duchowny był na wakacjach w Polsce. Jednak dopiero przed tygodniem prokuratura z Dominikany zwróciła się do Polski z informację, że prowadzi śledztwo wobec dwóch polskich obywateli w związku z podejrzeniem seksualnego wykorzystywania przez nich osób nieletnich.

Dziennikarzowi TVP Info Piotrowi Krysiakowi udało się porozmawiać z księdzem Gilem. Pytany czy dopuścił się molestowania dzieci odpowiada zdecydowanie: nie. Duchowny nie widzi też powodu, aby przepraszać. – Jeżeli przepraszam, to przepraszam za moją naiwność i brak odpowiedzialności w tym, że za bardzo tym ludziom zaufałem. Nie skrzywdziłem tych dzieci. A jeżeli je skrzywdziłem, to tylko w takim wymiarze, że być może za bardzo zaufałem – wyjaśnia ks. Gil w wywiadzie dla TVP Info.

Duchowny zdaje sobie sprawę, że przez wiele osób został już osądzony. – Jeżeli komuś bardzo na tym zależy, aby zniszczyć moje życie, to i tak znajdzie na to sposób. Moje życie się nie kończy tu. Moje życie kończy się gdzie indziej – dodaje ksiądz.

Źródło: tvp.info

http://ekai.pl/wydarzenia/x71218/ks-gil-nie-skrzywdzilem-tych-dzieci/
« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2014, 22:41:21 pm wysłana przez Anna M » Zapisane
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #636 dnia: Października 04, 2013, 21:37:53 pm »

A tu za GN więcej, szkoda księdza jak niewinny i tak go zaszczuli:

Ks. Gil: Nie skrzywdziłem, ale kto uwierzy?
(...)
http://gosc.pl/doc/1729069.Ks-Gil-Nie-skrzywdzilem-ale-kto-uwierzy
Pedro
uczestnik

« Odpowiedz #637 dnia: Października 05, 2013, 00:07:05 am »

Jak jest niewinny, w co wierzę, to ma krzyż do końca życia i to bardzo ciężki.

Ale to tylko potwierdza moje przekonanie, że w trudnych terenach ewangelizacyjnych pojedynczy misjonarz lub mała grupa księży to fatalne rozwiązanie w dzisiejszym świecie. W takich miejscach powinna być mocna grupa zakonników, zajmująca się duszami a nie walką z gangami narkotykowymi i wdająca się w polityczne przepychanki lub robiąca za pomoc charytatywną, przy której nawracanie schodzi na dziesiąty plan.
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #638 dnia: Października 06, 2013, 22:27:57 pm »

"W odniesieniu do pewnej wypowiedzi: "Wszyscy niechaj chodzą nawet w dresach z kreszu, byleby ksiądz w sutannie. Taka teza."
1. Otóż teza nijaka . Bo ja i wielu mi znajomych, którzy mamy wiele zastrzeżeń do "porzucania sutanny", uważamy i oczekujemy również od innych kultury.
Oczekuję sutanny od księdza, ale oczekuję też godnego stroju od wiernych w kościele, odświętnego. Kapłan, który o swój strój nie dba traci mandat, by wymagać stroju od wiernych. I nie wymaga się. Stąd oczekiwałbym stosownego stroju od studentów, stroju na egzaminach, w pracy, w laboratorium. Wszędzie się odpowiedniego stroju póki co wymaga. Stroju na inauguracji roku, posiedzeniu senatu uczelni itd.
Sęk w tym, że jak się studentowi zwróci uwagę, to się zawstydzi. Jak się zwróci uwagę duchownemu, to choć nie ma racji, to będzie wierzgał nogami i kręcił, byleby wyszło na jego.
2. Ksiądz to nie "wszyscy". Wszyscy mają "zawód". Mają czas gdy są "w pracy" i są "po pracy". A ksiądz to powołanie i sposób życia. "Więc nie ma tego podziału. Z tego wynika cała masa implikacji, a brak sutanny niesie dziesiątki negatywnych skutków"

Łukasz Wolański

http://www.liturgia.pl/blogi/woland/Porzucone-sutanny.html
« Ostatnia zmiana: Października 07, 2013, 08:42:38 am wysłana przez michal260189 » Zapisane
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #639 dnia: Października 13, 2013, 14:06:32 pm »

Pewnego razu św. Franciszek z Asyżu rzekł do brata zakonnego: Pójdźmy powiedzieć kazanie, i poszli na miasto; lecz zamiast stanąć wśród tłumu, przechodzili ulicami. Ojcze – mówi zakonnik – a gdzież będzie kazanie? Jużeśmy powiedzieli – odrzekł św. Franciszek; bo sam widok sukni zakonnej uważał za kazanie dla świeckich.

św. bp Józef Sebastian Pelczar: Rozmyślania o życiu kapłańskim czyli ascetyka kapłańska
www.ostatniaszuflada.pl/ksieza/pelczar/rozmyslania3.RTF
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #640 dnia: Października 16, 2013, 11:30:01 am »

O. Marcin Baran SJ
http://2.bp.blogspot.com/-cP12SBuZXaA/UkeyRn6Af-I/AAAAAAAAAMM/Q9GJtj49tzc/s1600/P9140098.jpg
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #641 dnia: Października 20, 2013, 00:49:37 am »

A ja mam pytanie ciut inne :)
Jaki jest strój chórowy lektora bez obłóczyn?
Jak taki lektor ma się ubrać do służby bożej?
Czy trzeba mieć święcenia albo tonzurę, by kapłan albo biskup nadali urząd psałterzysty(na końcu Caeromoniale Episcoporum)?
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #642 dnia: Grudnia 04, 2013, 19:17:37 pm »

Ksiądz zajmujący się pszczelarstwem w czasie stanu wojennego.

Uploaded with ImageShack.us
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #643 dnia: Grudnia 04, 2013, 21:40:28 pm »

Wygląda na Kamianną. Czyżby to był ś.p. ks. Ostach?
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #644 dnia: Grudnia 16, 2013, 11:04:21 am »

Skoro już przy łyżwach jesteśmy: http://wdtprs.com/blog/2011/02/winona-mn-annual-sspx-seminarianpriest-hockey-game/

łyżew ciąg dalszy :)

Strony: 1 ... 41 42 [43] 44 45 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!