Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 09, 2024, 13:33:52 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232420 wiadomości w 6636 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 255885 razy)
Arizona
uczestnik

« Odpowiedz #465 dnia: Listopada 10, 2011, 20:37:54 pm »

He-he, chodzi mi o strój "duchowny". Koszula hawajska to już strój świecki, a ten "kołnierzyk" znany jako "pektorał wiedeński" nadal, choć słabo, odróżnia się od świeckiego ubrania. Pamiętam, jak kiedyś dawno temu widziałem dwóch kleryków, którzy postanowili się tak ubrać. Prędko zostali spacyfikowani ;)
"Speramus meliora - resurget cineribus" (motto miasta Detroit).
DexterFK
uczestnik

« Odpowiedz #466 dnia: Listopada 11, 2011, 11:28:36 am »

To nie jest końcowa faza. Kiedyś na forum o tym było. Taki sweterek z białym kołnierzykiem wywleczonym to ponoć "tradycyjny strój osób duchownych" w krajach niemieckojęzycznych.
Trzeba by zobaczyć niektórych francuskich biskupów (też było na forum zdjęcie typa w hawajskopodobnej koszuli).
Zgoda jest on o tyle tradycyjny, ze jest efektem pruskiej (protestanckiej) politiki religijno-koscielnej - ale widac posluch ciagle maja dekrety o organizacji kocielnej i politycje wyznaniowej gdzie kazdy duchowny i inny "duchowny" byl urzednikiem.
Dla pocieszenia jest to juz bardziej zjadliwe niz krawt czy inna konstrukcja - wszak w formie krawieckiej jest to typ kolnierza a czyze jest koloratka?! - przebywajac poza RP ciesze sie jak widze x na krotka tj w kolorace - sutannowych staram sie zaczepic i dosc czesto trafiam albo na tradycje albo Opus Dei a juz jestem ucieszony od ucha do ucha gdy spotkam zakonnice czy zakonnika w habicie.
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!
emji
Gość
« Odpowiedz #467 dnia: Listopada 11, 2011, 13:57:53 pm »

jestem ucieszony od ucha do ucha gdy spotkam zakonnice czy zakonnika w habicie. 

I ksiedza tez! Ja takze!
Odwiedzilam ostatnio pewnego ex proboszcza z duzej parafii wiejskiej nad Dunajcem. Byl w cywilu, tlumaczy sie tym, ze sutanna sie brudzi, trzeba ja prasowac, a w lecie jest goraco. Jakos ksieza z FSSPX wytrzymuja nawet poludniowo francuskie upaly.

Wszystkim tym kaplanom w cywilu wystarczy zacytowac pb. Wyszynskiego (podane juz gdzies wyzej), jezeli nie zrozumieja...

thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #468 dnia: Listopada 11, 2011, 14:12:15 pm »

A uważa pani, że po cytacie zrozumieją? Oj, cud by się zdarzył.  :)
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
emji
Gość
« Odpowiedz #469 dnia: Listopada 11, 2011, 20:43:10 pm »

Cud? pewnie tak.

A tu francuski ksiadz z Marsylii chyba.
http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=JWxjAQo16Xk

Odpowiada na pytanie dlaczego nosi sutanne.
- ksiadz "Uwazam, ze kaplanstwo powinno byc widoczne. Po prawdzie nosze sutanne dla 96% ludzi, ktorzy nie chodza do kosciola. Bo, widzi pan, caly ten tlum, ktory jest "na zewnatrz", ktory do kosciola nie przychodzi, jak pan chce, zeby mial mozliwosc spotkania z ksiedzem?
Trzeba, aby tam gdzie  przechodze codziennie, na tym wielkim bulwarze, dla kazdego bylo mozliwe podejsc do mnie, zagadac, powierzyc mi cos z jego zycia.
Sutanna jest dla mnie najwyzszej wagi.
Uwazam, ze powinnismy  powaznie zastanowic sie (zrobic rachunek sumienia), bo aktualnie mamy 15 tys. ksiezy we Francji. Czy pan zdaje sobie z tego sprawe? 9 tys ksiezy jest aktywnych, mamy tez 40 tys. zakonnic.
Jestem pewien, ze jezeli wszyscy, jakims dekretem, ktory spadnie z nieba, wloza sutanne, ubiora habit - co sie stanie? Kazdego dnia ludzie zetkna sie z bozym sluga, Kosciol znajdzie swoje miejsce w spoleczenstwie."
- dziennikarz: " Nie zrobi  sobie ksiadz przyjaciol ta wypowiedzia"
- ksiadz: "Trudno, robie to dla Boga, dla przyszlosci chrzescijanstw".

ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #470 dnia: Listopada 11, 2011, 20:44:11 pm »

Raczej zakonnice w Polsce po cywilnemu nie chodzą(z wyjątkiem zgromadzeń założonych przez bł. Honorata Kożmińskiego, ale to inna historia)
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #471 dnia: Listopada 11, 2011, 20:48:13 pm »

Są różne zgomadzenia bezhabitowe. Jednak nie jestem pewien czy mają one rację bytu dzisiaj. Czy bezhabitowe zakonnice nie tworzyły zgromadzeń ze względu na warunki polityczne itp?

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #472 dnia: Listopada 11, 2011, 22:10:25 pm »

Zgromadzenia ,,honorackie" powstały na terenie zaboru rosyjskiego i dlatego są bezhabitowe. A czy są teraz potrzebne? Przede wszystkim chyba mają tak i jak habitowe poważne problemy z powołaniami. No cóż w obecnej Polsce zakony są ostatnim miejscem, do którego chcą wstąpić młode dziewczyny.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #473 dnia: Listopada 11, 2011, 22:29:47 pm »

Ale chodzi mi o ich sens dzisiaj. Habitu nie nosiły ze względu na wrogów, czy ma to dzisiaj rację bytu? Tak się zastanawiam, proszę nie wyczuć błędnie we mnie jakiejś niechęci, broń Boże.  :)

Merci, Monseigneur

ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #474 dnia: Listopada 11, 2011, 22:45:28 pm »

Ciężko mi odpowiedzieć na te pytania, aż tak założeń i celów zgromadzeń ,,honorackich" nie znam. Radzę wejść na ich strony internetowe. Pozdrawiam
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #475 dnia: Listopada 12, 2011, 06:53:54 am »

A czy są teraz potrzebne?
duza czesc zgromadzien to mnozenie bytow niepotrzebnych.
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #476 dnia: Listopada 12, 2011, 12:37:12 pm »

Np. Jezuici obecnie są de facto są zakonem bezhabitowym (może z wyjątkiem tych z Polski). Mój znajomy - Paweł z Australii opowiadał że tam tam według jezuitów wystarczy nosić krzyżyk do zwykłej koszuli - nawet koszul z koloratką nie noszą.     
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #477 dnia: Listopada 12, 2011, 13:34:35 pm »

Bo tak naprawdę, św. Ignacy założył zakon, który miał nie wyróżniać się swoim własnym strojem.

Merci, Monseigneur

Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #478 dnia: Listopada 16, 2011, 23:06:06 pm »

Udało mi się znaleźć zdjęcie generała jezuitów Adolfo Nicolasa w sukni zakonnej. ;)
« Ostatnia zmiana: Września 27, 2016, 23:09:12 pm wysłana przez michal260189 » Zapisane
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
DexterFK
uczestnik

« Odpowiedz #479 dnia: Listopada 17, 2011, 11:33:56 am »

Bo tak naprawdę, św. Ignacy założył zakon, który miał nie wyróżniać się swoim własnym strojem.
Co innego miec stały habit/sutanne o sztywnym kroju (tzn pas ma miec 10 cm nie 3 wiecej czy mniej, gdzie trzyma sie kurczowo litery, co niekiedy bylo zmora szczegolnie w zenskich zgromadzeniach) a co innego potwierdzac w ramach pokretnej idoloigi "nowego ducho" sekularyzacje czy byc o zgrozo! jej promotorem bo czymze jest zniesienie stroju duchownego jak nie kompomisem ze swiatem ktory nie chce znac Boga nie chce widziec jakiegokolwiek przypomnienia ze ktos sie Mu oddał?!
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!
Strony: 1 ... 30 31 [32] 33 34 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!