Michal260189_T
|
|
« Odpowiedz #420 dnia: Czerwca 08, 2011, 11:41:30 am » |
|
Nasuwa mi się pewna myśl: w czasie beatyfikacji Jana Pawła II pewien redaktor jezuita w studiu miał ubraną jakąś białą koszulę z koloratką czy nie była by to dobra okazja aby założyć strój zakonny przypisany jezuitom?
|
|
|
|
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
|
|
|
PTRF
|
|
« Odpowiedz #421 dnia: Czerwca 08, 2011, 21:01:26 pm » |
|
Byłaby. Ja natomiast pamiętam wyjazd na mszę papieską do Krakowa w czasie ostatniej pielgrzymki Jana Pawła II do Polski, na którą pewien ksiądz ze zgromadzenia Filipinów pojechał w takiej koszulce (krótki rękaw, bo ciepło było) z koloratką (co za poświęcenie !), ale bez sutanny oczywiście.
|
|
|
|
"Kto tradycji nie szanuje Niech nas w dupę pocałuje" /kawaleryjskie/
|
|
|
K.L.O
|
|
« Odpowiedz #422 dnia: Czerwca 08, 2011, 21:13:28 pm » |
|
Stawiam że to dyrektor mojej szkoły
|
|
|
|
"Wiary ustrzegłem"
|
|
|
PTRF
|
|
« Odpowiedz #423 dnia: Czerwca 08, 2011, 21:17:30 pm » |
|
Nie. Młody był i już tam nie pracuje chyba.
|
|
|
|
|
|
|
K.L.O
|
|
« Odpowiedz #424 dnia: Czerwca 08, 2011, 21:28:41 pm » |
|
a tak a propos Filipinów, w ołtarzu górnego kościoła relikwie Św Filipa i bł. Kard. Newmana umieścili...
|
|
|
|
"Wiary ustrzegłem"
|
|
|
Michal260189_T
|
|
« Odpowiedz #425 dnia: Czerwca 10, 2011, 14:45:02 pm » |
|
A generał jezuitów Adolfo Nicolas w ogóle nie nosi sukni zakonnej nawet będąc na audiencji u Ojca Świętego. Ich założyciel Ignacy Loyola nakazywał się im ubierać jak duchowieństwo miejscowe (czyli sutanna). Ciekawe jakby im kazał Benedykt XVI nosić suknie zakonne wszakże ślubują bezwzględne posłuszeństwo papieżowi. Raz widziałem ojca jezuitę w sukni kiedy przyjechał głosić u mnie w parafii Słowo Boże.
|
|
|
|
|
|
|
DexterFK
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #426 dnia: Czerwca 11, 2011, 09:10:34 am » |
|
Ciekawe jakby im kazał Benedykt XVI nosić suknie zakonne wszakże ślubują bezwzględne posłuszeństwo papieżowi. Oczywiście jest to gdybologia: po jednej takiej decyzji z ok. 19.000 SJ zostało by w 5 lat może z 10.000?
|
|
|
|
Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!
|
|
|
Michal260189_T
|
|
« Odpowiedz #427 dnia: Czerwca 11, 2011, 22:05:40 pm » |
|
I polepszyła by się jakość. Z resztą jezuici będący prezbiterami mogą też nosić sutannę księży diecezjalnych.
|
|
|
|
|
|
|
PTRF
|
|
« Odpowiedz #428 dnia: Czerwca 11, 2011, 22:59:30 pm » |
|
(...) Z resztą jezuici będący prezbiterami mogą też nosić sutannę księży diecezjalnych.
W Polsce o prezbiterach tradycyjnie mówi się księża.
|
|
|
|
|
|
|
Kalistrat
|
|
« Odpowiedz #429 dnia: Czerwca 12, 2011, 12:22:20 pm » |
|
(...) Z resztą jezuici będący prezbiterami mogą też nosić sutannę księży diecezjalnych.
W Polsce o prezbiterach tradycyjnie mówi się księża.
A diakon to już nie jest ksiądz? To, że neoni obrzydzili nam słowo prezbiter nie oznacza, że nie można go używać - to tak jak np. ze swastyką.
|
|
|
|
|
|
|
PTRF
|
|
« Odpowiedz #430 dnia: Czerwca 12, 2011, 19:25:44 pm » |
|
Można, można. Podobnie można mówić na mszę św. "Eucharystia". Ale w Polsce tak się powszechnie nie mówiło - to moda wprowadzona niedawno.
|
|
|
|
|
|
|
Michal260189_T
|
|
« Odpowiedz #431 dnia: Czerwca 13, 2011, 21:25:28 pm » |
|
W filmie "Rite" jest przedstawiony jezuita (rolę ojca Lucasa zagrał Antony Hopkins) noszący sutannę. Polscy jezuici niektórzy ubierają suknię zakonną na koszulę z koloratką nie zakładając przypisanego kołnierzyka (podobnie zapinanego jak u redemptorystów tylko częściowo schowany pod stójką). Będąc w Rzymie można rozpoznać jezuitów przybyłych na zjazd - grupa mężczyzn ubrana w koszule hawajskie i dżinsy(oni nawet w kościele nie noszą stroju zakonnego nie mówiąc poza nim).
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 13, 2011, 22:05:22 pm wysłana przez michal260189 »
|
|
|
|
|
ryszard1966
|
|
« Odpowiedz #432 dnia: Czerwca 13, 2011, 21:31:01 pm » |
|
A co to ma do rzeczy akurat w tym wątku o sutannach? Realna obecność Chrystysa w ofierze Mszy Świętej to temat na inny wątek
|
|
|
|
|
|
|
Michal260189_T
|
|
« Odpowiedz #433 dnia: Czerwca 13, 2011, 22:15:06 pm » |
|
Biskup Kaszak był obecny raz w KNO- zdjęcia z pielgrzymki do Ziemi Świętej na których był ubrany po świecki ze swoim sufraganem i obecnymi razem z nimi pielgrzymami. Ciekawe czego się bali? Raczej Arabowie w Palestynie im nic złego nie zrobią (bardziej by się mogli bać rabini). Któryś z księży pracujących we Francji powiedział że tam Arabowie szanują najbardziej tych noszących sutanny (mam na myśl członków FSSPX i in.). Francuscy księża zapłacili za zrzucenie sutann i włożenie krawatów ogromną cenę - brak powołań.
|
|
|
|
|
|
|
Arizona
uczestnik
|
|
« Odpowiedz #434 dnia: Czerwca 14, 2011, 13:37:55 pm » |
|
Tak a propos sutanny, to aby się napatrzeć na szacunek, jaki polskie duchowieństwo ma do stroju, do którego noszenia zobowiązuje ich prawo kanoniczne, wystarczy spojrzeć na to co się dzieje na Lednicy. Już ostatni raz tam pojechałem. Proszę, przypominajcie swym księżom, że sutanna to nie peleryna Batmana i nie nosi się jej w taki sposób! Albo zapiętą jak ustawa przewiduje, albo przynajmniej strój krótki. I niech nikt nie gada, że gorąco, bo nasze siostry jakoś dają radę, a to podobno jest słaba płeć. Czasem wydaje mi się, że to nie słońce jest za gorące, tylko księża za zimni.
|
|
|
|
"Speramus meliora - resurget cineribus" (motto miasta Detroit).
|
|
|
|