Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 19, 2024, 03:33:00 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232457 wiadomości w 6637 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 257535 razy)
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #405 dnia: Lipca 27, 2010, 10:49:34 am »

Na marginesie: ciekawe, że w dawniejszych czasach pobyt w seminarium mógł być, jak na nasze współczesne wyobrażenia,  bardzo krótki. Z tabeli Załuskiego z roku 1748 wynika, że najczęściej od roku do dwóch lat. (Litak, Parafie w Rzeczypospolitej... s. 196). Trzeba jednak brać również pod uwagę przygotowanie pozaseminaryjne.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #406 dnia: Lipca 27, 2010, 11:13:25 am »

Seminaria, a wlasciwie upowszechnienie seminariow, to zjawsko dosc swieze, postrydenckie. Wczesniej kazdy biskup, odpowiedzialny ex definitione za kler swojej dieczeji, sam decydowal kogo i na jakich farunkach dopuscic do swiecen, kogo i jak ksztalcic. Dobrzy przykladali do tego wage i mieli dobrych kaplanow, badziewni biskupi - badziewnych. Bardzo czesto kandydat do kaplanstwa sam sie przygotowywal, sam studiowal na uniwersytetach, ktore pamiejtajmy w wiekszosci byly katolickie, a dopiero na "osatniej prostej" brala go pod swoje skrzydla diecezja. Dzisiejsze piecio-, szescio- czy siedmioletnie seminarium wiaze sie z tym, ze biskupi chca miec swoich kandydatow dobrze uformowanych od samego poczatku, takze duchowo, a nie da sie tego w dzisiejszym swiecei zrobic inaczej niz poprzez zycie wspolne i intensywna formacje.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
x. Dominik
rezydent

Patron Saints of Scouts
« Odpowiedz #407 dnia: Lipca 27, 2010, 12:05:48 pm »

Owszem, różnie, w niektórych seminariach dostają na początku drugiego, lub na dzień dobry.
Z ciekawości: w którym seminarium diecezjalnym (pozazakonnym) ogół kleryków dostaje tak wcześnie? Bo że w niektórych zakonach "od ręki", to słyszałem.
14. czerwca A.D. 2014 - święcenia prezbiteratu
marekkoc
aktywista

« Odpowiedz #408 dnia: Sierpnia 05, 2010, 13:18:31 pm »

http://www.youtube.com/watch?v=hBjVXNzd3iw&feature=fvhl
"od wszelkiego zła się powstrzymujcie" (1Tes 5:21 BT)
Major
aktywista

« Odpowiedz #409 dnia: Sierpnia 06, 2010, 08:21:07 am »

Ks. Sowa porażka. Niedługo może dołączy do przyjaciół typu pan o. St. Obirek.
marekkoc
aktywista

« Odpowiedz #410 dnia: Sierpnia 16, 2010, 19:44:02 pm »

http://www.youtube.com/watch?v=tf_t998CHVk

Panie markukoc, linki prosze opatrywać chociaż minimalnym komentarzem

-Moderacja
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2010, 20:19:29 pm wysłana przez szkielet » Zapisane
"od wszelkiego zła się powstrzymujcie" (1Tes 5:21 BT)
Major
aktywista

« Odpowiedz #411 dnia: Sierpnia 16, 2010, 20:04:12 pm »

O. Zięba jak biznesmen tudzież członek klasy średniej.
Tomasz
rezydent

Extra Ecclesiam nulla salus

Blog RZYMSKI KATOLIK
« Odpowiedz #412 dnia: Sierpnia 17, 2010, 21:45:37 pm »

Grupa na FB

Catholics for Clerics in Cassocks - http://www.facebook.com/group.php?gid=2212232350&ref=mf
Le syndrome de la soutane ou "cassock's syndroma" - http://www.facebook.com/group.php?gid=71136440197&ref=mf

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2010, 21:48:08 pm wysłana przez Tomasz » Zapisane
Invictus
uczestnik

« Odpowiedz #413 dnia: Września 08, 2010, 17:19:25 pm »

http://www.kaplani.com.pl/mysli/czytelnia/art_sutanna.php

Komentarze bardzo mi się spodobały  ;)

Agnieszka 2010-09-08 16:04:03
Tak , kochani kapłani - brakuje widoku sutanny na ulicy... czasem odnoszę wrażenie , że wstydzicie się sutanny poza świątynią..... ODWAGI!!!!! My Was potrzebujemy właśnie na co dzień - w sklepie , urzędzie , na poczcie... - w sutannie. NIE BÓJCIE SIĘ
Kamila 2010-09-05 16:39:30
Kiedy widzę kapłana w sutannie i na klęczkach serce mi rośnie!!!!Sutanna mówi mi że kapłan jest własnością Boga, Jego wybranym...
Ania 2010-09-02 10:22:39
Cudwonie jest spotkać ksiedza w sutannie gdzieś na ulicy, w urzędzie, w sklepie. Kiedy nawet zupełnie go nie znam pozdrawiam mówiąc "Szczęść Boże". Z uśmiechem i zyczliwością. Wzamian otrzymuję też życzliwy usmiech a czasami pełne radosnego zdziwienia.....spojrzenie. Nie wiem czy to normalne ale brakuje mi ksieży w sutannach bo to taki zewnetrzny znak jego przynalezności do Boga, którego ja kocham, który jest dla mnie NAJWAŻNIEJSZY.
Basia 2010-08-31 21:56:49
Właśnie - drodzy kapłani, potrzebujemy widzieć Was częściej na ulicy w sutannach!!!
Malgorzata,Niemcy 2010-08-28 23:25:58
Bedac w tym roku w Rzymie nie moglam oczyu nasycic roznymi kolorami sutann i habitow,a widzac Ksiezy na kolanach przygotowujacych sie do Mszy Swietej,a potem na kleczkach skladajacych dziekczynienie-az mi serce z radosci skakalo.Kaplani-badzcie uswieconymi!
Malgorzata, Niemcy 2010-08-28 23:25:54
Ja osobiscie bardzo tesknie za widokiem Kaplana w sutannie,za ucalowaniem rabka rekawa,aby w ten sposob oddac czesc Bogu-za kaplana i aby kaplanowi w jakis sposob przypomniec,ze jest "poswieconym",pomazancem Bozym.
Maria 2010-08-28 13:13:39
Mogę tylko powiedzieć, że brakuje mi widoku kapłanów w sutannach w szkołach, na ulicy... sprawia to wrażenie, że albo kapłani są w odwrocie i się wstydzą swojego stroju, boją się komentarzy... A przecież w jakimś sensie to ich zbroja :)
'Chcę' i 'Nie chcę' nie mieszkają w naszym domu...
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #414 dnia: Września 14, 2010, 21:01:58 pm »

Sami lasandryści komentują? :D
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Kreowany_styl
bywalec
**

« Odpowiedz #415 dnia: Października 11, 2010, 20:12:52 pm »

Dzisiaj miałem przyjemność zobaczyć na mieście kapłana w sutannie i birecie, na moja katolickie pozdrowienie zareagował ogromną radością :) nie wiem czy ktoś z Państwa ma podobne doświadczenia z reakcjami kapłanów? Wydaje mi się, że to jest właśnie sposób na zachęcanie kapłanów do noszenia stroju duchownego - zauważanie i docenianie tego!
Martyna
uczestnik

« Odpowiedz #416 dnia: Października 11, 2010, 20:33:20 pm »

Wydaje mi się, że to jest właśnie sposób na zachęcanie kapłanów do noszenia stroju duchownego - zauważanie i docenianie tego!

Zgadzam się chociaż teraz spotkać kapłana w sutannie i birecie na ulicy jest naprawdę bardzo trudne.Ale zdarzają się wyjątki:)
I jest to bardzo miłe ja zawsze jak widzę kapłana w sutannie mam lepszy dzień:) pozdrawiam
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #417 dnia: Listopada 28, 2010, 19:11:53 pm »

Znaczenie stroju duchownego docenia również obywatel Janusz Palikot.

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Nie-zapraszac-duchownych-w-ich-strojach-na-uroczystosci,wid,12894400,wiadomosc.html
Michal260189_T
aktywista

« Odpowiedz #418 dnia: Maja 13, 2011, 13:02:52 pm »

Tak samo ateistyczno-masońskie władze Meksyku rozumiały znaczenie sutanny, zakazano jej noszenia w miejscach publicznych przez księży, to samo tyczyło się stroju zakonnego sióstr zakonnych. Zwiastun filmu "Cristiada" :
http://www.filmweb.pl/video/trailer/nr+1-24656
Sancte Michael Archangele, defende nos in proeli.....
animus60
aktywista

« Odpowiedz #419 dnia: Maja 13, 2011, 20:44:46 pm »

Warto przypomnieć postać bł Michała Czartoryskiego, kapelana w Powstaniu Warszawskim.
Wybuch powstania warszawskiego zaskoczył ojca Michała na Powiślu. Nie mógł zawiadomić swoich przełożonych, że droga powrotu do klasztoru została odcięta. Zgłosił się więc do dowództwa III Zgrupowania AK „Konrad” i został jego kapelanem. – Z ojca Michała emanował spokój, który w trakcie powstania jeszcze bardziej się uwidaczniał. W twarzy, spojrzeniu, w sposobie bycia – wspomina Eleonora Kasznica, uczestniczka tamtych wydarzeń. – Było dużo napięć, on – być może nawet w sposób przemyślany – starał się je tonować. Gdy oddziały „Konrada” wycofały się do Śródmieścia, pozostał w szpitalu z ciężko rannymi żołnierzami. Po wkroczeniu Niemców na Powiśle nie skorzystał z okazji, by w kitlu lekarskim opuścić miasto wraz z cywilami i sanitariuszkami. – Ja nie zdejmę szkaplerza, a poza tym jestem potrzebny tym chłopcom – powiedział.

– Der grösste bandit! (Największy bandyta!) – wykrzyknął niemiecki dowódca, gdy zorientował się, że stoi przed nim kapelan powstańców. Kazał mu natychmiast zdjąć habit, a gdy ten odmówił, zastrzelił go.

http://goscniedzielny.wiara.pl/index.php?grupa=6&cr=1&kolej=0&art=1249028386&dzi=1207812935&katg=
Postać bł Michała Czartoryskiego warto przypomnieć różnym Sowom, Oszajcom i Prusakom oraz przypomniec im, że są najpierw kapłanami a później gwiazdami medialnymi.
Strony: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!