Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 12, 2024, 15:45:55 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232429 wiadomości w 6636 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 256896 razy)
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #390 dnia: Marca 11, 2010, 15:39:09 pm »

Mnie sie zdarzy kurtki zapomniec w grudniu wychodzac z domu. A poza tym mlodosc musi sie zahartowac.
Oooo - to tak samo jak mnie jak robię jakas lewiznę i się zrywam z roboty (oszukując swą korporację  :) ) Tyle, że potem jestem chory.
zdewirtualizować awatary
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #391 dnia: Maja 31, 2010, 11:41:17 am »

często widzę na Starym Mieście w Warszawie znajome twarze. Zastanawiam się skąd je znam. Potem uświadamiam sobie, że to są zakonnicy po cywilnemu. Nawet ostatnio widziałem przełożonego bazylianów z Miodowej po cywilnemu. Natomiast nigdy nie spotkałem się z widokiem zakonnicy po cywilnemu, np siostry szarytki z bazyliki św. Krzyża. W związku z tym powstaje pytanie, dlaczego w zakonach męskich w Polsce dość powszechne jest chodzenie w ,,cywilkach", a siostry muszą chodzić w habitach. I gdzie tu ,,równość płci"? ;D
mac
aktywista

sługa Boży Pius XII

« Odpowiedz #392 dnia: Maja 31, 2010, 13:43:21 pm »

W hameryce chodzą bez.
"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #393 dnia: Maja 31, 2010, 15:24:02 pm »

W hameryce chodzą bez.

Zależy które. Większość zrzuciła habit dawno temu, i przeszła na pozycje modernistyczno-feministyczne. Te jednak powoli wymierają. Kiedy o nich opowiadam znajomej siostrze felicjance w Polsce, nie chce mi wierzyć. Ale nie dziwię się jej, bo czasami są to historie, od których włosy stają na glowie.

Ale są też siostry, które habit zachowały. Jest ich bardzo niewiele, ale są, i w zasadzie tylko one mają nowe powołania, np. te:
http://www.sistersofcarmel.com/about-sisters-of-carmel.php
« Ostatnia zmiana: Maja 31, 2010, 15:27:36 pm wysłana przez Regiomontanus » Zapisane
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Tomasz
rezydent

Extra Ecclesiam nulla salus

Blog RZYMSKI KATOLIK
« Odpowiedz #394 dnia: Maja 31, 2010, 22:20:07 pm »

W hameryce chodzą bez.

Zależy które. Większość zrzuciła habit dawno temu, i przeszła na pozycje modernistyczno-feministyczne. Te jednak powoli wymierają. Kiedy o nich opowiadam znajomej siostrze felicjance w Polsce, nie chce mi wierzyć. Ale nie dziwię się jej, bo czasami są to historie, od których włosy stają na glowie.

Ale są też siostry, które habit zachowały. Jest ich bardzo niewiele, ale są, i w zasadzie tylko one mają nowe powołania, np. te:
http://www.sistersofcarmel.com/about-sisters-of-carmel.php

Ale te siostry mają nieuregulowany status kanoniczny w Kościele
slavko
Gość
« Odpowiedz #395 dnia: Czerwca 01, 2010, 06:28:57 am »

Jak o hAmerykanskich siostrach, to ja jeszcze Sisters of Life doloze, takie swierzutkie zgromadzenie a habiciki calkiem ladne.
http://sistersoflife.org/

Major
aktywista

« Odpowiedz #396 dnia: Czerwca 01, 2010, 06:54:47 am »

Ale w Polsce siostry się trzymają.
A tak swoją drogą wiele sióstr zakonnych które w życiu spotkałem były jakieś infantylne. Może dlatego że tak ich powołanie jest traktowane przez niektórych kapłanów?
Ale spotkałem też kilka wspaniałych zakonnic. Dzięki jednej trafiłem do NSD gdzie ostatecznie poznałem Tradycję.
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #397 dnia: Czerwca 01, 2010, 07:54:47 am »

Było sporo siostr w Bazylice sw. Krzyża w czasie słynnego KRR za ofiary katastrofy smoleńskiej. Ale widać było, że nie są nim zachwycone. Podobnie było u św. Anny. Na KRR u św. Benona też ich nie widać. Nie są to entuzjastki powrotu tridentiny, podobnie jak księża. Pani Wanilio spotykała Pani takie siostry w Warszawie? To już nawet i nas chodzą w jensach? Nie sądziłem.
Loviche
adept
*

« Odpowiedz #398 dnia: Czerwca 01, 2010, 16:45:01 pm »

Ostatnio na rekolekcjach usłyszałem dosyć prosty (wręcz można by powiedzieć trywialny) argument za noszeniem sutanny:
" Dawniej w dworach, panował zwyczaj szycia uniformów dla służby (w tym celu, by goście mogli odróżnić służbę, i w razie potrzeby zwrócić się do nich). Natomiast w dzisiejszych czasach takim znakiem wyróżniającym kapłana wśród tłumu jest sutanna. Ona jest znakiem rozpoznawczym, że człowiek w nią ubrany poświęcony jest na służbę Bogu i ludziom. Sutanna wyróżnia kapłana z tłumu, ale nie poto by go wywyższyć, tylko  po to by dzięki niej każdy potrzebujący wiedział, że człowiek idący w sutannie jest w pewien sposób on-line dla potrzebujących pomocy duchowej ludzi. "

Ps.
Niewiem czy Państwo wiecie, ale już w Polsce sutanna wywołuje zdziwienie chociażby w supermarketach:), np. mój kolega zawsze na miasto wychodzi w sutannie, i za każdym razem jak kupuje papier toaletowy kasjerki są zaskoczone....... (kiedyś jedna z kasjerek się wprost zapytała: a to księża też używają papieru.....?? ).   
"Gdy więc stoimy przy ołtarzu, przemieńmy tak swojego ducha, aby cokolwiek w nim było grzesznego, całkowicie zgasło, a cokolwiek rodzi przez Chrystusa życie nadprzyrodzone, wzmogło się i spotężniało. W taki sposób mamy się stać wraz z Hostią Niepokalaną ofiarą miłą Ojcu Przedwiecznemu" pap. Pius XII
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #399 dnia: Czerwca 01, 2010, 16:52:01 pm »

Ale te siostry mają nieuregulowany status kanoniczny w Kościele

Nie one jedne  ;)

No, ale za to siostry feministki popierające aborcję maja jak najbardziej uregulowany status kanoniczny.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2010, 16:57:06 pm wysłana przez Regiomontanus » Zapisane
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #400 dnia: Lipca 26, 2010, 14:08:09 pm »

Kiedyś był wątek "Czy można ufać kapłanom, którzy nie noszą sutanny?". Nie zabrakło oczywiście oburzenia na tak zatytułowany wątek.

Zdaje się jednak, że w Seminarium Duchownym w Pelplinie też jest łączone noszenie sutanny z zaufaniem:

"Klerycy, którzy zakończyli trzeci rok przeżywają pierwsze wakacje w sutannie. Przez ten zewnętrzny znak mogą przekonać się, że wiele osób pokłada w nich coraz większe zaufanie."

(źródło: http://www.seminarium.pelplin.diecezja.org/?go=news,Wakacje%202010)

Z czego oczywiście należy się cieszyć.
« Ostatnia zmiana: Lipca 26, 2010, 14:10:35 pm wysłana przez Zygmunt » Zapisane
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #401 dnia: Lipca 26, 2010, 19:21:25 pm »

Trzy lata czekania na sutanne ? Polowa seminarium w cywilu ? Alez powalone to posoborowie !
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
x. Dominik
rezydent

Patron Saints of Scouts
« Odpowiedz #402 dnia: Lipca 26, 2010, 20:26:35 pm »

Trzy lata czekania na sutanne ? Polowa seminarium w cywilu ? Alez powalone to posoborowie !
Dwa lata. Dostają go na początku III roku, czyli po 2 latach. 1/3 seminarum w cywilu.
14. czerwca A.D. 2014 - święcenia prezbiteratu
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #403 dnia: Lipca 26, 2010, 20:40:07 pm »

Tego nie można w ten sposób przeliczać w praktyce różnie to może wyglądać.
K.L.O
rezydent

« Odpowiedz #404 dnia: Lipca 26, 2010, 23:53:03 pm »

Owszem, różnie, w niektórych seminariach dostają na początku drugiego, lub na dzień dobry.
"Wiary ustrzegłem"
Strony: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!