Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 13, 2024, 03:43:51 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232429 wiadomości w 6636 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 256915 razy)
slavko
Gość
« Odpowiedz #300 dnia: Lipca 25, 2009, 23:37:36 pm »

Wakacje wakacjami, ale jak sie jest na parafii to bym nie powiedzial ze nikt nie patrzy.
trident
adept
*

« Odpowiedz #301 dnia: Lipca 25, 2009, 23:41:04 pm »

W czasie Mszy i pobytu na parafii patrzy, ale poza parafią?? jeśli dany kleryk pochodzi z większego miasta??. Poza tym różnie to bywa, proboszczowie czasem przymykają oczy na niektóre "wybryki" swoich kleryków, cieszą się, że w ogóle jakichkolwiek mają, jak to przytacza czasem mój metropolita historię z naszego seminarium o tym jak to po przyjściu z wakacji do seminarium kleryk przywiózł ze sobą opinie od proboszcza gdzie napisane było "kleryk był wystarczająco pobożny"  ;)
slavko
Gość
« Odpowiedz #302 dnia: Lipca 25, 2009, 23:47:02 pm »

Z proboszczami to roznie bywa ale "babki" (to z calym szacunkiem) wszystko widza. Choc oczywiscie co innego Krakow a co innego Pewel Mala (piekna zreszta).
« Ostatnia zmiana: Lipca 25, 2009, 23:48:42 pm wysłana przez Slavko » Zapisane
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #303 dnia: Lipca 27, 2009, 12:37:23 pm »

Dlaczego uważa pan, ze kłamię? Marcel Lefebvre dokonał konsekracji biskupów bez zgody papieża (myśląc, ze Duch Święty go natchnął) według swojego widzimisię.
Bez zgody? Twierdzi ksiądz, ze kard Ratzinger kłamał, mówiąc podczas oficjalnych rozmów , że zgoda papieża jest (to wszystko jest na papierze)???
Pytam złośliwie, bo niestety porusza się tu ksiądz jak "słoń w składzie porcelany" - dotykając najbardziej drażliwych kwestii na podstawie szczątkowej wiedzy...
Zatem fakty były takie - warunkiem wstępnym rozmów były konsekracje biskupie pierwotnie wcześniej, potem przeniesione na 30 VI 1988. Na to zgoda papieża była. A zatem data - zatwierdzona.
Fakt święceń - też była zgoda (a zatem zatwierdzono)
O możliwość konsekracji nie jednego a 4 biskupów abp. Lefebvre poprosił papieża - zostało to bez odpowiedzi (trudno zatem wnioskować - była zgoda, czy nie)

Według KPK na miejscu ściągnął na siebie ekskomunikę, czyli wyłączenie ze wspólnoty Kościoła.
Kan 1323 ksiądz czytał? (wyłączenie ze wspólnoty sakramentów)
Zakładając (chwilowo), ze ma ksiądz rację - i ze obaj konsekratorzy i 4 konsekrowanych są ekskomunikowani - jakim cudem odnosi ksiądz tę ekskomunikę na całe FSSPX? (przełożonym generalnym bractwa był wtedy ks. Schmidberger)

A księża FSSPX stali się kapłanami bez biskupa (a wiec bez możliwości sprawowania Sakramentów)
Znowu pudło. Nie trzeba podlegać biskupowi, trzeba przełożonego kanonicznego (np. ojcowie jezuici mają generała...). Zatem - albo stracili tegoż przełożonego w 1975 roku, albo nie stracili wcale. Zatem - nie "stali się" bo byli (albo nie byli). Jeśli ksiądz zna angielski, to w internecie jest ciekawa pozycja - śp. Michaela Daviesea "Apologia pro Marcel Lefebvre", gdzie na podstawie dokumentów przedstawiono fakty - i wnioski. Ciekawie wypada porównanie dokumentów z "ApML" z polskimi publikacjami na ten temat - gdzie fakty zamienia się miejscami, żeby reakcja na jakieś działanie wyglądała na przyczynę tego działania itp. Przepiękne...

1. Kurialiści nie chcieli dać konkretnego terminu świeceń, a klerycy czekali. W USA od kilku lat nie odbywały się święcenia, bo Arcybiskup nie mógł już tak daleko podróżować.
Akurat był podany (choć niezobowiązująco) kolejny termin...

Oczywiście, że nie zawsze. Aczkolwiek zależy o jakim temacie mówimy. Można mieć doktorat z ekonomii, a ksiądz magisterium z teologii. Jest różnica.
Np. "Spustoszoną winnicę" (i wcześniejszego "Konia trojańskiego w Mieście Boga") - profesora filozofii i teologii - ś.p. Dietricha von Hildebranta - ksiądz czytał? Tam jest prawie wszystko odnośnie przyczyn... (a jeszcze więcej we wspomnieniach żony profesora...)
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Edi
aktywista

« Odpowiedz #304 dnia: Lipca 27, 2009, 13:36:35 pm »

[Abp. Lefebvre] - A więc do 15 sierpnia?
[Kard. Ratzinger] - O nie, w Rzymie w lipcu i w sierpniu się nie pracuje, wówczas jest urlop.
- Zgoda, a więc 1 listopada?
- Ach, tego nie wiem; rozumiecie, to bardzo trudne.
- Ale przynajmniej do Bożego Narodzenia. Przecież do Bożego Narodzenia będziecie mieli dość czasu.
- Nie mogę wam odpowiedzieć. Nie mogę wam niczego powiedzieć.

Abp. M. Lefebvre, Kazania, s. 244.
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2009, 13:39:36 pm wysłana przez Edi » Zapisane
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #305 dnia: Lipca 27, 2009, 13:56:38 pm »

[Abp. Lefebvre] - A więc do 15 sierpnia?
[Kard. Ratzinger] - O nie, w Rzymie w lipcu i w sierpniu się nie pracuje, wówczas jest urlop.
- Zgoda, a więc 1 listopada?
- Ach, tego nie wiem; rozumiecie, to bardzo trudne.
- Ale przynajmniej do Bożego Narodzenia. Przecież do Bożego Narodzenia będziecie mieli dość czasu.
- Nie mogę wam odpowiedzieć. Nie mogę wam niczego powiedzieć.

Abp. M. Lefebvre, Kazania, s. 244.
W dokumentach wygląda to tak:
Regarding the second point, the Holy Father confirms what I had already indicated to you in his behalf, namely that he is disposed to appoint a member of the Society as a bishop (in the sense of part II, section 5, para. 2 of the Protocol [see pp.76, 77]),70 and to accelerate the usual process of nomination, so that the consecration could take place on the closing of the Marian Year, this coming August 15.

+++
Źródło:
http://sspxasia.com/Documents/Archbishop-Lefebvre/Archbishop_Lefebvre_and_the_Vatican/Part_I/1988-05-30.htm
Kyrie Eleison!
Edi
aktywista

« Odpowiedz #306 dnia: Lipca 27, 2009, 14:37:53 pm »

To już wiem, ską rozbieżność: cytowane przemówienie zostało wygłoszone po święceniach, a protokół porozumienia jest sprzed świeceń. W tym czasie widocznie coś się zmieniło...
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #307 dnia: Lipca 27, 2009, 15:41:23 pm »

To już wiem, ską rozbieżność: cytowane przemówienie zostało wygłoszone po święceniach, a protokół porozumienia jest sprzed świeceń. W tym czasie widocznie coś się zmieniło...
Raczej kazanie oddaje atmosferę z tych rozmów. Niezobowiązująca deklaracja daty - byle tylko odsunąć święcenia w czasie. Żadnych wiążących ustaleń...
Kyrie Eleison!
bogna
uczestnik

http://www.bognabialecka.pl

« Odpowiedz #308 dnia: Lipca 27, 2009, 20:17:10 pm »

[quote author=fr. Antoninus OP link=topic=468.msg37928#msg37928 date=1248447613

i ostatnie. nikt nigdy nie poczuje  jak to jest, kiedy sam nie zalozy habitu/sutanny i zacznie zycie seminaryjne/zakonne. to truizm oczywiscie. ale mam wrazenie, ze sie o tym zapomina, takze tu - na tym Forum i porusza sie w pieknej teorii. kto moze, niech sprobuje i sie wypowie ;-)
[/quote]

Ja chyba potrafię sobie wyobrazić, bo znalazłam, jak sądzę trafną analogię - to tak, jak przejść się po ulicy Poznania z czwórką dzieci :D
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #309 dnia: Lipca 27, 2009, 23:10:45 pm »

i ostatnie. nikt nigdy nie poczuje  jak to jest, kiedy sam nie zalozy habitu/sutanny i zacznie zycie seminaryjne/zakonne. to truizm oczywiscie. ale mam wrazenie, ze sie o tym zapomina, takze tu - na tym Forum i porusza sie w pieknej teorii. kto moze, niech sprobuje i sie wypowie ;-)

Ja chyba potrafię sobie wyobrazić, bo znalazłam, jak sądzę trafną analogię - to tak, jak przejść się po ulicy Poznania z czwórką dzieci :D
[/quote]
Jarod
aktywista

« Odpowiedz #310 dnia: Lipca 27, 2009, 23:12:08 pm »

Albo po Warszawie z trójką :)
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #311 dnia: Lipca 28, 2009, 18:19:21 pm »

co muszą czuć siostry kupujące bieliznę...:)
Bieliznę to jeszcze nic ;)
Njagorzej, jak maja kupic krem Vichy  ;D
zdewirtualizować awatary
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #312 dnia: Sierpnia 14, 2009, 18:02:14 pm »

Wyniki badań przeprowadzone w amerykańskich klasztorach pokazują, że nowicjusze i nowicjuszki chętniej chodzą w nakazanych habitach, aniżeli ich bracia i siostry powyżej 60. roku życia.

Badania objęły ponad 62 tysiące zakonnic i zakonników w USA. Obecnie 91% amerykańskich zakonnic oraz 75% zakonników ma ponad 60 lat. Po Soborze Watykańskim II wielu zakonników i zakonnic zdecydowało się na noszenie świeckiego stroju, wychodząc z założenia, że ubiór ten bardziej sprzyja kontaktom z wiernymi. Co ciekawe, liczba powołań w zgromadzeniach, które mają liberalny stosunek do ubioru swoich członków, jest najmniejsza. Największym powodzeniem cieszą się zakony z surową regułą, nakazującą bezwzględne noszenie habitu.

Badania pokazały również, że nowicjusze są o wiele bardziej związani z tradycyjnym życiem zakonnym niż ich starsi bracia i siostry. O wiele częściej mówią o potrzebie wspólnej modlitwy, Eucharystii i o wierności Kościołowi. Zmienia się również struktura etniczna amerykańskich zakonników. O ile 94% osób przebywających w zakonach to biali, o tyle wśród osób wstępujących do nowicjatu stanowią już 58%.

Za: http://www.ekumenizm.pl/content/article/20090814030813207.htm.

No cóż... jak widać strój duchowny ma znaczenie i to KOLOSALNE :)
Alagor
aktywista

« Odpowiedz #313 dnia: Września 23, 2009, 11:44:28 am »

jeśli ktoś sobie robi "oficjalną" fotkę to mógłby w sutannie. Większość panów... znaczy się księży wykładowców z KULu i tym podobnych ma marynarki. (...)
Są też chlubne wyjątki i duchowni, którzy nawet na świecką uczelnię chodzą w sutannie (pozdrowienia dla ks. FLdB).

Na potwierdzenie chlubnego wyjątku wśród polskich duchownych. Zdjęcie na dole strony.
http://www.law.uj.edu.pl/users/kprz/index.php?option=com_content&task=view&id=61&Itemid=34
Murka
aktywista

« Odpowiedz #314 dnia: Września 23, 2009, 12:14:10 pm »

Czy ktos w ogole widzial kiedys tego ksiedza "po cywilu"? :)
Niech się nie trwoży serce wasze ani się lęka.
Strony: 1 ... 19 20 [21] 22 23 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!