Dlaczego uważa pan, ze kłamię? Marcel Lefebvre dokonał konsekracji biskupów bez zgody papieża (myśląc, ze Duch Święty go natchnął) według swojego widzimisię.
Według KPK na miejscu ściągnął na siebie ekskomunikę, czyli wyłączenie ze wspólnoty Kościoła.
A księża FSSPX stali się kapłanami bez biskupa (a wiec bez możliwości sprawowania Sakramentów)
1. Kurialiści nie chcieli dać konkretnego terminu świeceń, a klerycy czekali. W USA od kilku lat nie odbywały się święcenia, bo Arcybiskup nie mógł już tak daleko podróżować.
Oczywiście, że nie zawsze. Aczkolwiek zależy o jakim temacie mówimy. Można mieć doktorat z ekonomii, a ksiądz magisterium z teologii. Jest różnica.
[Abp. Lefebvre] - A więc do 15 sierpnia?[Kard. Ratzinger] - O nie, w Rzymie w lipcu i w sierpniu się nie pracuje, wówczas jest urlop.- Zgoda, a więc 1 listopada?- Ach, tego nie wiem; rozumiecie, to bardzo trudne.- Ale przynajmniej do Bożego Narodzenia. Przecież do Bożego Narodzenia będziecie mieli dość czasu.- Nie mogę wam odpowiedzieć. Nie mogę wam niczego powiedzieć.
Cytuj [Abp. Lefebvre] - A więc do 15 sierpnia?[Kard. Ratzinger] - O nie, w Rzymie w lipcu i w sierpniu się nie pracuje, wówczas jest urlop.- Zgoda, a więc 1 listopada?- Ach, tego nie wiem; rozumiecie, to bardzo trudne.- Ale przynajmniej do Bożego Narodzenia. Przecież do Bożego Narodzenia będziecie mieli dość czasu.- Nie mogę wam odpowiedzieć. Nie mogę wam niczego powiedzieć.Abp. M. Lefebvre, Kazania, s. 244.
Regarding the second point, the Holy Father confirms what I had already indicated to you in his behalf, namely that he is disposed to appoint a member of the Society as a bishop (in the sense of part II, section 5, para. 2 of the Protocol [see pp.76, 77]),70 and to accelerate the usual process of nomination, so that the consecration could take place on the closing of the Marian Year, this coming August 15.
To już wiem, ską rozbieżność: cytowane przemówienie zostało wygłoszone po święceniach, a protokół porozumienia jest sprzed świeceń. W tym czasie widocznie coś się zmieniło...
[quote author=fr. Antoninus OP link=topic=468.msg37928#msg37928 date=1248447613i ostatnie. nikt nigdy nie poczuje jak to jest, kiedy sam nie zalozy habitu/sutanny i zacznie zycie seminaryjne/zakonne. to truizm oczywiscie. ale mam wrazenie, ze sie o tym zapomina, takze tu - na tym Forum i porusza sie w pieknej teorii. kto moze, niech sprobuje i sie wypowie ;-)
Cytat: bogna w Lipca 27, 2009, 20:17:10 pm[quote author=fr. Antoninus OP link=topic=468.msg37928#msg37928 date=1248447613i ostatnie. nikt nigdy nie poczuje jak to jest, kiedy sam nie zalozy habitu/sutanny i zacznie zycie seminaryjne/zakonne. to truizm oczywiscie. ale mam wrazenie, ze sie o tym zapomina, takze tu - na tym Forum i porusza sie w pieknej teorii. kto moze, niech sprobuje i sie wypowie ;-)Ja chyba potrafię sobie wyobrazić, bo znalazłam, jak sądzę trafną analogię - to tak, jak przejść się po ulicy Poznania z czwórką dzieci
Cytat: Antiquus_ordo w Kwietnia 02, 2009, 18:59:28 pm co muszą czuć siostry kupujące bieliznę...Bieliznę to jeszcze nic
co muszą czuć siostry kupujące bieliznę...
Wyniki badań przeprowadzone w amerykańskich klasztorach pokazują, że nowicjusze i nowicjuszki chętniej chodzą w nakazanych habitach, aniżeli ich bracia i siostry powyżej 60. roku życia.Badania objęły ponad 62 tysiące zakonnic i zakonników w USA. Obecnie 91% amerykańskich zakonnic oraz 75% zakonników ma ponad 60 lat. Po Soborze Watykańskim II wielu zakonników i zakonnic zdecydowało się na noszenie świeckiego stroju, wychodząc z założenia, że ubiór ten bardziej sprzyja kontaktom z wiernymi. Co ciekawe, liczba powołań w zgromadzeniach, które mają liberalny stosunek do ubioru swoich członków, jest najmniejsza. Największym powodzeniem cieszą się zakony z surową regułą, nakazującą bezwzględne noszenie habitu.Badania pokazały również, że nowicjusze są o wiele bardziej związani z tradycyjnym życiem zakonnym niż ich starsi bracia i siostry. O wiele częściej mówią o potrzebie wspólnej modlitwy, Eucharystii i o wierności Kościołowi. Zmienia się również struktura etniczna amerykańskich zakonników. O ile 94% osób przebywających w zakonach to biali, o tyle wśród osób wstępujących do nowicjatu stanowią już 58%.
jeśli ktoś sobie robi "oficjalną" fotkę to mógłby w sutannie. Większość panów... znaczy się księży wykładowców z KULu i tym podobnych ma marynarki. (...)Są też chlubne wyjątki i duchowni, którzy nawet na świecką uczelnię chodzą w sutannie (pozdrowienia dla ks. FLdB).