Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 13, 2024, 02:40:14 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232429 wiadomości w 6636 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 256908 razy)
Izi87
Gość
« Odpowiedz #270 dnia: Lipca 24, 2009, 23:19:30 pm »

Oczywiście, że nie zawsze. Aczkolwiek zależy o jakim temacie mówimy. Można mieć doktorat z ekonomii, a ksiądz magisterium z teologii. Jest różnica.
slavko
Gość
« Odpowiedz #271 dnia: Lipca 24, 2009, 23:33:31 pm »

Oczywiście, że nie zawsze. Aczkolwiek zależy o jakim temacie mówimy. Można mieć doktorat z ekonomii, a ksiądz magisterium z teologii. Jest różnica.
A jakie frater in Christum ma  wyksztalcenie? I jak dlugo ma przywilej noszenia stroju duchownego?
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #272 dnia: Lipca 24, 2009, 23:47:00 pm »

Drogi Księże (?) izi87.
 Ponad 30 wypowiedzi w wątku "Teologia sutanny", a ile merytorycznych ( na temat ) ?! Co Ksiądz (?) chce osiągnąć ? Sprowokować ? Na tym forum byli/były już "lepsi" od Księdza w sztuce wyprowadzania z równowagi innych.
A w jakim to seminarium Ksiądz się kształci ? I na którym roku ?

Dlaczego po "Ksiądz" dałem znak zapytania w nawiasie ? Bo po takiim poziomie wypowiedzi mam poważne wątpliwości ( i nie tylko ja ) z kim mam do czynienia.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
Izi87
Gość
« Odpowiedz #273 dnia: Lipca 24, 2009, 23:52:56 pm »

Już wiele napisałem dowodów, że nie mam na celu nikogo prowokować. Jedna z osób zaczęła do mnie pisać na PW. Przesłałem jej stworzony na razie fragment mojego tekstu o Mszy Świętej. Zaczyna mnie rozumieć.
Że tak powiem - proszę o merytoryczną dyskusję, a nie dresiarską. Jak jakaś moja wypowiedź się nie zgadza z państwa myśleniem, to chyba nie powód, by mnie od razu krytykować.

Dlaczego ja mam się ujawniać, Internet i fora dają pewną anonimowość. Poza tym nie mogę się w imieniu Kościoła czy seminarium wypowiadać, a gdybym się ujawnił, to byłoby to tak odczytane.
A co ma rok do wszystkiego? Czasem bycie klerykiem 6 roku jest gorsze niż 1, bo jest się bardziej zniszczonym i zrażonym do tradycji. Ale tu już zależy jacy przełożeni.
trident
adept
*

« Odpowiedz #274 dnia: Lipca 24, 2009, 23:55:20 pm »

Ja tymczasem przypomnę się ze swoją prośbą zamieszczoną wiele wypowiedzi wcześniej w tym wątku czy posiada ktoś z państwa modlitwę odmawianą przy zakładaniu sutanny?? Co do dyskusji z Izi87 znów zacytuje mojego Ojca Duchownego, jeśli kleryk lub ksiądz nie nosi sutanny to znaczy, że ma problem ze swoją tożsamością klerycką/kapłańską
Izi87
Gość
« Odpowiedz #275 dnia: Lipca 24, 2009, 23:58:48 pm »

Proszę księdza, zależy co ksiądz rozumie jako nosić.
Ja noszę sutannę. Jak idę w sutannie przez miasto, to czuję się w pełni jak duchowny. Świadomy, że ludzie na mnie patrzą jak na księdza, albo ładniej ujmując osobę wybraną przez Boga.
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #276 dnia: Lipca 25, 2009, 00:14:15 am »

@ izi87

Przykro mi, ale "dresiarską" ( cokolwiek to znaczy ) dyskusję to Ksiądz tu rozpoczął ( nie tylko w tym wątku ). Ale zostawmy to. Ja też mam nadzieję na merytoryczną dyskusję ( a nie nieśmiertelne wjeżdżanie przy każdej okazji na "lefebrystów ). Jeśli ksiądz naprawdę nosi sutannę - to wspaniale, o to chodzi ( tak na marginesie - co za czasy, że jest to powód do pochwały ).

"Czasem bycie klerykiem 6 roku jest gorsze niż 1, bo jest się bardziej zniszczonym i zrażonym do tradycji." - napisał Ksiądz.Skojarzyło mi się od razu z dialogiem z jednego z odcinków "kultowego" Klossa.
 "Od jak dawna w Abwherze" - pyta SS-obersturmbanfurher (W.Pyrkosz)
 "Trzy lata" - odpowiada Kloss
 "Wystarczy, żeby zgłupieć"

Mam nadzieję, że za cytat się Ksiądz nie obraził.
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
Izi87
Gość
« Odpowiedz #277 dnia: Lipca 25, 2009, 00:21:16 am »

Można też - jak jeden z księży z książki "Gdzie jest Twoja Msza kapłanie?" słuchać wykładów, a wieczorami czytać stare książki, by studiować prawdziwą teologię.
Ja częściowo to takich należę. Słucham wykładów, konferencji, rozmawiam. Ale jak ktoś mówi, ze Msza Trydencka była zła, czy nieodpowiednia od razu krytykuję taką wypowiedź i przytaczam argumenty za nią.
Tomasz
Gość
« Odpowiedz #278 dnia: Lipca 25, 2009, 00:32:29 am »

Drogi Księże (?) izi87.
 Ponad 30 wypowiedzi w wątku "Teologia sutanny", a ile merytorycznych ( na temat ) ?! Co Ksiądz (?) chce osiągnąć ? Sprowokować ? Na tym forum byli/były już "lepsi" od Księdza w sztuce wyprowadzania z równowagi innych.
A w jakim to seminarium Ksiądz się kształci ? I na którym roku ?

Jeśli się nie mylę to "ksiądz" skończył I rok seminarium. Bylo mowa o tym w jakimś wątku.
slavko
Gość
« Odpowiedz #279 dnia: Lipca 25, 2009, 05:30:57 am »

A jesli to w Polsce domniemuje ze w zakonie lub zgromadzeniu.
Major
aktywista

« Odpowiedz #280 dnia: Lipca 25, 2009, 07:16:32 am »

Tak w gdzieś była mowa że I rok. A to oznacza zakon lub zgromadzenie.
A może nawet zakon jezuitów gdzie obłóczyny są po 6 miesiącach nowicjatu.
Kl. Izi87 przeczytał parę artykułów i wszystko mu się już miesza. Proste.
Dziwi mnie to że tak bardzo podkreśla o sobie że jest duchownym a nie chce się nawet przyznać z jakiej diecezji bądź zgromadzenia. Dla mnie to naprawdę dziwne.
Ci co są z Krakowa to może pamiętają sprzed 9 lat gościa który pojawiał się w kaplicy FSSPX(innych chyba też) w sutannie twierdząc że jest paulistą. A wiadomo że nie był.
slavko
Gość
« Odpowiedz #281 dnia: Lipca 25, 2009, 07:42:13 am »

Moze SI ale nie koniecznie.
Izi87
Gość
« Odpowiedz #282 dnia: Lipca 25, 2009, 09:37:08 am »

Jakie to ma znaczenie w jakim Seminarium jestem? Chcą mieć państwo powód do usprawiedliwienia mnie czy kolejnych oskarżeń?
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #283 dnia: Lipca 25, 2009, 09:56:56 am »

Ja tymczasem przypomnę się ze swoją prośbą zamieszczoną wiele wypowiedzi wcześniej w tym wątku czy posiada ktoś z państwa modlitwę odmawianą przy zakładaniu sutanny??

W starych rozważaniach dla księży można znaleźć modlitwy towarzyszące kapłanowi w porządku dnia. Do porannego ubierania mam taką trynitarną:

Redde mihi, Pater aeterne, et conserva in me vestem innocentiae, quam in Baptismate recepi, ne paradiso coelesti excludar. Amen.
Indue me, Jesu Christe, rex gloriae fragrantibus virtutum tuarum vestimentis, humilitatis scilicet, patientiae, caritatis et castitatis, ut Patris coelestis obtineam benedictionem. Amen.
Orna me, Spiritus sancte, toga polymita donorum tuorum, ut in oculis tuis gratiam inveniam. Amen.
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
jwk
aktywista

« Odpowiedz #284 dnia: Lipca 25, 2009, 10:03:13 am »

Jakie to ma znaczenie w jakim Seminarium jestem? Chcą mieć państwo powód do usprawiedliwienia mnie czy kolejnych oskarżeń?
Czyżby Redemptoris Mater?
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
Strony: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!