Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 11, 2024, 08:44:33 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232428 wiadomości w 6636 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 256799 razy)
Edi
aktywista

« Odpowiedz #255 dnia: Lipca 24, 2009, 21:20:17 pm »

Trzeba ich zeszmacić w swoich oczach, aby móc z "czystym sumieniem" odrzucić to, co mówią, i dalej wygodnie żyć.

To niestety brzmi bardzo prawdziwie  :(
Izi87
Gość
« Odpowiedz #256 dnia: Lipca 24, 2009, 21:21:59 pm »

Można być skrajnym tradycjonalistą i odwrócić się od Kościoła - jak abp Marcel Lefebvre.

Czy Ksiedza celem jest maksymalne kompromitowanie posoborowia? Przypomina to wpisy Jerzego z Fidelitas...

Co w tej wypowiedzi jest kompromitującego? Wiem, dla większości państwa abp Marcel Lefebvre kierował się wyższą koniecznością. Tylko Kościół rozumie to inaczej. Czas upłynął i Benedykt XVI zdjął ekskomunikę. Kościół jest charyzmatyczny i hierarchiczny. Samowola nie jest dobra, a nawet bardzo zła jeśli chodzi o samowolne święcenie biskupów. Aczkolwiek nie zaprzeczam, ze najwięcej o Mszy Wszechczasów, nauczaniu Kościoła przed V II można wyczytać w książkach wydawanych przez FSSPX.

Są państwo dość zamknięci, wychodzę do państwa może nie jako przyjaciel, ale zwolennik starej Mszy, zainteresowany liturgią, widzący zło, które jest w Kościele (Kronikę Novus Ordo regularnie przeglądam). Ale zauważam, że taka Odnowa Charyzmatyczna ma swoje wady i zalety. Państwu łatwiej przychodzi mówić o wadach, ja staram się przypomnieć dobro, jakie z charyzmatyków płynie. A co ciekawe - w środowiskach nienawidzących tradycji bronię jej.

Może i mam swoją wizję tradycji. Ale moje wypowiedzi nie mają na celu państwa zeszmacić. Raczej takie strony jak Kronika Novus Ordo mają na celu (taki dają skutek) zeszmacić księży, Kościół. Przecież nie odrzucam ani państwa, ani tego co państwo mówią - w ogóle bym nie wchodził na to forum. Raczej staram się państwa zrozumieć i czasem przedstawić prawdę o drugiej stronie medalu... Nie walczę z państwem. Niby po co miałbym to robić?

Pisząc o wykształceniu - po prostu chciałem uświadomić, ze kiedyś głos świeckich nie miał takiego przebicia, raczej ksiądz szybkoby taką parafiankę zjechał. Państwo mają prawo do swojego zdania, ale jednocześnie uważają, że w noe, to ksiądz powinien rządzić, a nie świecki. W tym widzę niejasność. Bo niektóre państwa wypowiedzi niejako rządzą księżmi.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2009, 21:28:18 pm wysłana przez Izi87 » Zapisane
Edi
aktywista

« Odpowiedz #257 dnia: Lipca 24, 2009, 21:25:24 pm »

To, że Arcybiskup całe życie poświęcił służbie Kościołowi od której odwrócili się inni pasterze. Rozumiem, że można się nie utożsamiać z posługą Arcybiskupa, ale nie pojmuję jak można twierdzić, że budowniczy jednego z największych dzieł w historii Kościoła, od tegoż Kościoła się odwrócił... Zaskakuje mnie Ksiądz niemal w każdym poście...

« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2009, 21:27:16 pm wysłana przez Edi » Zapisane
x. Konstantyn Najmowicz
aktywista

« Odpowiedz #258 dnia: Lipca 24, 2009, 21:26:30 pm »

Obecnie nie ma przymusu, by księża musieli nosić sutanny.
Czy aby napewno jest tak, jak Ksiądz tu pisze? Proszę zobaczyc co mówi CIC o stroju duchownym, co pisał chociażby o tych sprawach śp. Jan Paweł II. Ręce opadają drogi księże.
Instaurare omnia in Christo!
Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga.
Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski!
św. German z Konstantynopola
Izi87
Gość
« Odpowiedz #259 dnia: Lipca 24, 2009, 21:31:40 pm »

To, że Arcybiskup całe życie poświęcił służbie Kościołowi od której odwrócili się inni pasterze. Rozumiem, że można się nie utożsamiać z posługą Arcybiskupa, ale nie pojmuję jak można twierdzić, że budowniczy jednego z największych dzieł w historii Kościoła, od tegoż Kościoła się odwrócił... Zaskakuje mnie Ksiądz niemal w każdym poście...

Można i tak - www.sedevacante.pl

Znam i rozumiem dorobek abp, ale z pana wypowiedzi wynika, ze to Wojtyła, Wyszyński i inni biskupi się odwrócili od Kościoła i stworzyli własny, posoborowy, a FSSPX ciągnie dalej kapłańską misję w Kościele Rzymskokatolickim.
Dokonanie konsekracji biskupiej bez zgody papieża według prawa kanonicznego jest odwróceniem się od Kościoła. I dobrze Pan o tym wie.
Edi
aktywista

« Odpowiedz #260 dnia: Lipca 24, 2009, 21:35:50 pm »

Kard. Wyszyńskiego tak nie oceniam, a wręcz przeciwnie, jest jednym z moich prywatnych bohaterów :D

Jeśli Ksiądz zna dorobek Arcybiskupa to wie, że nazywał on świecenia biskupów "operacją przeżycie" - przeżycie Kościoła!!! Jak można coś ratować i jednocześnie odwrócić się od tego?! Toż to krzycząca sprzeczność.
Thomas
Gość
« Odpowiedz #261 dnia: Lipca 24, 2009, 21:38:47 pm »

Szkoła Kontaktu z Bogiem to trzy i pół dnia intensywnej nauki modlitwy oparte na duchowości św. Ignacego.
poniżej kapłan SJ "Nawiązuje kontakt z Bogiem"

No patrzcie popaprańcy z fsspx! tak godnie sprawuje się Sakramenty ! [kno]
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #262 dnia: Lipca 24, 2009, 21:40:09 pm »

jako niewykształceni świeccy zwracając uwagę duchownym, którzy są bardziej od nich wykształceni, więcej się modlą i mają w sobie Boże Namaszczenie przez Sakrament Kapłaństwa.

Ooooo? Czyżby? Bardziej wykształceni? Szanowny Izi87 zdaje się zapominać, że to już nie te czasy - ciemny chłop i oświecony pleban. Teraz co druga parafia ma 5 laickich teologów i 3 teolożki. To też skutek "nowego ducha".
Sądzę, że obecnie wielu świeckich (tu na forum też) nie musi mieć co do tego wykształcenia żadnych kompleksów niższości. Ja ich nie mam. Cytaty i pisaty jestem, a wszelkie braki mogę szybko uzupełnić. Tempora mutantur. (a właściwie - "się zmieniły" - jak by to było w preteritum. Nie chce mi się sprawdzać)
Co do Bożego Namaszczenia i Sakramentu Kapłaństwa - full respect.  
Izi87
Gość
« Odpowiedz #263 dnia: Lipca 24, 2009, 21:42:26 pm »

Jeśli Ksiądz zna dorobek Arcybiskupa to wie, że nazywał on świecenia biskupów "operacją przeżycie" - przeżycie Kościoła!!! Jak można coś ratować i jednocześnie odwrócić się od tego?! Toż to krzycząca sprzeczność.

Kazanie ze święceń słuchałem. Prawo kanoniczne nazywa rzeczy po imieniu. Chyba, że pan po swojemu interpretuje.

Panie Thomas. Taaaaak. Poszukać zdjęcia i ludzi zbłaźnić, skompromitować, zniszczyć. To pan umie. Taki jest pana poziom wiary? Troszkę pokory! A jak napisałem, ze kiedyś świeccy nie mieli możliwość / prawa krytykować duchownych, to posypało się, że obrażam forumowiczów - tradycjonalistów.
Edi
aktywista

« Odpowiedz #264 dnia: Lipca 24, 2009, 21:47:00 pm »

A jak napisałem, ze kiedyś świeccy nie mieli możliwość / prawa krytykować duchownych

Kiedy raczkowała reforma gregoriańska świeccy w Mediolanie nie chodzili na Msze św. do księży niecelibatariuszy i tak wymusili przyjęce woli Ojca Św. W Barcelonie, w XVI wieku duchowni z katedry poskracali modlitwy chórowe i... wierni zrobili to samo co w Mediolanie. Odrzucili grzech i zaprotestowali otwarcie przeciw postępowaniu pasterzy.

PS: Nie pamiętam, czy to aby na pewno był Mediolan a nie inne włoskie miasto, ale mniejsza z tym  :)
Tomasz
Gość
« Odpowiedz #265 dnia: Lipca 24, 2009, 21:50:20 pm »

I robią to osoby, które zapominają, ze popełniają wielkie grzechy (według myśli przed V II) jako niewykształceni świeccy zwracając uwagę duchownym, którzy są bardziej od nich wykształceni, więcej się modlą i mają w sobie Boże Namaszczenie przez Sakrament Kapłaństwa.

Uczestnikami tego forum są nie tylko niewykształcone osoby świeckie ::), ale także księża, klerycy jak i studenci teologii mający wystarczającą wiedzę aby dyskutować merytorycznie z "księdzem" na tematy teologiczne.
Izi87
Gość
« Odpowiedz #266 dnia: Lipca 24, 2009, 21:51:58 pm »

Ten jest raczej dogmatyczny.
Wiem, ze najbardziej wykształcony na tym forum nie jestem. Mam pełną świadomość tego.
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #267 dnia: Lipca 24, 2009, 22:08:29 pm »

Wiem, ze najbardziej wykształcony na tym forum nie jestem. Mam pełną świadomość tego.

No to już lepiej. Do tego jeszcze "troszkę pokory" o którą postuluje Pan/ksiądz? od p. Tomasza... i będzie całkiem dobrze.  :)
Thomas
Gość
« Odpowiedz #268 dnia: Lipca 24, 2009, 22:24:37 pm »

@ Izi 87
"Posoborowy Kościół" w Polsce zachowuje się bardzo.... "niesoborowo".
Rola świeckich w Kościele jest mile widziana jeżeli laikat bezkrytycznie uczestniczy w przedstawianych na zdjęciach wygłupach. Uczestnictwo w parodiach Najświętszej Ofiary może być aktywne lub pasywne. Posoborowiu to nie przeszkadza. Liczy się frekwencja.
Natomiast gdy wierny(a) zada krytyczne pytanie lub (nie daj Boże !) wierna wykaże się znajomością dogmatyki, liturgii....  "postępowy-otwarty Kościół" zdejmuje maskę.
Ze zdumieniem widzimy nieprzystępnych bp.-ów miotających oskarżenia. Dialogu już nie ma. Za to pojawia się "przedsoborowe" dawno nieużywane słownictwo.

Jestem w stanie dialogować z "super postępowymi" zakonnikami z zachodu Europy. Oni są autentyczni w tym co robią. Gdy publikuje się zdjęcia z podobnych "mszy nie-świętych" na zachodzie, autorzy pytają szczerze: "ale o co chodzi? co jest źle? wg. nas wszystko jest ok."
Wy natomiast, jesteście zakłamani.
Z jednej strony odprawiacie taką obrazę, z drugiej strony wstydzicie się i tłumaczycie gdy dowody nieopatrznie wypłyną.

Pytanie jest proste: Kiedy mówicie prawdę? Kiedy kłamiecie?

Zamieszczane zdjęcia przypominają o tych pytaniach pozostających bez odpowiedzi.
Albo ci, którzy tak odprawiają nie wierzą w to w co wierzy Kościół ( jest to możliwe, nie takie rzeczy świat widział; np. Luteranie)
albo powinno być to publicznie przedyskutowane z laikatem, publicznie jednoznacznie wyjaśnione. 
A u was czytam mniej więcej tak: "wprawdzie źle się dzieje, ale tylko w gronie znajomej wspólnoty..."
Nie można kręcić "pobożnych reklamówek na You Tube" i jednocześnie robić sobie zdjęcia z mszy nie-świętych!
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2009, 22:50:16 pm wysłana przez Thomas » Zapisane
szczur.w.sosie
uczestnik

« Odpowiedz #269 dnia: Lipca 24, 2009, 22:29:12 pm »

Widzę, ze państwo mają swoją wizję Kościoła. Tak - swoją. Zamiast trzymać z Kościołem wolą państwo uparcie bronić FSSPX. Obecnie nie ma przymusu, by księża musieli nosić sutanny. A państwo na upartego odgrzewają stare (wydane między Trydentem a Vaticanum II) dokumenty, jakby do Trydentu i od V II nie było nauczania Kościoła. I robią to osoby, które zapominają, ze popełniają wielkie grzechy (według myśli przed V II) jako niewykształceni świeccy zwracając uwagę duchownym, którzy są bardziej od nich wykształceni, więcej się modlą i mają w sobie Boże Namaszczenie przez Sakrament Kapłaństwa.

Tylko do tego co podkreśliłam się odniosę.
Naprawdę zawsze duchowni są lepiej wykształceni niż świeccy? ???
Strony: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!