Jeśli ktoś się ubiera jak PAN a nie jak ksiądz - to niech się nie dziwi.
co muszą czuć siostry kupujące bieliznę...
Ale tu niektórzy czepiają się księży?odnoszę wrażenie że chyba zaraz ich ekskomunikują za to nienoszenie... co za ciasne myślenie, a pomyśleć że sutanna taki młody wynalazek.
@WiridianaPomimo bardzo krótkiego pobytu w Pani parafii mogę potwierdzić: ksiądz proboszcz pozostawia po sobie bardzo dobre wrażenie, choć potrafi "przetrzepać skórę" w konfesjonale.
Ten watek to nic, czytajac dyskusje na starym forum mozna bylo dojsc do wniosku, ze nie zalozenie przez ksiedza sutanny uderza w same podstawy wiary katolickiej. Z drugiej strony unikanie stroju duchownego przez ksiezy, tez nie jest najlepszym swiadectwem.Pozdrawiam
Czy garnitur + koszula z koloratką to jest ubiór na PAN?
Cytat: Fiatmihi w Kwietnia 03, 2009, 23:52:54 pmAle tu niektórzy czepiają się księży?odnoszę wrażenie że chyba zaraz ich ekskomunikują za to nienoszenie... co za ciasne myślenie, a pomyśleć że sutanna taki młody wynalazek.Cytat: Jean Gabriel Perboyre w Kwietnia 04, 2009, 07:51:41 amTen watek to nic, czytajac dyskusje na starym forum mozna bylo dojsc do wniosku, ze nie zalozenie przez ksiedza sutanny uderza w same podstawy wiary katolickiej. Z drugiej strony unikanie stroju duchownego przez ksiezy, tez nie jest najlepszym swiadectwem.Pozdrawiam Czy Panowie są do końca pewni na jakim są forum ?
Jeśli ktoś ze stroju duchownego nosi tylko koloratkę, czy na wykłady czy do oficjalnego zdjęcia, to znaczy, że sutanna już w ogóle nie jest mu potrzebna. A czy aby na pewno po to ona jest, żeby zakładać ją jedynie do kościoła?
Z tego co słyszałem to bywało różnie. Z tego co słyszałem zaborze pruskim sutanna była niemile widziana na ulicach a i służyła przeważnie do kościoła. W rosyjskim tak nie było i potem po odzyskaniu niepodległości różnice zostały. Dzisiaj to już się chyba zatarło.