Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Września 09, 2024, 13:58:16 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232420 wiadomości w 6636 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 255888 razy)
trident
adept
*

« Odpowiedz #135 dnia: Lipca 18, 2009, 23:07:08 pm »

bp senior Zygmunt Pawłowicz, poczciwy i dobry człowiek. Obecnie ciężko chory, po operacji i chemioterapi. Nie powiedziałbym, że wróg, po prostu może nie przepada, choć z jego biblioteczki, gdy przekazał sporą część swych książek seminarium, mam sporo pozycji liturgicznych przed soborowych
Major
aktywista

« Odpowiedz #136 dnia: Lipca 19, 2009, 08:54:01 am »

Zapewne jest poczciwy ale ciężko mi zapomnieć jego książkę sprzed 10 lat choć wiem że takie było nie tylko jego stanowisko.
trident
adept
*

« Odpowiedz #137 dnia: Lipca 19, 2009, 14:43:23 pm »

no cóż....ważne, że niedawno ukazała się inna publikacja traktująca o tym samym zagadnieniu autorstwa pana Marcina Karasia która całą sprawę opisuje bardziej... zgodnie z rzeczywistością.
mac
aktywista

sługa Boży Pius XII

« Odpowiedz #138 dnia: Lipca 22, 2009, 19:37:43 pm »

A tu ksiądz FSSP bez sutanny (prawy dolny róg zdjęcia).  :o

"Przyglądając się dzisiejszemu Kościołowi (kler-liturgia-teologia) tradycyjny katolik najpierw się oburza, potem trwoży a w końcu wybucha śmiechem."
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #139 dnia: Lipca 22, 2009, 19:46:00 pm »

Już drugi raz, druga osoba umieszcza to zdjęcie na forum robiąc jakąś sensację, że kapłan FSSP jest bez sutanny. Czy oni mają wypisane w statutach, że muszą zawsze i wszędzie nosić sutannę?
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #140 dnia: Lipca 22, 2009, 19:47:46 pm »

Już drugi raz, druga osoba umieszcza to zdjęcie na forum robiąc jakąś sensację, że kapłan FSSP jest bez sutanny. Czy oni mają wypisane w statutach, że muszą zawsze i wszędzie nosić sutannę?
Niestety. nie widze fotografii. Nie uwierze, poki nie zobacze.
Izi87
Gość
« Odpowiedz #141 dnia: Lipca 23, 2009, 10:12:13 am »

Życie księdza to nie tylko noszenie sutanny. To coś więcej.
Czy macie coś przeciwko, by w upał chodzić w t-shircie (z symbolami religijnymi). Chyba, że waszym zdaniem ksiądz to nie człowiek i nie poci się.
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #142 dnia: Lipca 23, 2009, 10:16:17 am »

Sutanna to podstawa. Tak jak asceza jest podstawą głębszej duchowości. Kiedyś duchowni nosili stroje właściwe i dobrze było (pomijam wyjątki), teraz nie noszą i wiadomo jak jest.

Myślę, że ważną rolę odgrywa tu przyzwyczajenie. Jeśli kapłan się przyzwyczai to nie dostrzega problemów. Problem zaś jest w tym, że wielu kapłanów ma bardzo światowe przyzwyczajenia i wtedy wiele rzeczy uwiera.
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2009, 10:19:19 am wysłana przez Zygmunt » Zapisane
Damian Nowak
bywalec
**

« Odpowiedz #143 dnia: Lipca 23, 2009, 10:23:20 am »

Czy macie coś przeciwko, by w upał chodzić w t-shircie (z symbolami religijnymi). Chyba, że waszym zdaniem ksiądz to nie człowiek i nie poci się.

Tak. Mamy bardzo wiele przeciwko. A pocenie się to naprawdę nie jest najwiekszy problem w życiu (chociaż w reklamach mówią coś innego).
Tomasz
Gość
« Odpowiedz #144 dnia: Lipca 23, 2009, 10:59:53 am »

(...) Nie mogę odłożyć pióra, zanim nie dotknę tu jeszcze jednej sprawy, która ma dla wspólnoty kleru większe, niż się wydaje znaczenie, a dla Ludu Bożego jest społecznym wyznaniem wiary. Mam na myśli sutannę kapłańską. Sutanna nie jest ubiorem w szeregu innych strojów, ale jest wyznaniem wiary przed ludźmi, jest odważnym świadectwem danym Chrystusowi, jest przyznaniem się do Kościoła. Kiedy raz przybrałem ten strój, muszę nie tylko pytać siebie, czy go noszę, ale w rachunku sumienia pytać - jeśli to miałoby się zdarzyć - dlaczego zdjąłem znak wiary i kapłaństwa. Czy z lęku? Ze słabości? Nie! Zdjęcie stroju duchownego to to samo, co usunięcie krzyża przydrożnego, aby już nie przypominał Boga. (...)

(Stefan kard. Wyszyński, List do moich kapłanów, Paryż 1969 r., tom III, s. 76–77)
Edi
aktywista

« Odpowiedz #145 dnia: Lipca 23, 2009, 11:08:43 am »

Robiłbym z tego aferę, gdyby to się zdarzyło po raz pierwszy i było zaskakujące. Tymczasem uznałem to za standardowy przejaw Nowej Wiosny i wkleiłem do stosownego topicu nie siląc się nawet na komentarz.

Zdjęcie stroju duchownego to to samo, co usunięcie krzyża przydrożnego, aby już nie przypominał Boga.

Jedni znają te święte słowa na pamięć, inni nauczyli się: "I co z tego?" ::)

@ P. Nathanael

Pan pjo pisał, że tak. 

Ks. Izi87

To oczywiście coś więcej, ale aby osiągnąć "więcej" trzeba mieć opanowane "mniej". Aby złożyć wielkie i piękne świadectwa np. męczeństwa, trzeba umieć skłądać codzienne, szare, zwykłe świadectwa w drobnych sprawach. Kto w małym będzie wierny ten i w dużym będzie wierny. Wie Ksiadz, kto to powiedział? A co by Ksiądz powiedział wiernemu, który uznałby, że nie będzie chodzićw niedzielę na Mszę św., bo bycie chrześcijaninem to coś wiecej. Owszem, coś wiecej, ale bez podstaw nie osiągnie się szczytów :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2009, 11:15:04 am wysłana przez Edi » Zapisane
Tomasz
Gość
« Odpowiedz #146 dnia: Lipca 23, 2009, 11:12:33 am »

http://www.fronda.pl/siloam/blog/gdzie_jest_twoja_sutanna_kaplanie
http://www.fronda.pl/cefa_s/blog/gdzie_jest_twoja_miednica_i_recznik_kaplanie
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #147 dnia: Lipca 23, 2009, 11:32:56 am »

Ten drugi tekścik jest bardzo charakterystyczny dla sposobu myślenia wielu kapłanów. Dlatego tradycyjny katolik może z nimi znaleźć wile tematów wspólnych poza tymi dotyczącymi wiary. Bo cóż podobnym kapłanom można powiedzieć: że nie wyglądają jak księża, nie odprawiają Mszy w sposób godny (w czcigodnym rycie), mówią od siebie, a nie od Kościoła. O czym tu rozmawiać?
« Ostatnia zmiana: Lipca 23, 2009, 11:41:28 am wysłana przez Zygmunt » Zapisane
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #148 dnia: Lipca 23, 2009, 12:05:59 pm »

Pan pjo pisał, że tak. 

O proszę... tego się nie spodziewałem :) Są gdzieś w sieci te statuty w języku polskim? Czy rzeczywiście nakazują one nosić kapłanom (klerykom?) strój duchowny "zawsze i wszędzie"?

jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #149 dnia: Lipca 23, 2009, 13:56:58 pm »

W Gdańsku jest bp Pawłowski albo Pawłowicz? Wielki wróg o ile się nie mylę Tradycji.
E. Napisał tylko na podstawie kiepskich źródeł artykuł o FSSPX w "Sekty i mity"

Ale poci się i w sutannie, i w t-shircie. Najzabawniejsze jest to, że bez sutanny chodzą u mnie głównie młodzi księża, zaś starzy w sutannach. Da się, trzeba tylko chcieć. Ergo- jakby w seminariach powiedizano wprost: "sutanna symbolizuje ..." - to by zmotywowało księży...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Strony: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!