Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 07, 2024, 12:56:02 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232521 wiadomości w 6637 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 49 Drukuj
Autor Wątek: Teologia sutanny  (Przeczytany 260004 razy)
szczur.w.sosie
uczestnik

« Odpowiedz #120 dnia: Lipca 16, 2009, 12:01:39 pm »

Ja tam naszego księdza nawet w kościele  nie widziałam w sutannie. Ale koloratkę nosi. Może faktycznie na Zachodzie nie tylko nie ma takiego obyczaju, ale jest to niemile widziane? ???
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #121 dnia: Lipca 16, 2009, 12:03:07 pm »

Może parafianie powinni się złożyć i kupić?
Krzysztof Kałębasiak
aktywista

« Odpowiedz #122 dnia: Lipca 16, 2009, 20:32:50 pm »

Tak czytam, czytam i czytam i zauwazam, ze chyba tylko ja i pan Fidelis nie nosilismy nigdy sutanny. Prosze nam wybaczyc.
slavko
Gość
« Odpowiedz #123 dnia: Lipca 16, 2009, 20:33:46 pm »

Ad Izi 87
Co nie znaczy ze sw. Ignacy chcial by codzili po cywilu. Chcial jedynie by nie roznili sie strojem od miejscowego kleru.
slavko
Gość
« Odpowiedz #124 dnia: Lipca 16, 2009, 20:37:03 pm »

Ja tam naszego księdza nawet w kościele  nie widziałam w sutannie. Ale koloratkę nosi. Może faktycznie na Zachodzie nie tylko nie ma takiego obyczaju, ale jest to niemile widziane? ???
Jest czy nie ma, ludzie jak widza to nie narzekaja, niektorzy pochwala, zdarza sie ze ktos podziekuje (to bywa budujace).
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #125 dnia: Lipca 17, 2009, 09:22:59 am »

Jest czy nie ma, ludzie jak widza to nie narzekaja, niektorzy pochwala, zdarza sie ze ktos podziekuje (to bywa budujace).
Zalezy od kraju. We Francji ksiadz w koloratce jest uwazany za skrajnego konserwatyste. Gdyby jeszcze ubral sutanne, chyba by sie nim zainteresowaly sluzby wywiadowcze jako zagrozeniem dla bezpieczenstwa panstwa  ;D
Zygmunt
Gość
« Odpowiedz #126 dnia: Lipca 17, 2009, 11:39:01 am »

Tak czytam, czytam i czytam i zauwazam, ze chyba tylko ja i pan Fidelis nie nosilismy nigdy sutanny. Prosze nam wybaczyc.

Wybaczam! Tym łatwiej, że też nigdy nie nosiłem.
trident
adept
*

« Odpowiedz #127 dnia: Lipca 17, 2009, 23:21:19 pm »

Co do tego  z jakiego jestem seminarium, z  diecezjalnego: Gdańskiego Seminarium Duchownego. A co do pasów, co to znaczy, że z podwójnymi frędzlami??, Już wiem, że w albie - plus można dostać pasy, lecz kosztują 230 zł i są dość kiepsko wykonane (tak samo jak ich birety i koszule). Teraz w tygodniu jedziemy ze współbraćmi szukać pasów w pelplinie:P, jeśli ich nie znajdziemy to kupimy je sobie w Częstochowie, (musimy stradycjonalizować nasze seminarium) i tak tam będziemy jeszcze przed obłóczynami, bo musimy iść na pielgrzymkę. Wytrwać w tych postanowieniach zapewne będzie ciężko (współbracia, ludzie itd) ale miejmy nadzieję, że z Bożą pomocą się uda
slavko
Gość
« Odpowiedz #128 dnia: Lipca 17, 2009, 23:32:46 pm »

Ja biret szylem u krawca na zamowienie.
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #129 dnia: Lipca 18, 2009, 09:13:05 am »

Slyszalem kiedys, ze klerycy z Olomunca wola kupowac pasy w Czestochowie, bo uwazaja je za lepiej wykonane i trwalsze niz te seminaryjne. W Czechach zreszta pas jest zawsze uzywany do sutanny (oczywiscie nie przez Polakow ;))
Tato
aktywista

« Odpowiedz #130 dnia: Lipca 18, 2009, 09:20:31 am »

Co do tego  z jakiego jestem seminarium, z  diecezjalnego: Gdańskiego Seminarium Duchownego. A co do pasów, co to znaczy, że z podwójnymi frędzlami??, Już wiem, że w albie - plus można dostać pasy, lecz kosztują 230 zł i są dość kiepsko wykonane (tak samo jak ich birety i koszule). Teraz w tygodniu jedziemy ze współbraćmi szukać pasów w pelplinie:P, jeśli ich nie znajdziemy to kupimy je sobie w Częstochowie, (musimy stradycjonalizować nasze seminarium) i tak tam będziemy jeszcze przed obłóczynami, bo musimy iść na pielgrzymkę. Wytrwać w tych postanowieniach zapewne będzie ciężko (współbracia, ludzie itd) ale miejmy nadzieję, że z Bożą pomocą się uda

Będziem pamiętać o Was w modlitwie. Chocia ja się obawiam, co by "takich kleryków" za drzwi seminarium nie wykineli...w myśl zasady novusowego biskupa Campos, który po "przejęciu" diecezji mawiał że "takich księży to on nie chce"...
"CRUX SACRA SIT MIHI LUX , NON DRACO SIT MIHI DUX"
          V R S N S M V - S M Q L I V B
slavko
Gość
« Odpowiedz #131 dnia: Lipca 18, 2009, 10:59:13 am »

Slyszalem kiedys, ze klerycy z Olomunca wola kupowac pasy w Czestochowie, bo uwazaja je za lepiej wykonane i trwalsze niz te seminaryjne. W Czechach zreszta pas jest zawsze uzywany do sutanny (oczywiscie nie przez Polakow ;))
Pododno czeskie sutanny bardziej workowate sa i bez pasa trudniej.
Tomasz
Gość
« Odpowiedz #132 dnia: Lipca 18, 2009, 11:37:47 am »

trident
adept
*

« Odpowiedz #133 dnia: Lipca 18, 2009, 21:11:21 pm »

tak, te pasy są zdecydowanie lepsze, niż te oferowane przez albę plus. Co do przyszłości naszej w seminarium. Cóż przed obłóczynami miałem niezłe przeboje na skrutynium z ojcem duchownym odnośnie mojego zamiłowania do liturgii tradycyjnej (pisałem o tym gdzieś na forum) ale poza tym nikt z przełożonych nie ma mi tego za złe. Mamy nowego rektora, nie wiem jak on się do tego będzie odnosił, ale nowy pro rektor i najprawdopodobniej mój wychowawca roku celebruje w formie nadzwyczajnej  :) także myślimy o tym jak zrobić taką Mszę w seminarium. Mam takie pytanie, gdzieś słyszałem, że jest jakaś specjalna modlitwa którą odmawia się przy zakładaniu sutanny, czy ktoś wie gdzie można ją znaleźć??
Major
aktywista

« Odpowiedz #134 dnia: Lipca 18, 2009, 23:02:58 pm »

W Gdańsku jest bp Pawłowski albo Pawłowicz? Wielki wróg o ile się nie mylę Tradycji.
Strony: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 49 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Teologia sutanny « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!