I jest gdzieś wciśnięta kątem, coby jej za dobrze nie było widać.
Jestem dumny z mojego Biskupa.
oczywiście wmontowano ją w takim miejscu, by postronny człowiek nie mógł ani złożć kwiatów, ani zapalić znicza. Zresztą nawet nie będzie jej widać, chyba że przez lornetkę. Żenada.
Swoją drogą o wojnie o jakiś pomnik, ku uciesze niczego nie świadomego prostego ludu pisało w książce "Pola Laska".
Podobno dzisiaj już pojawiły się głosy, żeby usunąć pomnik księcia Józefa Poniatowskiego...
Cytat: Morro w Sierpnia 12, 2010, 10:36:23 amoczywiście wmontowano ją w takim miejscu, by postronny człowiek nie mógł ani złożć kwiatów, ani zapalić znicza. Zresztą nawet nie będzie jej widać, chyba że przez lornetkę. Żenada.Przede wszystkim czemu Pan pisze nieprawdę? Tablicę umieszczono w najbardziej wyeksponowanej części Pałacu Prezydenckiego.Przeczytał Pan chociaż w całości to oświadczenie? Bo mam wrażenie, że nie.
No i co by się takiego stało, gdyby to się stało? Setki rodaków znacznie większego formatu niż książę Józef Poniatowski nie mają nawet tablic pamiątkowych... A tak swoją drogą, proszę się przyjrzeć postaci księcia i wymienić mi jego zasługi dla Ojczyzny. Może mnie Pan przekona, że "wielkim bohaterem był"...
Oświadczenie Prezydium Konferencji Episkopatu Polskii Arcybiskupa Metropolity Warszawskiego3. Jednocześnie podkreślamy, że Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej (art. 25) zapewnia swobodę wyrażania przekonań religijnych w życiu publicznym. Zwracamy też uwagę, że zapisana w ustawie zasadniczej bezstronność władz publicznych nie oznacza ich antyreligijności. Neutralności nie należy rozumieć jako agresywnego laicyzmu. Polska jest Ojczyzną wierzących i niewierzących, co wyraźnie zaznacza na samym początku nasza Konstytucja. Wolność religijna nie oznacza wolności od religii, ale wolność jej wyznawania także w sferze publicznej.† Kazimierz NyczMetropolita Warszawski† Józef MichalikMetropolita PrzemyskiPrzewodniczący KEP† Stanisław GądeckiZastępca Przewodniczącego KEP† Stanisław BudzikSekretarz Generalny KEPWarszawa, dnia 12 sierpnia 2010 r.http://www.episkopat.pl/?a=dokumentyKEP&doc=2010812_0
Cytat: cabbage w Sierpnia 12, 2010, 17:36:16 pmSwoją drogą o wojnie o jakiś pomnik, ku uciesze niczego nie świadomego prostego ludu pisało w książce "Pola Laska".Mam nadzieję, że z czasem (zakładam, że będzie to długi i bolesny proces) wyleczy się Pani ze swoich kompleksów związanych z faktem, że należy Pani do narodu oszołomów...
W encyklopedii sprawdzałam 12 lat temu, od tamtej pory moje horyzonty nieco bardziej się poszerzyły
A co to ma wspólnego z kompleksami? Jakimi kompleksami? Pani wie, o jakiej ja książce piszę? O tej, w której było o katastrofie samolotu jakiegoś na pół roku przed Smoleńskiem napisanej.
To tym bardziej powinna Pani wiedzieć, czym odznaczył się ks. Józef Poniatowski, że ma swój pomnik oraz most swojego imienia.
Nie wiem, o czym Pani pisze i ja nikogo nie nazwałam oszołomem.