Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 21, 2025, 01:11:00 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233053 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Posoborowa wiosna we Francji
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 ... 5 Drukuj
Autor Wątek: Posoborowa wiosna we Francji  (Przeczytany 16540 razy)
Fons Blaudi
aktywista

« dnia: Czerwca 28, 2010, 11:54:28 am »

Bilans Kosciola we Francji '2010 : 106 diecezji, 83 swiecenia kaplanskie z czego 1/6 w diecezji tulonskiej. Ostatni gasi swiatlo i odmawia modlitwe do Ducha Soboru.
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Czerwca 28, 2010, 14:17:12 pm »

Wliczając w to All FSSPX i All ED? Czy to liczby netto NOM?
zdewirtualizować awatary
Nathanael
Gość
« Odpowiedz #2 dnia: Czerwca 28, 2010, 14:35:40 pm »

A jak to było w ostatnich latach (ze święceniami - zasadniczo NOMowymi)?
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #3 dnia: Czerwca 28, 2010, 15:03:10 pm »

Netto NOM diecezjalny. Wlasciwie to nalezaloby przyjzec sie dokladnie kazdemu z tych neoprezbitrow, bo tak naprawde czy Wietnamczykow, Murzynow albo Polakow, ktozy przyjechali tu na studia mozna wliczac do "powolan diecezjalnych" ? Albo czlonkow wspolnot de iure inkardynowanych w diecezji, ale de facto nie majcych z nia wiele wspolnego ? Mogloby sie okazac, ze srednia diecezja francuska daje 1/2 ksiedza rocznie.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Czerwca 28, 2010, 16:56:51 pm »

Akurat wróciłem z podróży do Francji, więc podzielę się garścią wrażeń na gorąco. Zacznę od pozytywów:

• Byłem przez tydzień w Nancy, mieście prowincjonalnym,  ok. 100k mieszkańcow. W centrum miasta 5 kościołów (pięknych!) tworzących jedną parafię. W każdym z kościołów Msza NOM w inną niedzielę. Smutne. Ale jest też jeden kościół, w którym na mocy SP odprawia się KRR (codziennie!). Ksiądz młody (ok 35 lat może). W niedzielę dużo ludzi (może z 300), sporo dzieci - raz była nawet drużyna skautów w mundurach i z proporcami. Chór młodzieżowy całkiem dobry, śpiew gregoriański z akompaniamentem organów. 
  • W kaplicy cudownego medalu w Paryżu, przy grobie Św. Katarzyny Labouré, mnóstwo modlących się ludzi, w tym spora grupa dzieci (chyba wycieczka). Sporo osób modli się klęcząc. Zakonnice w habitach, niektore bardzo młode. 
  • Basilique du Sacré-Cœur - nieprzerwana adoracja Najświętszego Sakramentu przy głównym ołtarzu, sporo ludzi sie modli. Zakaz fotografowania, turyści zachowują się w miarę OK.
  • W niesamowicie pięknej katedrze w Strasbourgu konfesjonały i regularne godziny spowiedzi - wbrew temu co znajomi Francuzi mi mówili (że "we Francji nie ma spowiedzi").

A teraz negatywy:

• W prawie wszystkich katedrach i bazylikach (a zaliczyłem ich sporo) są tylko krzesła, bez klęczników.
  • W pieknej katedrze gotyckiej w Metz na środku głównej nawy wystawa rzeźb-szkaradek - jakaś sztuka "współczesna". Na środku wisi rzeźba przedstawiająca nagą kobietę, poniżej rzeźba wyglądająca jak kopulacja zniekształconych ciał.
  • W bazylice Saint-Denis, gdzie spoczywają wszyscy królowie Francji, ustawiono pod organami wielką scenę, i połowa krzeseł była odwrócona tyłem do ołtarza - to na koncert organowy.
  • Notre Dame de Paris - tragedia. Turyści zachowują się jak w Disneylandzie. Śmiechy, wrzaski, błyskające flesze - ma się ochotę natychmiast wyjść. Dla sprawiedliwości dodam jednak, że widziałem jak porządkowy kazał jakiemuś turyście zdjąć kapelusz. 
  • Wiele pomniejszych kościołów, które chicałem zobaczyć, jest zamknietych na głucho - w tym Notre-Dame-de-Bonsecours w Nancy, gdzie jest grobowiec Stanisława Leszczyńskiego.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2010, 17:22:28 pm wysłana przez Regiomontanus » Zapisane
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Czerwca 28, 2010, 17:31:09 pm »

@ Nathanael : Spadajaca od soboru liczba swiecen ustalibilizowala sie w ostatniej dekadzie na ok. 100 rocznie, ale teraz znow spada.

@ Regiomontanus : Rue du Bac i Sacré Coeur to akurat w Paryzu falszuja obraz pesymistycznej calosci. Na Sacré Coeur jest i regularna spowiedz i adoracja nocna etc. Bazylika ta sluzy jako "sluza przepustowa" biskupowi do recyklingowania ksiezy, ktorzy odchodza z FSSPX czy instytutow ED. Strasburg to Alzacja, a wiec najbardziej katolicki obok Bretanii region Francji.
St Denis i Notre Dame, podobnie jak tysiace innych zabytkowych budowli sa zarzadzane przez panstwo i samorzady lokalne. Stad atmosfera turystyki i koncertow, choc akurat kler sie nie stara jakos szczegolnie, zeby to naprostowac.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Czerwca 28, 2010, 20:21:38 pm »

A z tymi krzesłami to o co chodzi? Czy to wynik posoborowych "renowacji", czy też może rewolucja wyrzuciła wszystkie ławki przerabiając kościoły na magazyny, a potem nowych już nie zainstalowano? Jakoś mi się dziwne wydaje, żeby prawie nigdzie nie było  zabytkowych ławek z klęcznikami? Wiem, że przed reformacją ławek zwykle nie było w kościołach, ale powinno się coś chyba zachować z póżniejszych czasów?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 28, 2010, 20:26:15 pm wysłana przez Regiomontanus » Zapisane
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Czerwca 28, 2010, 21:16:04 pm »

We Francji chyba nie ma tradycji solidnych law, jak u nas, chyba ze w klasztorach albo lokalnie. Przewazaja krzesla z wikliny, z ktorych niektore maja podwojny uzytek : w momentach, gdy trzeba klekac, odwraca sie je tyl na przod i podnosi siedzenie na zaiasach odslaniajac wiklinowy klecznik.
Tomek Torquemada
Gość
« Odpowiedz #8 dnia: Czerwca 28, 2010, 22:21:41 pm »

czy też może rewolucja wyrzuciła wszystkie ławki
Ależ ławki w kościołach to stosunkowo nowy wynalazek. A u wielu wschodniaków ławek nie ma do dzisiaj.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Czerwca 29, 2010, 01:14:42 am »

Tak jeszcze wracając do tytułowego postu: we Francji chyba sobór nie był jakimś punktem zwrotnym - przecież trend zaczął się wcześniej: reformacja, oświecenie, masoneria, no i wreszcie rewolucja - proces gnicia postępował powoli, ale systematycznie już od dawna. A kryzys powołań we Francji i Niemczech zaczął się chyba już po wojnie.

Czytałem, że w roku 1965 81% Francuzów uważało się za katolików, ale zaledwie 27%  uczęszczało regularnie do kościoła - liczby wcale nie imponujące jak na 65 rok.

Sobór był już tylko czymś w rodzaju coup de grâce.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2010, 01:25:12 am wysłana przez Regiomontanus » Zapisane
Fons Blaudi
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Czerwca 29, 2010, 09:10:34 am »

Ale to wszystko to sa zjawiska zewnetrzne, przed ktorymi Kosciol lepiej lub gorzej, ale sie bronil. W okresie od Rewolucji do Soboru byly nawet okresy dosc skutecznego rozkwitu i odrodzenia, tak duchowego, co instytucjonalnego. Sobor, a wlasciwie okolosoborowie (nie pisze "posoborowie", bo jak pan faktycznie zauwazyl, ten trend zaczal sie wczesniej) to kapitulacja i wprowadzenie wroga w mury twierdzy.

Dla przykladu liczba swiecen diecezjalnych :
lata 1950 - ok. 1 tys. rocznie, 1960 - 600, 1970 - 285, 1975 - 161, za rok ok. 90. W Tulonie bp Rey wyswiecil w tym roku 21 diakonow czyli za rok 1/4 francuskich neoprezbitrow bedzie z tej malutkiej diecezji.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Czerwca 29, 2010, 14:54:19 pm »

Tak jeszcze wracając do tytułowego postu: we Francji chyba sobór nie był jakimś punktem zwrotnym - przecież trend zaczął się wcześniej: reformacja, oświecenie, masoneria, no i wreszcie rewolucja - proces gnicia postępował powoli, ale systematycznie już od dawna. A kryzys powołań we Francji i Niemczech zaczął się chyba już po wojnie.

Czytałem, że w roku 1965 81% Francuzów uważało się za katolików, ale zaledwie 27%  uczęszczało regularnie do kościoła - liczby wcale nie imponujące jak na 65 rok.

Sobór był już tylko czymś w rodzaju coup de grâce.
To prawda. Przeglądając czasopismo katolickie z 1948 natknąłem się na notkęmówiącąo spadku powołań we Francjii.
Ale problem tkwi gdzie indziej. W zmianie definicji i rozumienia religii. Według ideologii liberalnej, którą przyjęli modernisci, religia nie jest wiarą, czy zwiazkiem Boga z człowiekem, ale raczej potrzebą psychiczną, którą zaspokaja państwo finansujące mikroskopijne parafie.  W tym ujęciu katolicyzm jest jedną z wielu równoprawnych religii. Program ten realizuje u nas religia tv.
Piotr pacewicz kiedyś napisał, że marzy musię religijny supermarket, gdzie na pólce sąpoustawiane różne religie i człowiek wybiera tę, która mu pasuje.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #12 dnia: Czerwca 29, 2010, 14:56:12 pm »

Powinno byc Pacewicz.Przepraszam.
porys
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #13 dnia: Czerwca 29, 2010, 14:58:46 pm »

Powinno byc Pacewicz.
Czy ja wiem czy powinno  ;)
W końcu ortografia moralna obowiązuje  ;D
zdewirtualizować awatary
animus60
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Czerwca 30, 2010, 15:20:03 pm »

Nie przepadam za nim, ale to jednak nazwisko. :)
Strony: [1] 2 3 ... 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Posoborowa wiosna we Francji « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!