Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 25, 2025, 16:17:21 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233059 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Powody dla których katolik nie powinien uczestniczyć w mityngu w Lednicy
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 Drukuj
Autor Wątek: Powody dla których katolik nie powinien uczestniczyć w mityngu w Lednicy  (Przeczytany 73365 razy)
LUK
aktywista

« Odpowiedz #195 dnia: Sierpnia 09, 2010, 11:59:27 am »

A co Pan Panie Luck proponuje, by przeciwstawić się modzie wszechogarniającej w Polsce na super mini wśród dziewczyn i chodzenie bez koszuli wsród mężczyzn. ? proszę podać jakieś środki zaradcze przeciw temu zjawisku.

Zgadzam się z panem Szkieletem. Rozumiem, że na plaży to co innego, ale na ulicy to nie wypada.I nawet z estetycznego puktu widzenia jest to niestosowne. .
Wysłany przez: szkielet
« dnia: Dzisiaj o 11:03:06 »

Christus Rex

Proponuję, aby codziennie pan i inni odmawiał za nich cały Różaniec św. a jak nie cały to 50 najlepiej w kościele oraz polecał ich Najświętszej Maryi Pannie, świętych prosić o wstawiennictwo dla młodzieży.
Dalej jeśli zna pan kogoś to można go umiejętnie pouczyć lub poradzić jeśli jest wieli opór modlić się sporo za takie osoby. Można też dać datek w intencji "Aby Pan Bóg zechciał w swoim Miłosierdziu udzielić młodzież polskiej darów: pobożności, gorliwości w służbie Bożej, nawrócenia itp. intencje.   
Ba może pan umartwić się nie koniecznie postem co do spożycia np. umartwienie mowy, słuchu, wzroku może być krótsze przesiadywanie w internecie itp.

Co do mediów to nie polecam oglądania czegokolwiek w telewizji strata czasu, tak cennego dla nas, no chyba że się papież wypowiada lub episkopat.
Reszta to żenada, kłótnie polityczne, masoństwo i wzorce nie tylko mody przez nie promowane. O mediach też była dyskusja na forum.

Co do plaży, już się wypowiadałem jak wolno spędzać czas na plaży i w jakim ubiorze :
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,4517.msg97814.html#msg97814

ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #196 dnia: Sierpnia 09, 2010, 12:18:35 pm »

A dawno był Pan nad jeziorami mazurskimi albo nad Bałtykiem? Widział Pan co się tam dzieje. Gdzie Pan teraz znajdzie koedukacyjne plaże?. Nawet już w Egipcie(podobno islamskim) takich nie ma. Zresztą w sobotę nasz Episkopat pokazał gdzie ma wskazania swojej własnej rady d/s rodziny w sprawie in vitro. Który z biskupów polskich by się przejmował jakimiś dawnymi wskazaniami papieży? A jeszcze w sprawie ubiorów? Na pewno modlitwa jest potrzebna. Natomiast większych możliwości działania w sprawie strojów nie widzę. Nie ma szans na wprowadzenie policji obyczajowej.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #197 dnia: Sierpnia 09, 2010, 13:10:21 pm »

A i niczego nie wyciągałem z kontekstu co do cytatów świętych jak pan twierdzi i ich nie absolutyzuje bo podałem wykładnie współczesną złagodzoną Piusa XI i mój przedmówca Piusa XII

Dopóki nie uzupełni Pan swoich wklejek o zasadę "assueta minus alliciunt" (do znalezienia w każdym dobrym przedsoborowym podręczniku) oraz jej aplikację w temacie skromności stroju pół wieku temu i dziś, dopóty będzie Pan przez osoby zorientowane w teologii moralnej słusznie oskarżany o wypaczanie nauki Kościoła.
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
Major
aktywista

« Odpowiedz #198 dnia: Sierpnia 10, 2010, 07:27:45 am »

W tych naszych dyskusjach powinien wziąść udział ksiądz który zna się na teologii moralnej.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #199 dnia: Sierpnia 10, 2010, 12:40:13 pm »

dlaczego chce Pan wmieszać w tak bezsensowny temat sensowne osoby ?
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Major
aktywista

« Odpowiedz #200 dnia: Sierpnia 11, 2010, 08:58:35 am »

Dlatego Panie Krusejder aby wytłumaczyła niektóryn\m osobom w jakim żyjemy wieku.
LUK
aktywista

« Odpowiedz #201 dnia: Sierpnia 11, 2010, 16:41:19 pm »

A i niczego nie wyciągałem z kontekstu co do cytatów świętych jak pan twierdzi i ich nie absolutyzuje bo podałem wykładnie współczesną złagodzoną Piusa XI i mój przedmówca Piusa XII

Dopóki nie uzupełni Pan swoich wklejek o zasadę "assueta minus alliciunt" (do znalezienia w każdym dobrym przedsoborowym podręczniku) oraz jej aplikację w temacie skromności stroju pół wieku temu i dziś, dopóty będzie Pan przez osoby zorientowane w teologii moralnej słusznie oskarżany o wypaczanie nauki Kościoła.

Christus Rex

Nie omieszkam zamieścić tych wypowiedzi podręczników bo widzę że wypowiedzi Papieży  nie wystarczą oczywiście z imprimatur i z datą

To twierdzi pan, że podane przeze mnie dane do wypowiedzi Piusa XI i Piusa XII tu:
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,4517.msg98690.html#msg98690
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,4517.msg97800.html#msg97800
są nieprawdzie

Pius XI za pośrednictwem swego Wikariusza Generalnego, w instrukcji z 1928 roku stwierdzał:

„Przypominamy, że strój nie może być nazwany przyzwoitym, jeśli posiada dekolt większy niż na szerokość dwóch palców mierząc od szyi, jeśli nie zakrywa ramion co najmniej do łokci i nie sięga przynajmniej trochę poniżej kolan (...)”

Krusejder
dlaczego chce Pan wmieszać w tak bezsensowny temat sensowne osoby ?

Czyli jak sądzę dla pana temat skromnego ubioru jest bezsensu. Czyli chodźmy w czym nam się podoba i nie zważajmy na naukę Kościoła św.

Major:
W tych naszych dyskusjach powinien wźiąść udział ksiądz który zna się na teologii moralnej.

Chętnie poznam kapłana TRADYCJONALISTĘ który zaprzeczy nauczaniu Piusa XI i Piusa XII lub powie że one już nie obowiązują, albo są przestarzałe i zbędne.

Mam do pana pytanie pani Major co złego lub psychicznego widzi pan w wypowiedziach Piusa XI i Piusa XII czego pan nie może znieść.
Czy uważa pan że och wytyczne nie da się stosować, są zbyt rygorystyczne. Trzeba jest dostosować do masońskiej mody.

Można widzieć jaki strój niewiasty i mężczyzny jest dla pana skromny, bo wytyczne Piusa XI są nie do przełknięcia Tak?
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2010, 18:14:48 pm wysłana przez LUK » Zapisane
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #202 dnia: Sierpnia 11, 2010, 16:52:59 pm »

widzę że wypowiedzi Papieży  nie wystarczą

Widzę, że kompletnie mnie Pan nie zrozumiał.

Czyjego autorstwa jest ten artykuł i skąd pochodzi?
LUK
aktywista

« Odpowiedz #203 dnia: Sierpnia 11, 2010, 16:53:55 pm »

widzę że wypowiedzi Papieży  nie wystarczą

Widzę, że kompletnie mnie Pan nie zrozumiał.

Czyjego autorstwa jest ten artykuł i skąd pochodzi?

Ma pan donośniki do cytatów artykuł jest z internetu mam wklejać skany z tych książek to zajmie sporo czasu ale wkleję z kilku o ile je mam,i nie tylko z tych, dla tych którzy nie wierza puki nie zobaczą :

Pius XI za pośrednictwem swego Wikariusza Generalnego, w instrukcji z 1928 roku stwierdzał:

„Przypominamy, że strój nie może być nazwany przyzwoitym, jeśli posiada dekolt większy niż na szerokość dwóch palców mierząc od szyi, jeśli nie zakrywa ramion co najmniej do łokci i nie sięga przynajmniej trochę poniżej kolan (...)” [10]

Cytat za: „Maryjny wzorzec skromności”, Zawsze Wierni, nr 4/2001, dodatek „Rodzina Katolicka”, nr 10, s. IX.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 11, 2010, 17:16:41 pm wysłana przez LUK » Zapisane
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #204 dnia: Sierpnia 11, 2010, 17:20:02 pm »

Ma pan donośniki do cytatów artykuł jest z internetu mam wklejać skany z tych książek to zajmie sporo czasu ale wkleję z kilku o ile je mam,i nie tylko z tych, dla tych którzy nie wierza puki nie zobaczą :

Pytam o autorstwo artykułu, nie o teksty źródłowe. Z jakiej strony internetowej pochodzi?
LUK
aktywista

« Odpowiedz #205 dnia: Sierpnia 11, 2010, 17:23:46 pm »

Pytam o autorstwo artykułu, nie o teksty źródłowe. Z jakiej strony internetowej pochodzi?

Nie ma już tego artykułu w internecie mam to na płycie.
Na tej stronie był artykuł :
http://publicystyka.msza.net/pub/
Adimad
aktywista

« Odpowiedz #206 dnia: Sierpnia 11, 2010, 17:47:26 pm »

to tekst Brawaria, jak sądzę.
LUK
aktywista

« Odpowiedz #207 dnia: Sierpnia 11, 2010, 17:51:07 pm »

to tekst Brawaria, jak sądzę.

A co on kłamie czy zamieszcza cytaty zmyślone a może fałszuję wypowiedzi papieży ? Pytam grzecznie bo nie wiem ?
Adimad
aktywista

« Odpowiedz #208 dnia: Sierpnia 11, 2010, 18:04:34 pm »

Nie no, ja tylko mówię, bo ktoś pytał o autora.
LUK
aktywista

« Odpowiedz #209 dnia: Sierpnia 11, 2010, 18:08:58 pm »

Nie no, ja tylko mówię, bo ktoś pytał o autora.

Aha pytałem tylko dziękuję za odpowiedź
Strony: 1 ... 12 13 [14] 15 16 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Powody dla których katolik nie powinien uczestniczyć w mityngu w Lednicy « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!