Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 25, 2025, 15:38:12 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233059 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Powody dla których katolik nie powinien uczestniczyć w mityngu w Lednicy
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 16 Drukuj
Autor Wątek: Powody dla których katolik nie powinien uczestniczyć w mityngu w Lednicy  (Przeczytany 73346 razy)
LUK
aktywista

« Odpowiedz #180 dnia: Sierpnia 06, 2010, 09:01:34 am »

To że ktoś ubiera się na sposób współczesny nie znaczy że dobre obyczaje i moralność katolicką odrzuca.

Christus Rex

To że ktoś ubiera się na sposób współczesny

Mógł by pan podać przykład takiego ubioru ?

Pan Michał też wspomniał że nie mam/y zamiaru nikogo ubierać w stroję z XIX wieku.

Oczywiście ZGODA, bo we współczesnej modzie też da się jeszcze znaleźć ubrania zgodne z wytycznymi Kościoła św.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #181 dnia: Sierpnia 06, 2010, 09:05:58 am »

Zatem dla osoby o Pańskiej zmysłowości są takie wyjścia:

3. zamknięcie się w klasztorze klauzurowym, w którym nie będzie ani krów ani klaczy ani nawet kotek, by nie było bliskich okazyj do grzechu

Christus Rex

O tym proszę poczytać jak wiele dla zabawienia bardzo wielu dusz zrobili zakonnicy i zakonnice klauzurowe; i ilu przypuszczalnie dzięki współpracy z łaską Pana Boga.
Co do tego, że Pan Bóg dopuszczał bardzo ciężkie pokusy na świętych w takich Zakonach i zawsze zwyciężali proszę też poczytać zapewniam, że WARTO.

miał Pan iść do klasztoru, ba ! zakładać go ... A Pan zamiast tego pisze dziwne rzeczy na forum ...
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Major
aktywista

« Odpowiedz #182 dnia: Sierpnia 06, 2010, 09:46:24 am »

Dla mnie sposób współczesny to taki jak normalnie ludzie się ubierają. Bez udziwnień typu oaza(przynajmniej kiedyś ich po strojach się rozpoznawało) czy panie pracujące przy drodze.
Niech mi Pan uwierzy to już żadnego normalnego faceta nie wzrusza ani raczej nie gorszy(szczególnie że coraz mniej młodych identyfikuje się z nauką Kościoła). A jeżeli ktoś ma odskoki na bok to i podnieci go zakonnica i kobieta w burce, kobieta w mundurze czy stroju biurowym. Badań żadnych nie robiłem. Ale z dawnej pracy kojarzę że gwałty popełniali często t.zw. porządni parafianie którzy zbierali podpisy żeby policja przegnała panie z trasy.
Adimad
aktywista

« Odpowiedz #183 dnia: Sierpnia 06, 2010, 09:53:38 am »

na pewno nie ma takiej koszulki z zespołem

to akurat (tzn. Death To The World) to nie zespół, tylko czasopisemko. Człek, który je założył, spędził ładnych parę lat jako mnich (prawosł.), m.in. na wysepce nieopodal Alaski - to już chyba motzny certyfikat ascezy :-) Ci na fotce to co prawda młodsze pokolenie kontynuatorów...
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #184 dnia: Sierpnia 06, 2010, 10:04:23 am »

To, że w jakiejś epoce wcześniej też nie przestrzegano oczywiście nie wszyscy, skromnego ubioru nie jest argumentem za tym by mówić, że wytyczne Piusa XI i Piusa XII są "be" i powinno się je połagodzić w imię nie wiem czego PRAWA CZŁOWIEKA, ciepła w lato, bo ludzi chcą  ???

wciąż Pan nie rozumie, że określenie ubiór adekwatny do sytuacji jest zmienne kulturowo. Inny strój jest odpowiedni na plażę, inny do pracy, inny do kościoła, inny do pracy w garażu, inny na audiencję do Papieża.
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Major
aktywista

« Odpowiedz #185 dnia: Sierpnia 06, 2010, 10:07:56 am »

Tylko że Pan Luk w niektórych strojach kobiecych widzi zagrożenie przeciw moralności chrześcijańskiej i źródło pokus.
LUK
aktywista

« Odpowiedz #186 dnia: Sierpnia 06, 2010, 10:42:44 am »

To, że w jakiejś epoce wcześniej też nie przestrzegano oczywiście nie wszyscy, skromnego ubioru nie jest argumentem za tym by mówić, że wytyczne Piusa XI i Piusa XII są "be" i powinno się je połagodzić w imię nie wiem czego PRAWA CZŁOWIEKA, ciepła w lato, bo ludzi chcą  ???

wciąż Pan nie rozumie, że określenie ubiór adekwatny do sytuacji jest zmienne kulturowo. Inny strój jest odpowiedni na plażę, inny do pracy, inny do kościoła, inny do pracy w garażu, inny na audiencję do Papieża.

Christus Rex

"Inny do pracy, inny do kościoła, inny do pracy w garażu, inny na audiencję do Papieża"
- co do tego pełna zgoda z tym, że ma być to zgodne z nauczniem Kościoła św. choćby Piusa XI i Piusa XII, a jak wspomniałem kolejni papieże jakoś nic nie połagodzili z wytycznych Piusa XI i Piusa XII.
Zgodnie z współczesną modą bo i wiej da się znaleźć skromny odpowiedni ubiór.

Drogi panie Krusejder wyjaśniałem to wcześniej proszę przeczytać wątek.

Tak ZGODA, tylko że na plażę ma być strój taki o jakim wspomniałem:
http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,4517.msg97814.html#msg97814

A nie taki, jak jest na plażach współczesnych. No bo jeśli dla pana strój współczesny plażowy jest dobry, no to się nie porozumiemy, bo tam nie jest już tylko bezwstyd tylko masakra.

Major:

Dla mnie sposób współczesny to taki jak normalnie ludzie się ubierają. Bez udziwnień typu oaza(przynajmniej kiedyś ich po strojach się rozpoznawało) czy panie pracujące przy drodze.
Niech mi Pan uwierzy to już żadnego normalnego faceta nie wzrusza ani raczej nie gorszy(szczególnie że coraz mniej młodych identyfikuje się z nauką Kościoła). A jeżeli ktoś ma odskoki na bok to i podnieci go zakonnica i kobieta w burce, kobieta w mundurze czy stroju biurowym. Badań żadnych nie robiłem. Ale z dawnej pracy kojarzę że gwałty popełniali często t.zw. porządni parafianie którzy zbierali podpisy żeby policja przegnała panie z trasy.

Tylko że, w wielu przypadkach na ulicy są osoby ubrane jak na plaży i to mamy tolerować, ma nam być to obojętne.
Pan Fons Blaudi wspomniał, że moda idzie w zła stronę od dawna.
czy mamy się tylko przyglądać i powiedzieć jest dobrze nikogo prawie to nie gorszy, przesadza pan, a daj pan spokój ???
Opisywałem to już szczegółowo. Proszę sobie poczytać o okazjach do grzechu w całym wątku.
I nie chodzi mi o takie przypadki o jakich pan napisał : "A jeżeli ktoś ma odskoki na bok to i podnieci go zakonnica i kobieta w burce, kobieta w mundurze czy stroju biurowym".
« Ostatnia zmiana: Lipca 15, 2011, 14:04:18 pm wysłana przez LUK » Zapisane
LUK
aktywista

« Odpowiedz #187 dnia: Sierpnia 06, 2010, 10:47:23 am »

Zatem dla osoby o Pańskiej zmysłowości są takie wyjścia:

3. zamknięcie się w klasztorze klauzurowym, w którym nie będzie ani krów ani klaczy ani nawet kotek, by nie było bliskich okazyj do grzechu

Christus Rex

O tym proszę poczytać jak wiele dla zabawienia bardzo wielu dusz zrobili zakonnicy i zakonnice klauzurowe; i ilu przypuszczalnie dzięki współpracy z łaską Pana Boga.
Co do tego, że Pan Bóg dopuszczał bardzo ciężkie pokusy na świętych w takich Zakonach i zawsze zwyciężali proszę też poczytać zapewniam, że WARTO.

miał Pan iść do klasztoru, ba ! zakładać go ... A Pan zamiast tego pisze dziwne rzeczy na forum ...

Christus Rex

Można przykłady. To powyżej może taki mały boko-temat.
Bo pan pił do czego innego, może stąd to nieporozumienie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 07, 2010, 13:51:01 pm wysłana przez LUK » Zapisane
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #188 dnia: Sierpnia 09, 2010, 10:47:16 am »

A co Pan Panie Luck proponuje, by przeciwstawić się modzie wszechogarniającej w Polsce na super mini wśród dziewczyn i chodzenie bez koszuli wsród mężczyzn. ? proszę podać jakieś środki zaradcze przeciw temu zjawisku. 
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #189 dnia: Sierpnia 09, 2010, 10:49:29 am »

Zlikwidować media.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #190 dnia: Sierpnia 09, 2010, 10:51:42 am »

modzie wszechogarniającej w Polsce na chodzenie bez koszuli wsród mężczyzn.
O co akurat tu chodzi?? :)
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #191 dnia: Sierpnia 09, 2010, 10:55:55 am »

Chodzi mi o to, że spotykam dużo młodych chłopaków na ulicach bez koszul. Jest dość dużo osób takich w Warszawie. już nie mówiąc o Mikołajkach, czy Giżycku.   
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #192 dnia: Sierpnia 09, 2010, 11:03:06 am »

Bo ludzie stracili poczucie wstydu. Niedługo będą latać z wywalonymi genitaliami i też bedzie ok, przecież im można, każdemu mozna. Żenada.
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #193 dnia: Sierpnia 09, 2010, 11:10:06 am »

Zgadzam się z panem Szkieletem. Rozumiem, że na plaży to co innego, ale na ulicy to nie wypada.I nawet z estetycznego puktu widzenia jest to niestosowne. .
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #194 dnia: Sierpnia 09, 2010, 11:10:39 am »

Aha,ze chodza z golymi torsami??Bo ja zrozumialem,ze zamiast nosic koszule nosza co innego ;D
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
Strony: 1 ... 11 12 [13] 14 15 16 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Powody dla których katolik nie powinien uczestniczyć w mityngu w Lednicy « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!