Wielokrotnie krytykowałem na tym forum redukowanie religii do kwestii moralnych. Widzenie religii tylko jako wyłącznie systemu moralnego jest jednym z filarów modernizmu.Przekonywać trzeba najpierw tych którzy tworzą, i będą tworzyć wzorce zachowań czy mody.
pablo: Widzenie religii tylko jako wyłącznie systemu moralnego jest jednym z filarów modernizmu
Wielokrotnie krytykowałem na tym forum redukowanie religii do kwestii moralnych. Widzenie religii tylko jako wyłącznie systemu moralnego jest jednym z filarów modernizmu.
Cytat: pablo w Lipca 18, 2010, 23:18:39 pmWielokrotnie krytykowałem na tym forum redukowanie religii do kwestii moralnych. Widzenie religii tylko jako wyłącznie systemu moralnego jest jednym z filarów modernizmu.Moze nie tyle modernizmu, co konserwatywnego posoborowia. Dla wielu "prawicowych" katolikow wystarczy tylko byc pro life, przeciw in vitro, no jeszcze za moralnoscia seksualna etc. Wiara, kryzys Kosciola, reforma liturgiczna, ekumenizm etc. to sprawy drugo, trzecio i czwartorzedne. To daje takie efekty jak znany superhiperduperextraradykalny moralista internetowy, ktory rzyga na Kosciol katolicki na forach protestanckich.
Ma Pan rację Panie FB. Czy naprawdę katolik już nie może się opalać na plaży? Bez przesasy. byłem w wielu krajach np. na pielgrzymkach pallotyńskich np. w Maroku. Rano była msza w hotelu, potem w dzień opalanie.
Ma Pan rację Panie FB. Czy naprawdę katolik już nie może się opalać na plaży? Bez przesady. byłem w wielu krajach np. na pielgrzymkach pallotyńskich np. w Maroku. Rano była msza w hotelu, potem w dzień opalanie.
pójdę do piekła za chodzenie na plażę. o yeah!
Czyli wszyscy Polacy i Polski opalający się na plażach na wybrzeżu Bałtyku lub na plażach Egiptu czy Tunezji są niegodni miana katolików i potępieni przez papiezy?