Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 05, 2024, 02:44:17 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232673 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ciało Chrystusa na posadzkach kościołów !!!
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 21 Drukuj
Autor Wątek: Ciało Chrystusa na posadzkach kościołów !!!  (Przeczytany 72042 razy)
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #240 dnia: Marca 18, 2011, 12:45:58 pm »

@ JGP- może ktoś się zapomnieć, ale są osoby, które notorycznie nie klękają przechodząc koło tabernakulum, a jedynie skłaniają głowę. Nie wiem, jaka jest ich wiara, ale mam obawy o to, czy oni wierzą w Rzeczywistą Obecność.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #241 dnia: Marca 18, 2011, 19:56:35 pm »

Proszę również mi wytłumaczyć, skąd obecnie elementem oznaczającym koniec jakiegoś fragmentu liturgicznego są oklaski. Ostatnio słyszałam w zeszłym tygodniu w Radio Maryja oklaski po homilii, zupełnie jakby refleksja nad słowem Bożym była występem czy monodramem   ::)

Ha! To jest pikuś. Szkoda, że pan nie oglądał transmisji Mszy greko-katolickiej. Po tym to była hucpa! Oklaski, goście, biskup o pączkach wspominał, a i ojciec dyrektor żarcik sobie zarzucił, później biskup grekokatolicki rozbawił tłum swoim dowcipem. To była impra.  ;D
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #242 dnia: Marca 19, 2011, 00:05:35 am »

@ JGP- może ktoś się zapomnieć, ale są osoby, które notorycznie nie klękają przechodząc koło tabernakulum, a jedynie skłaniają głowę.Nie wiem, jaka jest ich wiara, ale mam obawy o to, czy oni wierzą w Rzeczywistą Obecność.

Coz ja na to poradze? I tez nie wiem jaka jest ich wiara, natomiast nie wywoluje to u mnie obaw, bo chyba bym zwariował jakbym popadał w "obawy" z byle powodu, bo ktos nie przykleknal, bo ministrant rekawiczki zalozyl, bo ktos sie wysmarkal itd. itp.

Cóż, może i mam "skrupulanckie" poczucie sacrum, ale próby w kościele można ograniczyć do końcowych. Wszystkie początkowe przymiarki można urządzać poza przestrzenią kościelna.  Pomijając już dlaczego konieczne jest urządzanie proboszczowskich imienin czy urodzin z takim przepychem inscenizacyjnym właśnie podczas liturgii Mszy św. Bo przecież czas po Komunii św. też należy do liturgii Mszy św.
Proszę również mi wytłumaczyć, skąd obecnie elementem oznaczającym koniec jakiegoś fragmentu liturgicznego są oklaski. Ostatnio słyszałam w zeszłym tygodniu w Radio Maryja oklaski po homilii, zupełnie jakby refleksja nad słowem Bożym była występem czy monodramem   ::)

Nie wiem nic o oklaskach, urodzinach proboszcza itd., pisałem o robieniu prób w kosciele. Jest to normalna praktyka, to w kosciele odbywa sie liturgia, a nie w salce parafialnej i ludzie musza byc zaznajomieni z przestrzenia, w której bedzie sie liturgia sprawowac, zeby nie było przysłowiowej chały. Wszystko AMDG, nie profanuje nikt kosciola.
A pana poczucie sacrum, no cóż, to pana poczucie, moim zdanie powinien pan je troche przytepic bo popada pan w przesade i skrupulanctwo.
Invictus
uczestnik

« Odpowiedz #243 dnia: Lipca 03, 2011, 13:12:36 pm »

Dziś mnie zadziwił Ks. Proboszcz. Otóż od początku swojej posługi kapłańskiej zawsze (tak jak nauczono Go w seminarium!) wzbudza w sobie intencje konsekrowania tylko tych części hostii które spożyją wierni.. innymi słowy partykuł "z góry" nie konsekruje. Zadziwiające w swojej prostocie rozwiązanie!  :o 
'Chcę' i 'Nie chcę' nie mieszkają w naszym domu...
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #244 dnia: Lipca 03, 2011, 13:54:00 pm »

Dziś mnie zadziwił Ks. Proboszcz. Otóż od początku swojej posługi kapłańskiej zawsze (tak jak nauczono Go w seminarium!) wzbudza w sobie intencje konsekrowania tylko tych części hostii które spożyją wierni.. innymi słowy partykuł "z góry" nie konsekruje. Zadziwiające w swojej prostocie rozwiązanie!  :o
jakos mi to herezja wonieje
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #245 dnia: Lipca 03, 2011, 14:05:29 pm »

ale Hostie, które spożywają wierni składają się przecież z milionów partykuł. On chyba dekonsekruje odrywające się partykuły po prostu  ;)
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
tosia
Gość
« Odpowiedz #246 dnia: Lipca 03, 2011, 14:18:47 pm »

Jeśli tak, to w takim razie nie ma Pana Jezusa w tabernakulum?

Pomieszanie z poplątaniem .
Invictus
uczestnik

« Odpowiedz #247 dnia: Lipca 03, 2011, 14:25:55 pm »

Bóg wie które części hostii odpadną. Kapłan ma moc właśnie tych nie konsekrować.

Przyznam, że pierwszy raz się z tym spotkałem, ale czy to przeczy jakiemukolwiek artykułowi wiary? Niet.
thomas12345
aktywista

Ave crux, spes unica!

Wydawnictwo Te Deum
« Odpowiedz #248 dnia: Lipca 03, 2011, 15:01:53 pm »

Bóg wie które części hostii odpadną. Kapłan ma moc właśnie tych nie konsekrować.

Przyznam, że pierwszy raz się z tym spotkałem, ale czy to przeczy jakiemukolwiek artykułowi wiary? Niet.

A czy jest przynajmniej dziwne? DA.
Credo [...] in unam, sanctam, catholicam at apostolicam Ecclesiam ...

Merci, Monseigneur

Protestantów  uważam za braci odłączonych, ale to nie znaczy że heretyk przestaje nim być, kiedy można go nazwać inaczej.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #249 dnia: Lipca 03, 2011, 15:33:16 pm »

No fajnie. Mamy uniwersalną receptę, jak na zawsze uniknąć znieważeń Najświętszego Sakramentu - jakichkolwiek. Wystarczy nauczyć kapłanów, by wzbudzali intencję konsekrowania tylko tych hostii, które w przyszłości nie zostaną znieważone.
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
adaltare
rezydent

« Odpowiedz #250 dnia: Lipca 03, 2011, 15:58:45 pm »

Idźmy krok dalej, Może warto konsekrować tylko Hostie dla tych którzy trafią do nieba? Ci którzy trafia do piekła niech dostają rzeczy niekonsekrowane i nie poświęcone.
Ale sprytność w tym planie.
Kryzys Kościoła to kryzys odpowiedzialności biskupów.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #251 dnia: Lipca 03, 2011, 16:30:12 pm »

Po prostu, materia sakramentu musi być ściśle określona. Nie da się ochrzcić dziecka pod warunkiem, że będzie dobrym katolikiem. Podręcznikowy przykład: jeśli kapłanowi uwidzi się konsekrować połowę komunikantów z puszki, i nie wskaże ich poprzez oddzielenie fizycznie od drugiej połowy, wówczas żaden z nich nie zostanie konsekrowany, jako że zabrakło określonej intencją materii sakramentu.

W którym roku został wyświęcony ten ksiądz?

A może to Pan czegoś nie zrozumiał? Fakt faktem, że partykuły, które odłączyły się od hostyj przed konsekracją, nie ulegają transsubstancjacji.
« Ostatnia zmiana: Lipca 03, 2011, 16:39:27 pm wysłana przez Bartek » Zapisane
tosia
Gość
« Odpowiedz #252 dnia: Lipca 03, 2011, 17:40:51 pm »

Po prostu, materia sakramentu musi być ściśle określona. Nie da się ochrzcić dziecka pod warunkiem, że będzie dobrym katolikiem. Podręcznikowy przykład: jeśli kapłanowi uwidzi się konsekrować połowę komunikantów z puszki, i nie wskaże ich poprzez oddzielenie fizycznie od drugiej połowy, wówczas żaden z nich nie zostanie konsekrowany, jako że zabrakło określonej intencją materii sakramentu.

W którym roku został wyświęcony ten ksiądz?

A może to Pan czegoś nie zrozumiał? Fakt faktem, że partykuły, które odłączyły się od hostyj przed konsekracją, nie ulegają transsubstancjacji.

Żeby tak było, to musi je najpierw oddzielić.  ;D
Invictus
uczestnik

« Odpowiedz #253 dnia: Lipca 03, 2011, 20:06:15 pm »

Święcenia w 65'...

Też od razu przyszedł mi do głowy przykład "konsekrujmy tylko komunikanty które spożyją osoby w stanie łaski uświęcającej" i w tej sposób koniec ze świętokradztwem...

Ale... nie mam pojęcia do czego się odwołać. Absolutnie mnie to zaskoczyło...

Czy nie zrozumiałem czegoś? Być może, ale jedno jest pewne - rozmawialiśmy o partykułach i odpowiedź brzmiała, że to po prostu nie jest Ciało Pańskie gdy kapłan tak zdecyduje...
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #254 dnia: Lipca 04, 2011, 08:42:26 am »

Służę wypowiedziami moralistów na temat intencji warunkowej. Są zgodni co do tego, że warunek odwołujący się do przyszłości to symulacja i kpina z Sakramentu, skutkuje jego nieważnością.
Strony: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 21 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ciało Chrystusa na posadzkach kościołów !!! « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!