Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Grudnia 05, 2024, 01:25:51 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232673 wiadomości w 6640 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ciało Chrystusa na posadzkach kościołów !!!
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 21 Drukuj
Autor Wątek: Ciało Chrystusa na posadzkach kościołów !!!  (Przeczytany 72037 razy)
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #225 dnia: Marca 10, 2011, 00:38:00 am »

Oczywiście rano w powszedni dzień raczej ministrantów brak. A jeżeli nawet są ministranci z pateną to raczej przyglądają się: ile osób jeszcze ...
Do tego występują w codziennych rękawiczkach (bo im ziiiimno!!!), którymi mimowolnie przecierają brzegi pateny ... to się naprawdę zdarza w moim kościele. ???

Rozumiem troske i wszystko, ale nie przesadzajmy z tymi brzegami pateny przecieranymi przez rekawiczki i oburzankiem, że ministrant patrzy ilu ludzi jeszcze. Jeszcze nie widzialem takiego co nie patrzyl.
ratio
rezydent

« Odpowiedz #226 dnia: Marca 10, 2011, 11:07:32 am »

(...) Rozumiem troske i wszystko, ale nie przesadzajmy z tymi brzegami pateny przecieranymi przez rekawiczki i oburzankiem, że ministrant patrzy ilu ludzi jeszcze. Jeszcze nie widzialem takiego co nie patrzyl.
Gdyby potraktować udzielanie Komunii św. jako rozdawanie należnych ciasteczek, to zestaw: "rękawiczki i patena" można nazwać nieeleganckim zachowaniem. Ale strząsanie ewentualnych partykuł Ciała Pańskiego to nie jest zwykły gest a lekceważenie świętości i nikła świadomość eucharystyczna. Jak mały jest szacunek dla sacrum wystarczy popatrzeć na kościoły, w których do zakrystii przechodzi się przez prezbiterium, obok tabernakulum z Najświętszym Sakramentem. Ot jak przez klepisko.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #227 dnia: Marca 10, 2011, 11:51:04 am »

Nie wiem, o jakim strząsaniu teraz mowa, pisałem o rękawiczkach. W nieogrzewanych kościolach przy 20-stopniowym mrozie, w moje opinii może ministrant, szczególnie mlodszy miec te rekawiczki zalozone, byle zdjal do pelnienia funkcji. Na poczatku mszy i tak nic nie robi.
Nie rozumiem o co chodzi z tym przechodzeniem do zakrystii przez prezbiterium? Prosze nie przesadzac, jak jest kosciol tak zbudowany to co ma zrobic? Przeleciec? A przed soborem tez tak budowano.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #228 dnia: Marca 11, 2011, 13:14:28 pm »

Nie rozumiem o co chodzi z tym przechodzeniem do zakrystii przez prezbiterium? Prosze nie przesadzac, jak jest kosciol tak zbudowany to co ma zrobic? Przeleciec? A przed soborem tez tak budowano.
przejść, przyklękając.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #229 dnia: Marca 11, 2011, 16:11:17 pm »

O, dziekuje za blyskotliwa odpowiedz. Ale chyba nie o to chodziło. Zreszta jak ktoś w roztargnieniu, czy w pospiechu zapomni przykleknac to nie jest zaraz powod zeby sie gorszyc. Mam wrazenie, ze niektorzy chodza do kosciola, zeby sobie pocierpiec i sie pogorszyc.
adaltare
Gość
« Odpowiedz #230 dnia: Marca 11, 2011, 16:17:29 pm »

Pozazdrościć nonszalancji w sprawach wiary, oraz dbałości o bylejakość.
« Ostatnia zmiana: Marca 11, 2011, 16:57:27 pm wysłana przez adaltare » Zapisane
Major
aktywista

« Odpowiedz #231 dnia: Marca 11, 2011, 17:38:01 pm »

Każdemu zdaży się zapomnieć.
A co by Państwo powiedzieli na to jak wszystkich bez wyjątku w kaplicy seminaryjnej ogarnia śmiechawka podczas Mszy św? Celebransów i kleryków i trwa 10 min.
adaltare
Gość
« Odpowiedz #232 dnia: Marca 11, 2011, 19:55:34 pm »

Wybaczcie poirytowany ton.
Co dokładnie zapomnieć? Zapomnieć przyklęknąć, przeżegnać się?
Czyli to można tak wejść do prezbiterium jak krowa do obory i stwierdzić, że się zapomniało gdzie się jest?
Widocznie można skoro czytam próby usprawiedliwiania takich zachowań.
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #233 dnia: Marca 11, 2011, 20:08:24 pm »

Ano właśnie, dla niektórych to "nie jest problem", sprawa nie warta tego, żeby "sobie pocierpieć i sie pogorszyć". Jak krowa do obory - bardzo trafne określenie. To nie tylko nonszalancja w sprawach wiary, to zwykła bezczelność w wypowiedziach tego człowieka (JGP - żeby było jasne).
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
Major
aktywista

« Odpowiedz #234 dnia: Marca 11, 2011, 21:31:58 pm »

Co innego przypadek i zapomnienie a co innego świadome niechlujstwo. A zdarza się to w parafiach NOMowych gdzie do Mszy Św. startuje zbyt dużo ministrantów. Pogaduszki, jakieś śmiechy itp.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #235 dnia: Marca 11, 2011, 22:32:32 pm »

Wybaczcie poirytowany ton.
Co dokładnie zapomnieć? Zapomnieć przyklęknąć, przeżegnać się?

Tak, można w pospiechu, w roztargnieniu, w czasie przygotowania do liturgii lub podczas niej, gdy wyniknie jakaś nietypowa sytuacja, zapomniec. To rzecz ludzka. Przypominam rownież, że przyklekajac przed Sanctissimum nie zegnamy się i proszę się nie gorszyc, jesli ktoś jedynie przyklęka. To jest prawidłowe zachowanie.

Ano właśnie, dla niektórych to "nie jest problem", sprawa nie warta tego, żeby "sobie pocierpieć i sie pogorszyć". Jak krowa do obory - bardzo trafne określenie. To nie tylko nonszalancja w sprawach wiary, to zwykła bezczelność w wypowiedziach tego człowieka (JGP - żeby było jasne).

Nie, nie jest dla mnie problemem, że ktoś zapomni przyklęknąc, błędy zdarzają się najbardziej doswiadczonym praktykom, a co dopiero mowic o mlodych nieopierzonych ministrantach, często przejetych swoją rolą i stremowanych. Troche wyrozumiałości chrzescijaninowi nie zaszkodzi.

Co innego przypadek i zapomnienie a co innego świadome niechlujstwo. A zdarza się to w parafiach NOMowych gdzie do Mszy Św. startuje zbyt dużo ministrantów. Pogaduszki, jakieś śmiechy itp.

Owszem, rowniez sie to zdarza. Natomiast nie robiłbym tragedii z tego, że koscielny przechodzac 10 razy przez prezbiterium, raz nie przykleknal. Jak sie z każdej igły robi widły, to nic dziwnego, że potem się jest wciąż zgorszonym.
Major
aktywista

« Odpowiedz #236 dnia: Marca 12, 2011, 08:12:15 am »

Z tego ostatniego też bym nie robił tragedii i niewiele rzeczy mnie gorszy.
Ja mówiłem o świadomej profanacji. A tu już nie chodzi tyle o zgorszenie mnie tylko o świadome popełnienie przestępstwa.
ratio
rezydent

« Odpowiedz #237 dnia: Marca 17, 2011, 12:41:19 pm »

(...) nie chodzi tyle o zgorszenie mnie tylko o świadome popełnienie przestępstwa.
Mnie też nie chodzi o zgorszenie czy wręcz "przestępstwo" (czyli profanację?). Mnie chodzi o bylejakość w wyrażaniu swej wiary, w tym przypadku przed Najświętszym Sakramentem i w obecności wiernych, znajdujących się w kościele, a wynikającą z małej świadomości eucharystycznej. Tabernakulum nie jest jakimś tam symbolem lecz mieszkaniem Jezusa pod postacią Konsekrowanego Chleba. I jeżeli taką bylejakość prezentuje ksiądz to zachowanie takie jest zachętą dla świeckich, szczególnie młodzieży, którzy właściwych zachowań nie mają ugruntowanych.
Dlatego, przyznam ze smutkiem, że rażą mnie te wszystkie "próby" przed różnymi uroczystościami, np. wizytacje biskupa, bierzmowanie, imieniny proboszcza, jakby nie można by urządzić je w bardziej obojętnym sakralnie miejscu. Jak rónież nie trzeba tych celebracji rozwlekać nadmiernie, bo są one wprowadzane w liturgię mszalną a przecież to nie jest główna część Mszy św.jest główna część Mszy św.
Jean Gabriel Perboyre
aktywista

« Odpowiedz #238 dnia: Marca 17, 2011, 12:55:43 pm »

Dlatego, przyznam ze smutkiem, że rażą mnie te wszystkie "próby" przed różnymi uroczystościami, np. wizytacje biskupa, bierzmowanie, imieniny proboszcza, jakby nie można by urządzić je w bardziej obojętnym sakralnie miejscu.

Nie, nie mozna. Wlasnie w kosciele mają byc, bo tam bedzie sie sprawowac liturgia. Do tridentin tez sie robi i robilo proby w kosciolach. Nie ma w tym niz zlego. A w skrupulanctwie no cóż, wrecz przeciwnie.
ratio
rezydent

« Odpowiedz #239 dnia: Marca 18, 2011, 11:17:41 am »

Dlatego, przyznam ze smutkiem, że rażą mnie te wszystkie "próby" przed różnymi uroczystościami, np. wizytacje biskupa, bierzmowanie, imieniny proboszcza, jakby nie można by urządzić je w bardziej obojętnym sakralnie miejscu.

Nie, nie mozna. Wlasnie w kosciele mają byc, bo tam bedzie sie sprawowac liturgia. Do tridentin tez sie robi i robilo proby w kosciolach. Nie ma w tym niz zlego. A w skrupulanctwie no cóż, wrecz przeciwnie.
Cóż, może i mam "skrupulanckie" poczucie sacrum, ale próby w kościele można ograniczyć do końcowych. Wszystkie początkowe przymiarki można urządzać poza przestrzenią kościelna.  Pomijając już dlaczego konieczne jest urządzanie proboszczowskich imienin czy urodzin z takim przepychem inscenizacyjnym właśnie podczas liturgii Mszy św. Bo przecież czas po Komunii św. też należy do liturgii Mszy św.
Proszę również mi wytłumaczyć, skąd obecnie elementem oznaczającym koniec jakiegoś fragmentu liturgicznego są oklaski. Ostatnio słyszałam w zeszłym tygodniu w Radio Maryja oklaski po homilii, zupełnie jakby refleksja nad słowem Bożym była występem czy monodramem   ::)
Strony: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 21 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Ciało Chrystusa na posadzkach kościołów !!! « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!