Na posadzce widzialne partykuły Żywy Bóg Jezus Chrystus !!!Protest w parafi i kurii nic nie dają, nawet zwróciłem się do przewodniczącego Komisji ds Kultu Bożego i Dyscypliny Sakramentów bp Stefana Cichego i brak odzewu.Awansowałem na oszołoma diecezjalnego.
Mińsk Mazowiecki 22.03.2010.Jego EkscelencjaAbp Henryk Hoser SACZAWIADOMIENIE O BEZCZESZCZENIU POSTACI EUCHARYSTYCZNYCHNiech Będzie pochwalony Jezus Chrystus!Zawiadamiam, że w parafii p/w św. Antoniego w Mińsku Mazowieckim bezcześci się prawie na każdej Mszy Najświętszy Sakrament. Polega to na rozdawaniu Komunii bez pateny i rozsypywaniu partykuł na posadzkę. Partykuły są rozdeptywane i na butach roznoszone po całym kościele.Ja trzykrotnie pisemnie zwracałem na to uwagę proboszczowi ks. Janowi Byrskiemu. Niestety zostało to zignorowane i nadal bezcześci się Pana Jezusa. Tydzień temu w niedzielę 14.03.2010. po Mszy o 8.30 znalazłem partykułę-okruszek, w miejscu gdzie ks.Byrski rozdawał Komunię bez pateny. Partykułę podniosłem i spożyłem. W poniedziałek następnego dnia złożyłem pismo-protest w związku z tym. Niestety też to przeszło bez żadnego echa, bo już w piątek na Drodze Krzyżowej większość księży rozdawało Komunię bez pateny. W naszej parafii większość księży nie przywiązuje uwagi do stosowania pateny podczas rozdawania Komunii co jest wbrew jednoznacznym zaleceniom Watykanu ,wbrew zwyczajowi i jest cięzkim przestępstwem:INSTRUKCJA REDEMPTORIS SACRAMENTUM93.W celu uniknięcia niebezpieczeństwa upadku konsekrowanej hostii lub jakiegoś jej fragmentu, podczas Komunii wiernych należy używać pateny.KODEKS PRAWA KANONICZNEGOKan. 1367- Kto postacie konsekrowane porzuca albo w celu świętokradczym zabiera lub przechowuje, podlega ekskomunice wiążącej mocą samego prawa, zarezerwowanej Stolicy Apostolskiej; duchowny może być ponadto ukarany inną karą, nie wyłączając wydalenia ze stanu duchownego.Wobec powyższych ciężkich przestępstw pilnie żądam od jego Ekscelencji księdza Arcybiskupa interwencji celem zaprzestania bezczeszczenia postaci konsekrowanych i ukarania winnych temu, bo ja jestem bezsilny i moje interwencje są ignorowane. Proszę powiadomić mnie w jakiś sposób pisemnie lub telefonicznie o załatwieniu sprawy tak jak to przewiduje KPK.Ave Maria!
Biskupowi Cichemu też nie zależy? Szkoda. Chyba on kiedyś sprawował KRR jako kapłan na Śląsku?
W takim razie nie może Pan uczestniczyć w Mszy tych kapłanów, zgodnie z KPK pkt.1367(sam Pan to napisał), ponieważ są ekskomunikowani.Zmienić parafię albo przynajmniej raz w miesiącu być na Tridentinie lub innym obrządku.
Szczęść Boże!Zapomniałem o istocie sprawy z patenami, bo rozsypane partykuły Ciała Chrystusa są faktem niezaprzeczalnym. Co zrobić z tym problemem Vide: Kan. 3 i 4 Przecież w partykułach jest cały Jezus Chrystus Bóg. Czy ksiądz widzi tylko "problem ..." , a tego problemu nie widzi. Ten problem w dyskusji jest całkowicie pomijany. Niestety na posadzkach naszych kościołów jest profanowany Bóg. Jest deptany i roznoszony na butach !!!Moje sugestie: 1. Wyzbierać partykuły z posadzek kościołów2. Zmusić kategorycznie do używania paten3. Odprawić Msze przebłagalne za profanacje Ciała Chrystusa4.Wyciągnąć konsekwencje dyscyplinarne wobec winnych profanacji5.Przypomnieć wszystkim księżom o przepisach liturgicznychZ Bogiem!...Załącznik:SOBÓR TRYDENCKISesja XIII (1551)Kan. 3. Jeśli ktoś przeczy temu, że w czcigodnym Sakramencie Eucharystii pod każdą postacią i w każdej jej odłączonej cząstce zawiera się cały Chrystus - niech będzie wyklęty.Kan. 4. Jeśli ktoś twierdzi, że po dokonaniu konsekracji w przedziwnym Sakramencie Eucharystii nie ma ciała i krwi Pana naszego Jezusa Chrystusa, ale tylko w chwili jego spożywania, a nie przedtem i potem, i że w hostiach lub cząstkach konsekrowanych, które po Komunii przechowuje się lub które pozostały, nie ma prawdziwego ciała Pańskiego - niech będzie wyklęty.
A co robić z już rozrzuconymi partkułami?Jest ich dziesiątki widzialnych gołym okiem i setki bądź tysiące mniej widzialnych.
Takie "wielkie sprzatanie" partykuł potrzebne jest de facto w kazdym kosciele!!!