CytujPanie Wnuku!Niech Pan spojrzy w prawym górnym rogu, trochę w dół na statystyki, a dokładniej na liczbę użytkowników. Właśnie wrzucił Pan około 400 osób do jednego worka jako "tradycjonalistów internetowych". I to Pan nie pierwszy. Czy naprawdę aż tak trudno pojąć, że nie ma tutaj jedynego poglądu? Zmieszał Pan poglądy wielu osób. Kiedy wchodziłem na to forum to trwała dyskusja o tańcach damsko-męskich a teraz już po tym niemalże śladu nie ma. Części osób co wtedy były już nie ma, są osoby, których wtedy nie było... a ja nie patrzę dalej na to forum z perspektywy rozmów i ankiet o tańcach damsko-męskich.Szanowny Panie, czy ja powiedziałem, że wszyscy użytkownicy na FK są tacy a tacy? Proszę przeczytać moją wypowiedz, bez założenia niechęci do niej. Postarać się odczytać treść. Napisałem jedynie, że FK to zabawne miejsce, w którym wszystko się dziwacznie miesza. Skoro jest takie mieszanie muszą być osoby o różnych poglądach. Określenie “internetowy tradycjonalista” użyłem również akapit wyżej. To czy Pan się nim czuje i za takiego się ocenia pozostawiam Panu.
Panie Wnuku!Niech Pan spojrzy w prawym górnym rogu, trochę w dół na statystyki, a dokładniej na liczbę użytkowników. Właśnie wrzucił Pan około 400 osób do jednego worka jako "tradycjonalistów internetowych". I to Pan nie pierwszy. Czy naprawdę aż tak trudno pojąć, że nie ma tutaj jedynego poglądu? Zmieszał Pan poglądy wielu osób. Kiedy wchodziłem na to forum to trwała dyskusja o tańcach damsko-męskich a teraz już po tym niemalże śladu nie ma. Części osób co wtedy były już nie ma, są osoby, których wtedy nie było... a ja nie patrzę dalej na to forum z perspektywy rozmów i ankiet o tańcach damsko-męskich.
No więc ja na tej samej zasadzie uznaję XIX i XX-wieczne dogmaty, ale uważam, że ich wprowadzenie było niepotrzebne, a nawet było głupotą. Mam do tego prawo?
jeszcze bardziej naciagana jest niz prymat bp Rzymu.
130. Jakąż tedy władzę posiada Papież rzymski?Papież rzymski z prawa Bożego posiada w Kościele nie tylko pierwszeństwo honorowe, lecz także najwyższą władzę rządzenia zarówno w tych sprawach, które dotyczą wiary i obyczajów, jak i w tych sprawach, które należą do porządku i rządzenia.
880 Chrystus, ustanawiając Dwunastu, nadał im formę "kolegium, czyli stałego zespołu, na czele którego postawił wybranego spośród nich Piotra"363. "Jak z ustanowienia Pańskiego święty Piotr i reszta Apostołów stanowią jedno Kolegium Apostolskie, w podobny sposób Biskup Rzymski, następca Piotra, i biskupi, następcy Apostołów, pozostają we wzajemnej łączności"364.881 Jedynie Szymona uczynił Pan Opoką swojego Kościoła, nadając mu imię Piotr. Powierzył mu klucze Kościoła365; ustanowił go pasterzem całej trzody366. "Dar związywania i rozwiązywania, dany Piotrowi, został udzielony także Kolegium Apostołów pozostającemu w łączności z głową swoją"367. Ta pasterska misja Piotra i innych Apostołów stanowi jeden z fundamentów Kościoła. Jest ona kontynuowana przez biskupów pod prymatem Piotra.
Patrzac niestety z perspektywy historycznej to prymat biskupa Rzymu to sztuczny twór- dla mnie szczerze mówiąc tylko wyrosły na kanwie polityki- watpliwości mam sporo - ale wierzyć musze.
Antiochia tez miała to szczescie...
Historia to dzieje ludzi, a ludzie bywają narzędziami Bożymi. Ja tam nie rozdzielam historii Kościoła od ingerencji Bożej, która przecież nie zakończyła się wraz z Wniebowstąpieniem.