No właśnie dlatego KK ma teraz problem jak chce się z czegoś wycofać, albo złagodzić warunki.
Ja ufam, że Kościoły wschodnie są jedynie schizmatyckie. Nie są heretyckie. Na dodatek część z nich trwa w całkiem dobrej formie nie dzieląc się tak jak np. protestantyzm, który jest wynikiem herezji. Dlatego uznaję, że ich nauka (Kościołów apostolskich) nie jest fałszywa - nie dają złych owoców.
W tym sensie, że do chwili ogłoszenia nie stawiały sprawy na ostrzu noża. Umożliwiały zachowywanie lokalnych tradycji lub włączanie innych Kościołów (mam na myśli głównie apostolskie) do KK. Tradycja polegała na niewykluczaniu z zasady prawa.
W czasie reformacji władza papieża też była słaba. Takich środków jednak nie zastosowano. Nauczanie nie było nowe, ale sprawa nie przedstawiała się jako alternatywa wykluczająca - albo tak albo tak.
Ja ufam, że Kościoły wschodnie są jedynie schizmatyckie. Nie są heretyckie.
XIX-wieczne dogmaty utrudniły jednak porozumienie. Dlatego SV2 rozmył sprawę, ale czy to dobrze? Błąd w celu naprawienia błędu może okazać się jeszcze większym błędem.
No i zastanówmy się czy XIX-wieczne nauczanie nawracało heretyków? Czy przyrost liczebności katolików nie wynikał jedynie z przyrostu demograficznego?
Proszę się choć raz postawić w roli prawosławnego, poznać jego myslenie, poczuć się jak on.
a kto mówi o zmienianiu? Na Boga! Jeśli chce pan bronić postawy "uwierz w to co my wierzymy albo smaż się w piekle" to u mnie zwolennika pan nie znajdzie.
Cytat: PTRF w Marca 31, 2009, 20:09:52 pm@ wnuk św OlgiProszę Pana, tzw. "ortodoksi" (prawosławni) są heretykami, bo nie uznają niektórych dogmatów Kościoła. Nie tylko dlatego, że "nie uznają papieży w taki sposób jak katolicy". Ale Pan chyba o tym wie, tylko jest to dla Pana nieistotne ("niewygodne" albo wręcz "niepotrzebne" dogmaty ?). I to Pan jest w błędzie.Ocenia Pan Forum Krzyż i zadaje sobie pytanie "kim są internetowi tradycjonaliści" - jakieś badania socjologiczne Pan robi ? Bardzo ciekawe przekonanie. Rozumiem, że lefebryści też są heretykami? A jak Pana przekonania mają się do listu B16:"Delegacja, którą posyłam do Waszej Świątobliwości, z przewodniczącym Papieskiej Rady ds. Popierania Jedności Chrześcijan Jego Eminencją kard. Walterem Kasperem na czele, zanosi Waszej Świątobliwości najserdeczniejsze braterskie pozdrowienia Kościoła Rzymu. Żałując, że osobiście nie mogę być tam obecny, aby zapewnić Waszą Świątobliwość o mojej miłości w Panu i modlić się razem z Waszą Świątobliwością, przekazuję wyrazy żarliwej nadziei na coraz głębszą komunię, w której przezwyciężone zostaną dzielące nas jeszcze przeszkody i będziemy mogli sprawować wspólnie świętą Eucharystię, jedyną ofiarę Chrystusa za życie świata." Całość: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP/benedykt_xvi/przemowienia/bartlomiej_26112005.html
@ wnuk św OlgiProszę Pana, tzw. "ortodoksi" (prawosławni) są heretykami, bo nie uznają niektórych dogmatów Kościoła. Nie tylko dlatego, że "nie uznają papieży w taki sposób jak katolicy". Ale Pan chyba o tym wie, tylko jest to dla Pana nieistotne ("niewygodne" albo wręcz "niepotrzebne" dogmaty ?). I to Pan jest w błędzie.Ocenia Pan Forum Krzyż i zadaje sobie pytanie "kim są internetowi tradycjonaliści" - jakieś badania socjologiczne Pan robi ?