Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 25, 2025, 09:06:12 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233058 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nowi lektorzy
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] Drukuj
Autor Wątek: Nowi lektorzy  (Przeczytany 5733 razy)
Guldenmond
aktywista

« Odpowiedz #15 dnia: Września 26, 2011, 12:09:09 pm »

Mszał Rzymski w trzeciej edycji posoborowej jest bodaj pierwszym od tysiąca lat mszałem, w którego rubrykach nie pojawia się już słowo "kobieta"
toż to dyskryminacja!  ;D
"coraz bardziej cię wciaga do tego trydenckiego ścieku"
ks. K.B.
miki
aktywista

« Odpowiedz #16 dnia: Września 26, 2011, 15:54:54 pm »

Bo w ogóle - tzw promocja lektorska - to nic innego jak awans w szeregach LSO. Są stopnie ministrant światła, księgi i kto wie czego jeszcze, jednym z nich jest lektor. Ponadto ceremoniarz i animator. Nijak się to nie wiąże z funkcją lektora na NOM, którą może, jak już wskazał Pan Bartek, pełnić każdy świecki, także kobieta. Czymś innym jest znów posługa lektora, przyjmowana przez kleryków. Ot takie posoborowe mieszanie.

Wykaże się niewiedzą - a w jakim celu wyświęcano lektorów, tzn kiedy mogli czytać Lekcje - chodzi o stopień święceń.
Taki sobie o...
PSFF
uczestnik

« Odpowiedz #17 dnia: Września 26, 2011, 19:36:31 pm »

Panowie!!! Czytam tego jak listu od wujka Gobo (p. Fraglesy)!!! Jakie alby? Jacy ministranci? Jakby lektor miałby być starszym ministrantem, to nie byłoby to nic nowego, poza nazwą - starszych ministrantów pamiętam z lat 70-tych (dawniej nie, bo byłem za mały  ;D). Nosili alby przewiązane sznurem i czytali, jak z resztą i młodsi ministranci. Ci nowi lektorzy to wszelkiej maści zasłużeni gdzieś-tam, znani w "tych" kręgach, ci, co muszą się pokazać tu i tam i tego typu typy!!!

A przy okazji - nie bardzo wyobrażam sobie takiego nowego lektora lub (jeszcze gorzej) lektorkę w albie i przepasaną sznurem  ;D ;D ;D. Chyba, że na targach Polagra, na stoisku z serdelkami  ;D ;D ;D.
   Upsss. Przepraszam, to miało pójść na wątek 'Humor'.
PSFF
uczestnik

« Odpowiedz #18 dnia: Października 02, 2011, 20:44:23 pm »

Ha! No i dziś pierwsza (?) wpadka. Lektorka kompletnie nieprzygotowana, drżącym głosem coś przeczytała, a ja zapamiętałem tylko tyle, że czytać na głos nie za bardzo potrafi, a i swoje najlepsze lata dawno ma za sobą...
Strony: 1 [2] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Nowi lektorzy « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!