To jest pomówienie, proszę Pana.
Co do JKM to owszem zdarza mu się mówić sensowne rzeczy. (......) Zatem JKM samych głupot nie gada.
Jasne, wszak sam "JKM" w poprzedniej kampanii wyborczej wyraźnie i głośno mawiał, że "Palikot to porządna lewica" i " w Polsce powinna być taka prawica jak KNP i taka lewica jak Ruch Palikota". Promował Palikota na paradach dla ćpunów konopii, a potem oddał mu głosy celowo nie dopełniając kilku prostych formalności z wpisami.
Janusz Palikot też czasem mówi sensowne rzeczy.
... dlatego nie jest potrzebna żadna hierarchia, tradycja, więzi społeczne i autorytety, gdyż w stanie natury człowiek się czuje najlepiej... I dlatego należy zostawić społeczeństwo samopas - przecież człowiek nie może popełnić błędu. Państwo jest absolutnie zbędne, to zwykły pasożyt ograniczający naszą wolność...
Cytat: Kefasz w Maja 12, 2014, 10:03:36 amCytat: Pięknowłosy w Maja 12, 2014, 09:24:58 amJasne, wszak sam "JKM" w poprzedniej kampanii wyborczej wyraźnie i głośno mawiał, że "Palikot to porządna lewica" i " w Polsce powinna być taka prawica jak KNP i taka lewica jak Ruch Palikota". Promował Palikota na paradach dla ćpunów konopii, a potem oddał mu głosy celowo nie dopełniając kilku prostych formalności z wpisami.Tak było?Oczywiście, proszę Pana. Śledziłem wówczas bardzo wnikliwie bieżące wydarzenia polityczne w kraju.
Cytat: Pięknowłosy w Maja 12, 2014, 09:24:58 amJasne, wszak sam "JKM" w poprzedniej kampanii wyborczej wyraźnie i głośno mawiał, że "Palikot to porządna lewica" i " w Polsce powinna być taka prawica jak KNP i taka lewica jak Ruch Palikota". Promował Palikota na paradach dla ćpunów konopii, a potem oddał mu głosy celowo nie dopełniając kilku prostych formalności z wpisami.Tak było?
Jak każdy katolicki tradycjonalista wie, człowiek jest z natury dobry, dlatego nie jest potrzebna żadna hierarchia
, tradycja, więzi społeczne i autorytety, gdyż w stanie natury człowiek się czuje najlepiej. Człowiek nie ma żadnej skłonności do zła, rzecz oczywista.
I dlatego należy zostawić społeczeństwo samopas - przecież człowiek nie może popełnić błędu. Państwo jest absolutnie zbędne, to zwykły pasożyt ograniczający naszą wolność.
W każdym katechizmie tak piszą,
nie wiem czemu p. Pięknowłosy się dziwi. Proszę poczytać encykliki papieskie - Leona XIII czy Piusa XI - każdy z nich pisze tam że jakakolwiek kontrola państwowa to bolszewizm i satanizm. Pan Marjusz dobrze to wie, bo przeczytał.
Cytat: conservative revolutionary w Maja 12, 2014, 09:10:31 amJanusz Palikot też czasem mówi sensowne rzeczy. To (ten argument) przypomina mi mojego śp znajomego, który oświecił mnie kiedyś;"Panie, Hitler jaki był, taki był, ale dla swojego narodu chciał dobrze, panie, autostrady pobudował, panie, bezrobocie zlikwidował, panie...."
Cytat: conservative revolutionary w Maja 11, 2014, 22:13:42 pm... dlatego nie jest potrzebna żadna hierarchia, tradycja, więzi społeczne i autorytety, gdyż w stanie natury człowiek się czuje najlepiej... I dlatego należy zostawić społeczeństwo samopas - przecież człowiek nie może popełnić błędu. Państwo jest absolutnie zbędne, to zwykły pasożyt ograniczający naszą wolność...To co Pan tu opisał to utopijny anarchizm.
Czy zna Pani takie pojęcia jak sarkazm i ironia?
Cytat: Marjusz w Maja 11, 2014, 22:19:32 pmW jaki sposób miałoby wyglądać przeniesienie regulacji w stosunkach społecznych na gospodarcze? Koncesjonowanie działalności? Hierarchia własności?Pan sobie poczyta św. Tomasza z Akwinu, zamiast satanistycznej żydówy Rosenbaum, to się Pan dowie. Wtem pojmie Pan, iż bełkot guru z muchą jest niekatolicki. Św. Tomasz mówił również o kontrolowanej służbie zdrowia, zakazywał tu wolnego rynku, nakazując ceny takie, by nie można było żerować na ludzkiej niedoli. W ideologii libertyńskiej niska cena tylko niektórych leków to ewentualny efekt uboczny konkurencji kilku żydziaków na górze, produkujących środki farmaceutyczne. Nie jest to traktowane jako dobro. Zresztą, co ja się tu będę rozpisywał, mądrzejsi ode mnie już wieki temu zmasakrowali libertyńską herezję, gdy ta nawet jeszcze nie powstała.P.S. W skrócie Panu napiszę, iż św. Tomasz z Akwinu uważał, że człowiek nie powinien posiadać irracjonalnie dużo, a przede wszystkim nie może zarabiać na cudzej niedoli. Kowal mógł posiadać swój zakład kowalski, pewnie nawet i kilka. Ale posiadać zakłady kowalskie w innych grodach, lub nawet we wszystkich, to zwykła nieuczciwość i żerowanie na nieszczęściu innych, którzy de facto pracują całkowicie za niego w innych miastach, dostając za to nieodpowiednio niską zapłatę, a pracują w tym niewolniczym układzie tylko dlatego, że rozpaczliwie potrzebują pieniędzy. To się fundamentalnie gryzie z liberalizmem.CytujNawet jeśli nie jest realna w 100%, zadowoli mnie jakieś 97%. Myślę, że wolny rynek jest kierunkiem, w którym warto podążać.Nie można być wolnym w 97%.CytujA dlaczegóż niby wolny rynek miałby oznaczać tyranię możnych tego świata.Bo mają najwięcej pieniędzy. Przepraszam, oni mają swoje pieniądze - oni je produkują.CytujAyn Rand dla mnie jest raczej ciekawostką, nie zaś guru, nie takie głupoty wygadywała.Ale krytycznie się Pan o niej jednoznacznie nie wypowie, jedynie tak samo jak o Krulu Kórwinie Pierwszym. Czyli "a głupoty gada, ale ogólnie jest w porządku". Czekam, aż powie Pan to samo o lucyferze - pierwszym libertynie świata("non serviam").
W jaki sposób miałoby wyglądać przeniesienie regulacji w stosunkach społecznych na gospodarcze? Koncesjonowanie działalności? Hierarchia własności?
Nawet jeśli nie jest realna w 100%, zadowoli mnie jakieś 97%. Myślę, że wolny rynek jest kierunkiem, w którym warto podążać.
A dlaczegóż niby wolny rynek miałby oznaczać tyranię możnych tego świata.
Ayn Rand dla mnie jest raczej ciekawostką, nie zaś guru, nie takie głupoty wygadywała.