Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 16, 2025, 09:49:49 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232977 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Oto co stracilismy!
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] 4 Drukuj
Autor Wątek: Oto co stracilismy!  (Przeczytany 8921 razy)
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #30 dnia: Czerwca 17, 2010, 09:42:34 am »

Wiem, że nikt na tym forum się ze mną nie zgodzi ale moim zdaniem film ten jest jawnie agresywny w stosunku do Kościoła Katolickiego.

Zestawienie najpaskudniejszych wypaczeń liturgicznych, z godnie celebrowaną tridentiną jest co najmniej nie w porządku, już nie mówiąc o największych heretykach w historii Kościoła, którzy zemścili się zza grobu Katolickim Soborem...

Zgadzam się z Panem zdecydowanie. To charakterystyczne dla FSSPX.
Film nie został nakręcony przez FSSPX z tego co mi wiadomo.
pablo
aktywista

« Odpowiedz #31 dnia: Czerwca 17, 2010, 10:50:30 am »

Kilka razy byłem na NOM w Niemczech. Postawy klęczącej tam nie uświadczysz, komunia na rękę itp. Na podstawie tych szczątkowych doświadczeń wydaje mi się, iż dominuje tam tandeta liturgiczna, a nie kreatywność.

To prawda, że film jest agresywny, ale nie w stosunku do KK, a do heretyków i różnej maści kościelnych ,,socjalistów rewolucjonistów".
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #32 dnia: Czerwca 17, 2010, 10:54:05 am »

http://www.youtube.com/watch?v=67Lom28KSlg&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=vJ-Ionq0pMI&feature=related

A może te filmiki są dziełem FSSPX ???
Smutne jest to, że oprawca liturgiczny Schonborn był kandydatem na papieża i ponoc jest uczniem Ratzingera.
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #33 dnia: Czerwca 17, 2010, 10:58:38 am »

Za kazdym razem jak przypominam sobie ten filmik to przypominam sobie,ze szatan nie spi. Smierdzi siarka na kilometr... Obrzydlistwo..
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #34 dnia: Czerwca 17, 2010, 11:07:28 am »

http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,4231.msg87804.html#msg87804

Wszystko zostało już kiedyż zdemaskowane.
Serpico
aktywista

« Odpowiedz #35 dnia: Czerwca 17, 2010, 11:11:45 am »

Za kazdym razem jak przypominam sobie ten filmik to przypominam sobie,ze szatan nie spi. Smierdzi siarka na kilometr... Obrzydlistwo..

Pociesza tylko fakt, że do PRZEISTOCZENIA  nie doszło !!!
Nieprawidłowa materia i prawdopodobnie brak intencji.
stefan
aktywista

« Odpowiedz #36 dnia: Czerwca 18, 2010, 16:01:38 pm »

Wcześniej jeśli miałem jakieś wątpliwości, to minęły mi po tym komunikacie z serwisu Radia Watykańskiego.

No cóż... pozostaje mieć nadzieję, że nie minie panu wiara Chrześcijańska po jakim komunikacie z TVNu...
A księdzu po lekturze GW lub Gościa Niedzielnego.
Dane mi było to szczęście, że poprzez jeszcze przedsoborowy sakrament Chrztu Świętego zostałem włączony  do społeczności Kościoła katolickiego a nie posoborowego. To, że duchowieństwo w ogromnej większości lubi herezje sw.2., mnie w żaden sposób nie obliguje aby za nimi iść w stronę apostazji.Czy ja czy ksiądz lub ktokolwiek inny w obecnym etapie straszliwych ciemności jakie nastały w Kościele, nie może uważać, że da się widzieć jasno w środku nocy.
Powstaną bowiem fałszywi chrystusowie i fałszywi prorocy, i czynić będą znaki wielkie i cuda, tak aby w błąd byli wprowadzeni (jeśli to być może) nawet i wybrani.Mt. 24).
-------------------
Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz chcę, by trwała w cichości? (1 Tm 2,11-1
animus60
aktywista

« Odpowiedz #37 dnia: Czerwca 18, 2010, 16:11:41 pm »

Mógłbym prosic o link do filmu, gdzie Tridentina odpraiana jest w hotelu lub w domu prywatnym.

Bywałem na Mszach w domach i hotelach (Polska i nie tylko) i w garażu (Austria). Filmów nie znam.

Jeżeli jest odprawiana zgodnie z normami liturgicznymi, to nie ma nic strasznego. Niedaleko mnie jest kaplica FSSPX. Jest w domu prywatnym.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #38 dnia: Czerwca 18, 2010, 16:15:33 pm »

Proponuję zatem zestawienie najpaskudniejszych wypaczeń liturgicznych tridentiny z godnie celebrowanym NOMem. Chętnie taki film obejrzę. :)

No, tekstów źródłowych trochę mamy:
http://forum.fidelitas.pl/viewtopic.php?p=35460#35460
Podany tekst dotyczy Soboru Trydenckiego. Chodziło mi o Tridentinę odprawianą wspócześnie. Poza nieszczęsnym Radomiem o niczym więcej nie wiem. Czekam również na przykład godnie i dostojnie odprawionego NOM-u.

O Radomiu też Pan najwyraźniej nic nie wie. Radom jest podręcznikowym przykładem tego, że najwiekszym wrogiem tradycji są tradycjonaliści.
Nie mieszkam w Radomiu, więc wiem tylko tyle, ile wyczytam.Kto jest w takim razie największym przyjacielem tradycji wg pana?
LUK
aktywista

« Odpowiedz #39 dnia: Czerwca 18, 2010, 16:50:06 pm »

Wcześniej jeśli miałem jakieś wątpliwości, to minęły mi po tym komunikacie z serwisu Radia Watykańskiego.

No cóż... pozostaje mieć nadzieję, że nie minie panu wiara Chrześcijańska po jakim komunikacie z TVNu...
Dane mi było to szczęście, że poprzez jeszcze przedsoborowy sakrament Chrztu Świętego zostałem włączony  do społeczności Kościoła katolickiego a nie posoborowego. To, że duchowieństwo w ogromnej większości lubi herezje sw.2., mnie w żaden sposób nie obliguje aby za nimi iść w stronę apostazji.Czy ja czy ksiądz lub ktokolwiek inny w obecnym etapie straszliwych ciemności jakie nastały w Kościele, nie może uważać, że da się widzieć jasno w środku nocy.

Christus Rex

To, że duchowieństwo w ogromnej większości lubi herezje sw.2., mnie w żaden sposób nie obliguje aby za nimi iść w stronę apostazji.

Proszę o porównanie dogmatów i nauki nieomylnej bezpośredniej Kościoła św. Katolickiego z nauczaniem dokumentami SW II i wykazać herezję FORMALNĄ SW II która BEZPOŚREDNIO PRZECZY DOGMATOM  jestem ciekaw 

Dane mi było to szczęście, że poprzez jeszcze przedsoborowy sakrament Chrztu Świętego zostałem włączony  do społeczności Kościoła katolickiego a nie posoborowego.

Jak mniemam sądzi pan, że katolik ochrzczony w nowym rycie nie jest członkiem Kościoła Katolickiego tylko posoborowego ???
Sedecy nawet uznają chrzest w nowym rycie
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2010, 16:54:13 pm wysłana przez LUK » Zapisane
stefan
aktywista

« Odpowiedz #40 dnia: Czerwca 18, 2010, 18:35:16 pm »

To, że duchowieństwo w ogromnej większości lubi herezje sw.2., mnie w żaden sposób nie obliguje aby za nimi iść w stronę apostazji.

Proszę o porównanie dogmatów i nauki nieomylnej bezpośredniej Kościoła św. Katolickiego z nauczaniem dokumentami SW II i wykazać herezję FORMALNĄ SW II która BEZPOŚREDNIO PRZECZY DOGMATOM  jestem ciekaw 

Proszę mi w takim razie wykazać wierność ojców SW2 wobec Przysięgi antymodernizacyjnej Św. Piusa X i który papież uchylił Bullę  "Quo Primum " Piusa V . Jeżeli żaden, to wszyscy którzy doprowadzili do zmiany formuły mszału, oraz taką zmienioną odprawiają, są wyklęci z Kościoła Katolickiego.
Każdy który składał Przysięgę Św Piusa X a potem od niej odstąpił jest wiarołomcą.
Drugi Sobór Watykański głosił doktryny, które już wcześniej zostały potępione przez Kościół oraz wprowadził zasady dyscypliny, sprzeczne z nauczaniem i stałą praktyką Kościoła.
Nauczanie Vaticanum II zawiera cztery poważne błędy dotyczące: 1) jedności Kościoła; 2) ekumenizmu; 3) wolności religijnej; 4) kolegialności.
Jak Pan chce wiedzy bardziej fachowej,to odsyłam do strony Pana Radka Buczyńskiego.
Chyba tyle wystarczy.

Jak mniemam sądzi pan, że katolik ochrzczony w nowym rycie nie jest członkiem Kościoła Katolickiego tylko posoborowego ???
Sedecy nawet uznają chrzest w nowym rycie
Ja tak wcale nie sądzę tylko wiem. Chyba Pan czytał tą oficjalną stronę serwisu Radia Watykańskiego i rozumie słowo konwersja?A jeśli chodzi o nowe nazewnictwo, to chyba jasne że skoro dokonano konwersji, to i nazwa Kościół ekumeniczny lub częściej zwany posoborowy. Katolicki będzie delikatnie mówiąc nadużyciem nieuprawnionym. Ja tego nie wymyśliłem.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2010, 21:20:03 pm wysłana przez stefan » Zapisane
Powstaną bowiem fałszywi chrystusowie i fałszywi prorocy, i czynić będą znaki wielkie i cuda, tak aby w błąd byli wprowadzeni (jeśli to być może) nawet i wybrani.Mt. 24).
-------------------
Nauczać zaś kobiecie nie pozwalam ani też przewodzić nad mężem, lecz chcę, by trwała w cichości? (1 Tm 2,11-1
animus60
aktywista

« Odpowiedz #41 dnia: Czerwca 18, 2010, 18:46:39 pm »

Każdy chrzest włącza ochrzczonego  do Kościoła.Obojętnie czy chrzci modernista, heretyk czy schizmatyk.
stefan
aktywista

« Odpowiedz #42 dnia: Czerwca 18, 2010, 18:53:05 pm »

Każdy chrzest włącza ochrzczonego  do Kościoła.Obojętnie czy chrzci modernista, heretyk czy schizmatyk.
To prawda.Tylko że my już nie mamy katolickiej wiary i nauki, tylko modernizowaną i o tym problemie wszyscy tutaj piszą.
Czyż nie kardynał Ottaviani cieszył się że dane mu będzie umrzeć, zanim zobaczy owoce SW2?
« Ostatnia zmiana: Czerwca 18, 2010, 19:03:21 pm wysłana przez stefan » Zapisane
-------------------
Bolt
aktywista

Czasami dużo szczekam!

« Odpowiedz #43 dnia: Czerwca 18, 2010, 19:50:30 pm »

Problem jedynie w tym, że ten film jest dziełem indultowców.
Tomasz
rezydent

Extra Ecclesiam nulla salus

Blog RZYMSKI KATOLIK
« Odpowiedz #44 dnia: Czerwca 18, 2010, 21:24:17 pm »

Problem jedynie w tym, że ten film jest dziełem indultowców.

Ten film nie jest dziełem indultowców.
Strony: 1 2 [3] 4 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Oto co stracilismy! « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!