Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Lutego 11, 2025, 11:58:44 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232963 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Oto co stracilismy!
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 Drukuj
Autor Wątek: Oto co stracilismy!  (Przeczytany 8755 razy)
Invictus
uczestnik

« Odpowiedz #15 dnia: Czerwca 09, 2010, 20:19:11 pm »

Proponuję zatem zestawienie najpaskudniejszych wypaczeń liturgicznych tridentiny z godnie celebrowanym NOMem. Chętnie taki film obejrzę.

Wystarczyło by porównanie obu form rytu odprawionych należycie, według przepisów.
'Chcę' i 'Nie chcę' nie mieszkają w naszym domu...
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #16 dnia: Czerwca 09, 2010, 20:24:21 pm »

Proponuję zatem zestawienie najpaskudniejszych wypaczeń liturgicznych tridentiny z godnie celebrowanym NOMem. Chętnie taki film obejrzę. :)

No, tekstów źródłowych trochę mamy:
http://forum.fidelitas.pl/viewtopic.php?p=35460#35460
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
manna
aktywista

Kalendarze!
« Odpowiedz #17 dnia: Czerwca 09, 2010, 20:32:45 pm »

7. Jest niesmaczne, gdy niektórzy po komunii wylizują patenę.

padłam  ;D
Libenter igitur gloriabor in infirmitatibus meis, ut inhabitet in me virtus Christi.
http://kalendarz.staramsza.pl/
Piotr
uczestnik

« Odpowiedz #18 dnia: Czerwca 09, 2010, 20:38:15 pm »

24.   Przy ołtarzach, a nawet na nich, układa się rozkładające się trupy.

Po co ktoś kładł trupy na ołtarzu?
 ???
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #19 dnia: Czerwca 09, 2010, 20:43:39 pm »

A po to było? Dziś to wydaje się horrorem ???
http://pl.wikipedia.org/wiki/Synod_trupi
« Ostatnia zmiana: Czerwca 11, 2010, 11:12:03 am wysłana przez ryszard1966 » Zapisane
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #20 dnia: Czerwca 09, 2010, 21:02:41 pm »

jakieś nadużycia w liturgii musiały być, nie można wszystkiego zrzucać na reformację, modernizm, mariawityzm. Sami duchowni nie przykładali się w przeszłości do liturgii. Także i przed SWII były w Kościele sprawy złe, niedobre.
mestwin
uczestnik

« Odpowiedz #21 dnia: Czerwca 16, 2010, 09:44:29 am »

Wiem, że nikt na tym forum się ze mną nie zgodzi ale moim zdaniem film ten jest jawnie agresywny w stosunku do Kościoła Katolickiego.

Zestawienie najpaskudniejszych wypaczeń liturgicznych, z godnie celebrowaną tridentiną jest co najmniej nie w porządku, już nie mówiąc o największych heretykach w historii Kościoła, którzy zemścili się zza grobu Katolickim Soborem...

Zgadzam się z Panem zdecydowanie. To charakterystyczne dla FSSPX.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #22 dnia: Czerwca 16, 2010, 10:09:28 am »

Proponuję zatem zestawienie najpaskudniejszych wypaczeń liturgicznych tridentiny z godnie celebrowanym NOMem. Chętnie taki film obejrzę. :)

Podany tekst dotyczy Soboru Trydenckiego. Chodziło mi o Tridentinę odprawianą wspócześnie. Poza nieszczęsnym Radomiem o niczym więcej nie wiem. Czekam również na przykład godnie i dostojnie odprawionego NOM-u.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #23 dnia: Czerwca 16, 2010, 10:10:20 am »

Proponuję zatem zestawienie najpaskudniejszych wypaczeń liturgicznych tridentiny z godnie celebrowanym NOMem. Chętnie taki film obejrzę.

Wystarczyło by porównanie obu form rytu odprawionych należycie, według przepisów.
Proszę zatem porównac.
pablo
aktywista

« Odpowiedz #24 dnia: Czerwca 16, 2010, 12:34:30 pm »

Na filmie też pokazywali że tridentina jest odprawiana w hotelach prywatnych domach na różnych dziwnych meblach.
Po SVII wprowadzono niektóre reformy postulowane przez heretyków, a o inne ludzie kościoła i wierni się  coraz głośniej dopominają. Nadużycia które dla nas są szokujące gdzie indziej mogą być chlebem powszednim. To, iż czasem nie przybierają one tak skrajnych form może być skutkiem braku kreatywności, a nie intencji.
Oczywiście gołym okiem widać, że film jest tendencyjny. Przedstawione w nim sceny mogą szokować przeciętnego polskiego Katolika Czasem jest to dobre bo pozwala widzowi obudzić się z intelektualnego letargu.
animus60
aktywista

« Odpowiedz #25 dnia: Czerwca 16, 2010, 14:10:48 pm »

Mógłbym prosic o link do filmu, gdzie Tridentina odpraiana jest w hotelu lub w domu prywatnym.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #26 dnia: Czerwca 16, 2010, 15:13:04 pm »

Podany tekst dotyczy Soboru Trydenckiego. Chodziło mi o Tridentinę odprawianą wspócześnie. Poza nieszczęsnym Radomiem o niczym więcej nie wiem. Czekam również na przykład godnie i dostojnie odprawionego NOM-u.

O Radomiu też Pan najwyraźniej nic nie wie. Radom jest podręcznikowym przykładem tego, że najwiekszym wrogiem tradycji są tradycjonaliści.
Michał Barcikowski
*
aktywista
*

« Odpowiedz #27 dnia: Czerwca 16, 2010, 15:14:25 pm »

24.   Przy ołtarzach, a nawet na nich, układa się rozkładające się trupy.

Po co ktoś kładł trupy na ołtarzu?
 ???

Myślę, że chodziło o powszechnu do XVIII w. obyczaj chowania zmarłych w kościołach, które z czasem osiągneły takie nasycenie trupami, że trumny stawiano gdziebądź.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #28 dnia: Czerwca 16, 2010, 15:48:56 pm »

Wiem, że nikt na tym forum się ze mną nie zgodzi ale moim zdaniem film ten jest jawnie agresywny w stosunku do Kościoła Katolickiego.

Zestawienie najpaskudniejszych wypaczeń liturgicznych, z godnie celebrowaną tridentiną jest co najmniej nie w porządku, już nie mówiąc o największych heretykach w historii Kościoła, którzy zemścili się zza grobu Katolickim Soborem...

Zgadzam się z Panem zdecydowanie. To charakterystyczne dla FSSPX.

No proszę! "panowie" się znaleźli. jeden nie wie co pisze bo nie widział Mszy św. odprawianych na Zachodzie czy w Ameryce (nie uogólniam oczywiście) a drugi "pan" mówi  to samo. Już się tu "pan" wypowiadał, co pasuje mu do dyskusji, pociechy darwinowskie i neokatechumenat:

http://krzyz.katolicy.net/index.php/topic,1716.msg88676.html#msg88676
mestwin
uczestnik

« Odpowiedz #29 dnia: Czerwca 16, 2010, 18:43:13 pm »

Mógłbym prosic o link do filmu, gdzie Tridentina odpraiana jest w hotelu lub w domu prywatnym.

Bywałem na Mszach w domach i hotelach (Polska i nie tylko) i w garażu (Austria). Filmów nie znam.
Strony: 1 [2] 3 4 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Oto co stracilismy! « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!