Cytat: Andris Inkvizitors w Maja 25, 2010, 10:05:54 amPrzede wszystkim inwitro jest nie do przyjęcia z powodu tego, że człowiek stawia się na miejscu Boga i sam manipuluje dawaniem życia.Skutki "uboczne" - śmierć zapłodnionych zarodków jest niejako "przy okazji". Zgadzam się w 100%. Myślę, że gdyby nie te "skutki uboczne" duża część nawet wysokich dostojników kościelnych nie miałaby nic przeciw in-vitro.
Przede wszystkim inwitro jest nie do przyjęcia z powodu tego, że człowiek stawia się na miejscu Boga i sam manipuluje dawaniem życia.Skutki "uboczne" - śmierć zapłodnionych zarodków jest niejako "przy okazji".
Jeżeli jedna komórka męska łączy się z jedną komórką żeńską i nikogo się nie zamraża, to ja pytam w czym problem? Gdzie łamanie (i jakich) przykazań? Posoborowa "etyka seksualna", w tej kwestii, jaki ma związek z Tomaszowym realizmem?
Cytat: marekkoc w Maja 25, 2010, 20:01:10 pmJeżeli jedna komórka męska łączy się z jedną komórką żeńską i nikogo się nie zamraża, to ja pytam w czym problem? Gdzie łamanie (i jakich) przykazań? Posoborowa "etyka seksualna", w tej kwestii, jaki ma związek z Tomaszowym realizmem?o! widze, ze nie tylko posel Gowin nie rozumie o co chodzi Kosciolowi. a co jest zlego w prezerwatywach? Rozumiem - antykoncepcja chemiczna moze byc wczesnoporonna, ale prezerwatywy.... Gdzie łamanie (i jakich) przykazań?
Cytat: Jarod w Maja 25, 2010, 21:15:02 pmCytat: marekkoc w Maja 25, 2010, 20:01:10 pmJeżeli jedna komórka męska łączy się z jedną komórką żeńską i nikogo się nie zamraża, to ja pytam w czym problem? Gdzie łamanie (i jakich) przykazań? Posoborowa "etyka seksualna", w tej kwestii, jaki ma związek z Tomaszowym realizmem?o! widze, ze nie tylko posel Gowin nie rozumie o co chodzi Kosciolowi. a co jest zlego w prezerwatywach? Rozumiem - antykoncepcja chemiczna moze byc wczesnoporonna, ale prezerwatywy.... Gdzie łamanie (i jakich) przykazań? jest to łamanie przykazania "rozmnażajcie się".A Kościół posoborowy nie zawsze rozumiem, to przyznaję.
Jeżeli jedna komórka męska łączy się z jedną komórką żeńską i nikogo się nie zamraża, to ja pytam w czym problem?
A ja czytałem kiedyś, że udowodniono, iż wielka część zarodków (jeśli nie wszystkie) są o wiele bardziej podatne na różne (także genetyczne?) choroby.
Cytat: Nathanael w Maja 25, 2010, 18:21:00 pmA ja czytałem kiedyś, że udowodniono, iż wielka część zarodków (jeśli nie wszystkie) są o wiele bardziej podatne na różne (także genetyczne?) choroby.Tak, to prawda. Wiem o tym od lekarza, który zajmuje się noworodkami. Dzieci bardziej chorują i gorzej się chowają.
Cytat: marekkoc w Maja 25, 2010, 20:01:10 pmJeżeli jedna komórka męska łączy się z jedną komórką żeńską i nikogo się nie zamraża, to ja pytam w czym problem? Dobre pytanie. KKK wyjaśnia to tak:2377 Techniki te praktykowane w ramach małżeństwa (sztuczna inseminacja i sztuczne zapłodnienie homologiczne) są być może mniej szkodliwe, jednakże pozostają one moralnie niedopuszczalne. Powodują oddzielenie aktu płciowego od aktu prokreacyjnego. Akt zapoczątkowujący istnienie dziecka przestaje być aktem, w którym dwie osoby oddają się sobie nawzajem. "Oddaje (on) życie i tożsamość embrionów w ręce lekarzy i biologów, wprowadza panowanie techniki nad pochodzeniem i przeznaczeniem osoby ludzkiej. Dodać należy, że in vitro to pierwszy krok w oddzieleniu prokreacji i seksu. Jeżeli się na to pozwoli "w specjalnych przypadkach", w ramach "współczucia dla bezdzietnych", to nic nie bedzie stało na przeszkodzie dalszej ingerencji techniki w prokreację. W laboratoriach biologicznych są już testowane o wiele bardziej zaawansowane techniki. W dalszej kolejnosci przyjdzie ciąża w sztucznym środowisku (w przypadku niższych ssaków jest to już mozliwe na poziomie eksperymentalnym). W dalszej kolejności należy się spodziewać "kontrolowanego zapłodnienia", w którym np. płeć dziecka lub inne cechy są odgórnie zaplanowane.