Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 13, 2024, 06:38:03 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232542 wiadomości w 6638 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Coś się zmienia?? Popierasz in vitro? Nie przyjmiesz Jezusa.
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 Drukuj
Autor Wątek: Coś się zmienia?? Popierasz in vitro? Nie przyjmiesz Jezusa.  (Przeczytany 53687 razy)
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #210 dnia: Października 31, 2010, 08:47:07 am »

Świetny tekst i prawdziwy obraz jest w nim zawarty.
Major
aktywista

« Odpowiedz #211 dnia: Października 31, 2010, 09:22:15 am »

Smutny i zarazem prawdziwy obraz sytuacji.
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #212 dnia: Października 31, 2010, 18:44:35 pm »

A do w.w. kardynałów napisać też trzeba. Nawet jeśli ktoś uważa, że nie warto, bo i tak reakcji nie będzie.

Oczywiście, że należy napisać, jeżeli taka sytuacja miała miejsce. Wystarczy przerobić ten list, który idzie do bp Lepy. Mam tylko pytanie- czy ktoś widział, że w Watykanie w.w. kardynałowie udzielili Komunii panu prezydentowi?
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #213 dnia: Października 31, 2010, 21:15:47 pm »

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/305620,pierwsza-para-we-wloszech-tak-wygladala-wizyta.html,1,9
Arcybiskup Michalik też przy tym był. I po co biskupi piszą listy do posłów w sprawie in vitro, jeśli sami w praktyce zaprzeczają temu co piszą. Nie wierzę, by w Polsce znalazł się biskup, który odmówi komunii prezydentowi. Szkoda gadać.
Morro
aktywista

« Odpowiedz #214 dnia: Października 31, 2010, 21:30:17 pm »

preziowi?  cudem byłoby gdyby już odmówił  jakiemuś posełkowi
Major
aktywista

« Odpowiedz #215 dnia: Listopada 01, 2010, 08:11:53 am »

Za bardzo ostatnio niektórzy nasi Czcigodni lubią bywać na salonach.
A wczoraj w Młodzież Kontra na TVP3 świetny występ ks. Jacka Prusaka SJ. Byłem pod wrażeniem i raczej szkody Kościołowi nie przyniósł.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #216 dnia: Listopada 01, 2010, 15:00:50 pm »

Mała uwaga nie "Węglową Górkę", a "Wólkę" - cmentarz komunalny w Warszawie.
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #217 dnia: Listopada 01, 2010, 16:01:48 pm »

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/305620,pierwsza-para-we-wloszech-tak-wygladala-wizyta.html,1,9
Arcybiskup Michalik też przy tym był. I po co biskupi piszą listy do posłów w sprawie in vitro, jeśli sami w praktyce zaprzeczają temu co piszą. Nie wierzę, by w Polsce znalazł się biskup, który odmówi komunii prezydentowi. Szkoda gadać.

Tym bardziej trzeba pisać protesty.

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #218 dnia: Listopada 01, 2010, 16:45:22 pm »

I Pani myśli, że jak ktoś napisze do Watykanu, że arcybiskup Nycz udzielił komunii świętej prezydentowi Komorowskiemu w archikatedrze św. Jana w Warszawie dnia 6 sierpnia 2010 to dnia 20 listopada 2010 roku Papież nie wręczy mu kapelusza kardynalskiego, a kardynał Dziwisz za udzielanie komunii prezydenckiej parze zostanie odwołany ze stanowiska?? Proszę wybaczyć, ale ja w to nie wierzę. Tak jak włos z głowy nie spadł kardynałowi Martiniemu, czy kardynałowi z Wiednia. To nie są czasy św. Piusa X. A co Episkopatu Polski to po prostu żaden z biskupów nie odważy się na żadną odmowę komunii świętej wobec prezydenta, posłów czy senatorów. Nie ma ludzi pokroju kardynała Wyszyńskiego.
marcin
Gość
« Odpowiedz #219 dnia: Listopada 01, 2010, 16:52:39 pm »

Za bardzo ostatnio niektórzy nasi Czcigodni lubią bywać na salonach.
A wczoraj w Młodzież Kontra na TVP3 świetny występ ks. Jacka Prusaka SJ. Byłem pod wrażeniem i raczej szkody Kościołowi nie przyniósł.
też oglądałem i byłem w małym szoku :) Nie wiem co się stało ale ks.Prusak jakby inny, odmieniony :) Mam nadzieje że nie to nie był jeno tylko epizod. A kolega z UPR niestety się zbłaźnił :)
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #220 dnia: Listopada 01, 2010, 16:56:42 pm »

I Pani myśli, że jak ktoś napisze do Watykanu, że arcybiskup Nycz udzielił komunii świętej prezydentowi Komorowskiemu w archikatedrze św. Jana w Warszawie dnia 6 sierpnia 2010 to dnia 20 listopada 2010 roku Papież nie wręczy mu kapelusza kardynalskiego, a kardynał Dziwisz za udzielanie komunii prezydenckiej parze zostanie odwołany ze stanowiska?? Proszę wybaczyć, ale ja w to nie wierzę. Tak jak włos z głowy nie spadł kardynałowi Martiniemu, czy kardynałowi z Wiednia. To nie są czasy św. Piusa X. A co Episkopatu Polski to po prostu żaden z biskupów nie odważy się na żadną odmowę komunii świętej wobec prezydenta, posłów czy senatorów. Nie ma ludzi pokroju kardynała Wyszyńskiego.

Ale za wyciąganie konsekwencji kanonicznych odpowiadać będą ci, którzy mają do tego prawo. A ja i Pan będziemy odpowiadać za milczenie, gdy brat grzeszył lub dokonywał czynu mającego znamiona grzechu lub zgorszenia.

ryszard1966
aktywista

« Odpowiedz #221 dnia: Listopada 01, 2010, 17:18:37 pm »

Ok. Tylko nie jesteśmy w stanie pisać do wszystkich biskupów polskich. A przecież prezydent Komorowski nie spadł z księżyca. Polscy katolicy na niego głosowali i nie udawajmy że nie wiedzieli jakie on poglądy na temat in vitro, bo nie ukrywał tego. A tych ludzi głosujących na Komorowskiego są miliony i nic dziwnego, że biskupi polscy się boją, że ewentualna odmowa udzielanie mu komunii spotka się z niebywałem protestem wiernych i dalszym pustoszeniem świątyń. Wydaje mi się, że sprawa in vitro jest w Polsce przegrana, a przeciwnicy in vitro mają bardzo małe poparcie w Polsce. Smutne to jest jest, ale Polska coraz mniej jest katolicka. Za kilka tygodni wybory samorządowe i znów tiumf PO, za rok parlamentarne i znów polscy katolicy pójdą najpierw do kościoła, a potem do komisji wyborczych oddać głos na zwolenników in vitro, aborcji itp. Życie rozmineło się z wiarą w Polsce.
« Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2010, 17:30:07 pm wysłana przez ryszard1966 » Zapisane
Major
aktywista

« Odpowiedz #222 dnia: Listopada 01, 2010, 18:15:54 pm »

Kolega z UPR wyjątkowo się zbłaźnił. Podobnie Panie Marcinie jak chłopiec z młodzieżówki PSL z tekstami jak u niego chętnie chodzą na katechezę więc on nie widzi problemu.
Ks. Prusak SJ jest inteligentny chociaż nie tradycyjny. Może wcześniej był przez postrzegany poprzez jakieś hasła i fragmenty a on patrzy na daną kwestię całościowo?
Kamil
aktywista

« Odpowiedz #223 dnia: Listopada 01, 2010, 19:52:39 pm »

A jest  gdzieś w internecie dostępny ów odcinek?
KAES
aktywista

« Odpowiedz #224 dnia: Listopada 01, 2010, 20:23:22 pm »

Dziwny lęk przed ekskomuniką

Janusz Pyda OP

Zupełnie nie rozumiem paniki i złości, jaką wzbudziła wśród polityków zapowiedź, iż popieranie metody in vitro, która niesie za sobą zabijanie czy przedmiotowe wykorzystywanie zarodków grozi znalezieniem się poza wspólnotą Kościoła czyli związane jest z możliwością zaciągnięcia kary ekskomuniki. Biskup Hoser nic nowego nie powiedział – przywołał po prostu naukę Kościoła znaną od dawna.

całość:
http://dominikanie.pl/blogi/janusz_pyda_op/wpis,869,dziwny_lek_przed_ekskomunika.html
Strony: 1 ... 13 14 [15] 16 17 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Coś się zmienia?? Popierasz in vitro? Nie przyjmiesz Jezusa. « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!