Pięknie dziękuję! Rozumiem, że to odniesienie do Pontyfikału w Mszale to trochę fałszywy trop?
Które określenie jest bardziej (państwa zdaniem oczywiście) poprawne: w mszy się uczestniczy (określenie chyba posoborowe, wydaje mi się, że widziałem je kiedyś w jakiejś książce z lat 50. XX wieku), czy mszy się wysłuchuje?
oraz sami składają ofiarę.
Ile mszy może kapłan odprawić w ciągu dnia? Słyszałem, że tak: w wersji przedsoborowej jedną, w wersji NOMowej dwie (chociaż w FSSPX odprawiają i po trzy dziennie). I czy zależy to od stopnia święceń, np. xiądz liczbę ,,x" a biskup ,,y"?
Ks. Janczewski napisal na ten temat cala rozprawe, polecam sie zapoznac
Ile mszy może kapłan odprawić w ciągu dnia? Słyszałem, że tak: w wersji przedsoborowej jedną, w wersji NOMowej dwie (chociaż w FSSPX odprawiają i po trzy dziennie ). I czy zależy to od stopnia święceń, np. xiądz liczbę ,,x" a biskup ,,y"?
Can. 905 — § 1. Exceptis casibus in quibus ad normam iuris licitum est pluries eadem die Eucharistiam celebrare aut concelebrare, non licet sacerdoti plus semel in die celebrare.§ 2. Si sacerdotum penuria habeatur, concedere potest loci Ordinarius ut sacerdotes, iusta de causa, bis in die, immo, necessitate pastorali id postulante, etiam ter in diebus dominicis et festis de praecepto, celebrent.
To są prawnicze nudy, ciekawsza jest zawsze odpowiedź historyczno-liturgiczna.