II.Czy znają państwo jakieś artykuły kreacjonistyczne wyjasniające czas i istnienie takich zwierząt jak dinozaury?
Portal prowadzony przez protestancką organizację, dla zmyłki nazwaną "ponaddenominacyjną". W materiałach nie zauważyłem odniesień do sakramentów czy Kościoła. W przypisach wyłącznie protestanccy autorzy.
Gdzieś czytałem, nie pamiętam niestety gdzie, taką werbalną ekwilibrystykę: "na początku XX w. Kościół walczył z modernizmem... w latach 50 zaczęto wracać do źródeł i tak zrodził się V2."Autor w ogóle się nie zająknął, że tzw. "powrót do źródeł" to ten sam, potępiony wcześniej przez Kościół, modernizm albo neomodernizm - zwał jak zwał.
Moją pierwszą odpowiedź odnośnie 2 blogów tego samego autora zamieściłam tu: "Do Medziugorja jeżdżą wszyscy - i neo i tradsi też jeżdżą (do których ja się zaliczam na pewno bardziej niż do neo) Pielgrzymi w Medziugorju to taki przekrój Kościoła. Ktoś kiedyś w Polsce napisał wiele głupot na temat Medziugorja i to się rozsiało wśród tradycjonalistów na pewno w dobrej wierze, ale bardzo chybione, bo przecież nieprawdziwe informacje, rozsiewane nawet w dobrej wierze, nie zmieniają stanu rzeczy - tego, że są nieprawdziwe!Na przykład takie tezy, że objawienia są potępione przez Kościół albo pielgrzymki (prywatne) są zakazane. Wystarczy wychylić trochę głowę do innych pozycji niż te kilka zafiksowanych tradycyjnych, które milczeniem pomijają co chcą, by przeczytać, jakie naprawdę są fakty - a z faktami się nie dyskutuje, co najwyżej można pomijać je milczeniem."
Co jest fałszem, herezją ... w tej modlitwie poniżej:"Boże nieskończonego miłosierdzia, powierzamy Twej niezmiernej dobroci tych, którzy pozostawili ten świat dla wieczności, gdzie oczekujesz na całą ludzkość, odkupioną bezcenną krwią Chrystusa, Twego Syna, zmarłego, aby odkupić nasze grzechy. Nie patrz, Panie, na tak wiele ubóstwa, nędzy i słabości ludzkich, gdy staniemy przed Twym sądem, aby zostać osądzonymi na szczęście lub na potępienie. Skieruj na nas swój miłosierny wzrok, pochodzący z łagodności Twego serca i pomóż nam wędrować drogą całkowitego oczyszczenia. Niech nikt z Twoich dzieci nie zostanie wtrącony do wiecznego ognia piekielnego, gdzie nie może już być skruchy. Powierzamy Ci, Panie, dusze naszych najbliższych, osób, które zmarły bez pociechy sakramentalnej lub które nie miały możliwości żałowania za grzechy nawet pod koniec swego życia. Niech nikt nie lęka się spotkania z Tobą po ziemskiej pielgrzymce, w nadziei bycia przyjętym w ramionach Twego nieskończonego miłosierdzia. Niech siostra śmierć cielesna znajdzie nas czuwających na modlitwie i obarczonych wszelkim dobrem, jakiego dokonaliśmy podczas naszego krótkiego lub długiego istnienia. Panie, niech nic nie oddali nas od Ciebie na tej ziemi, ale niech wszystko i wszyscy wspierają nas w gorącym pragnieniu pogodnego i wiecznego spoczynku w Tobie. Amen" (O. Antonio Rungi, pasjonista: Modlitwa za zmarłych).
Cytat: Anna M w Listopada 15, 2014, 11:21:14 amCo jest fałszem, herezją ... w tej modlitwie poniżej:"Boże nieskończonego miłosierdzia, powierzamy Twej niezmiernej dobroci tych, którzy pozostawili ten świat dla wieczności, gdzie oczekujesz na całą ludzkość, odkupioną bezcenną krwią Chrystusa, Twego Syna, zmarłego, aby odkupić nasze grzechy. Nie patrz, Panie, na tak wiele ubóstwa, nędzy i słabości ludzkich, gdy staniemy przed Twym sądem, aby zostać osądzonymi na szczęście lub na potępienie. Skieruj na nas swój miłosierny wzrok, pochodzący z łagodności Twego serca i pomóż nam wędrować drogą całkowitego oczyszczenia. Niech nikt z Twoich dzieci nie zostanie wtrącony do wiecznego ognia piekielnego, gdzie nie może już być skruchy. Powierzamy Ci, Panie, dusze naszych najbliższych, osób, które zmarły bez pociechy sakramentalnej lub które nie miały możliwości żałowania za grzechy nawet pod koniec swego życia. Niech nikt nie lęka się spotkania z Tobą po ziemskiej pielgrzymce, w nadziei bycia przyjętym w ramionach Twego nieskończonego miłosierdzia. Niech siostra śmierć cielesna znajdzie nas czuwających na modlitwie i obarczonych wszelkim dobrem, jakiego dokonaliśmy podczas naszego krótkiego lub długiego istnienia. Panie, niech nic nie oddali nas od Ciebie na tej ziemi, ale niech wszystko i wszyscy wspierają nas w gorącym pragnieniu pogodnego i wiecznego spoczynku w Tobie. Amen" (O. Antonio Rungi, pasjonista: Modlitwa za zmarłych).Wiem, pytanie prowokacyjne, może się okazać, ze jednak wszystko jest ok...;-)