Pańskie pytanie trąci skrupulatyzmem. Skąd w ogóle ten pomysł, by tekst w afekcie pisany traktować jak traktat teologiczny?
A mnie chodzi po głowie takie pytanie, częściowo jakąś odpowiedź mam tu:http://forum.piusx.org.pl/index.php?topic=2680.0Ale nie jest to jednoznaczne rozstrzygniecie.Czy ktoś zna prawdę?"A czy prawdziwe brzmienie nie jest takie?: "O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do Ciebie uciekamy i za wszystkimi, którzy się do Ciebie nie uciekają, a zwłaszcza za żydami, masonami i poleconymi Tobie".
Nad Rzymem rozpięło się ciemne niebo usiane gwiazdami. Uciszony br. Maksymilian z przybranym drugim imieniem "Maria", przygarnął jeszcze raz arkusze do piersi, jeszcze raz schylił głowę w pokorze i jął po raz pierwszy szeptać akt strzelisty rycerza Niepokalanej:O Mario bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do Ciebie uciekamy, i za wszystkim, którzy się do Ciebie nie uciekają, a zwłaszcza za masonami i poleconymi Tobie!"
Jstnieje taka nowenna 30 dniowa do św. Józefa. Oto fragment z tej nowenny który mnie jakoś niepokoi:"Bądź pozdrowiony, święty Józefie, któremu powierzono bezcenne Skarby nieba i ziemi. Bądź pozdrowiony, przybrany Ojcze Tego, który karmi wszystkie stworzenia świata. Ty bowiem po Maryi, spośród świętych, jesteś godzien naszej największej czci i miłości, bo zostałeś wybrany do najwyższej godności wychowywania, karmienia, a nawet trzymania na rękach Mesjasza, którego tak wielu królów i proroków pragnęło choćby tylko zobaczyć."Czy św. Józef jest największym świętym zaraz po Maryi? A co z św. Michałem archaniołem hetmanem hufców anielskich? Czy on jest mniejszy? Albo co ze św. Janem Chrzcicielem, o którym Jezus powiedział, że jest największym spośród narodzonych z niewiast. Wydaje mi się że w niebie mogą być święci którzy są więksi od św. Józefa a mniejsi od Maryi. Czy podany wyżej tekst jest niepoprawny, błędny? Czy mogę go odmawiać ze spokojnym sumieniem?
A jakie to ma znaczenie? Dla mnie mógłby mieć nawet pochodzenie wietnamsko-ugandyjskie. Czy to coś zmienia w jego ocenie?